Eko 28. travnja 2020.

6 kuhinjskih stvari koje vjerojatno čistiš na krivi način

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako ponekad određene stvari u tvojoj kuhinji izgledaju čisto, one to zapravo nisu. No, s ovim savjetima i ta će problematična mjesta postati prošlost kada je u pitanju općenito održavanje posuđa i higijena.

Ljudsko oko ponekad ne vidi sitne čestice prljavštine. Stoga, tvoja trenutna rutina čišćenja kada je u pitanju ovih šest stavki možda treba određeno poboljšanje ili je pak toliko dobra da će s vremenom uzorkovati oštećenja koja možeš izbjeći jednostavnim promjenama u svojoj rutini.

Možda te zanima... Mikrobiolog podijelio tajne čišćenja: Pogledaj na što trebaš obratiti pažnju Zdravlje

Određeno posuđe od stakla ne pereš na ruke

Ako na kraju dana sve svoje tanjure i čaše ubaciš u svoju praktičnu perilicu posuđa, pričekaj! Starinski ili ručno oslikani komadi trebaju se prati samo ručno. Nadalje, što se tiče novih čaša i posuda od stakla, također bi trebala na njih više paziti. Ako vidiš da staklo gubi na sjaju ili izgleda kao da je izgrebano i maglovito, trebala bi ga početi prati na ruke, kaže Carolyn Forte za Good Housekeeping Institute.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Previše si organizirana kada je u pitanju slaganje pribora za jelo u perilici posuđa

Iako je postavljanje svih žlica u jednom smjeru veoma zadovoljavajući prizor i olakšava ti njihovo vađenje i slaganje u ladice, velika je vjerojatnost da će upravo to stajati na putu dobrom čišćenju. Neke od njih trebala bi okrenuti prema gore, dok bi druge trebale biti usmjerene prema dolje. Također, ako imaš košaricu za pribor za jelo, nemoj sav poslagati na isti način. Tijekom ciklusa on se može skupiti na jedno mjesto što će zatim otežati pranje i ispiranje.

Posuđe od lijevanog željeza ostavljaš da se suši na zraku

Vjerojatno već znaš da ni u kojem slučaju takvo posuđe ne smiješ stavljati u perilicu posuđa. Kada je u pitanju njihovo čišćenje, ako sadržavaju ostatke zagorene hrane, soda bikarbona tvoj je najbolji prijatelj. Također, nakon pranja, svoje tavice od lijevanog željeza trebaš obrisati i osušiti uz pomoć krpe ili kuhinjskog ručnika kako bi uklonila svu tekućinu i spriječila hrđanje.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Korištenje univerzalnog sredstva za čišćenje na nehrđajućem čeliku

Možda misliš da tvoj svestrani univerzalni deterdžent obavlja dobar posao, održavajući tvoje instalacije, hladnjak i ploču za kuhanje čistima, ali Forte navodi kako bi ga trebala prestati koristiti kada su u pitanju spomenute površine. "Za površine od nehrđajućeg čelika trebaš i koristiti deterdžent za nehrđajući čelik", kaže ona. Zatim ga trebaš isprati i površinu dobro osušiti kako bi izbjegla otiske prstiju i druge tragove.

Možda te zanima... Brzo i učinkovito čišćenje površina na kojima ima najviše bakterija Eko

Ne čistiš dubinski svoj aparat za kavu

Ljudi ponekad ne shvaćaju koliko su spomenuti uređaji prljavi i da jednostavno ispiranje nije dovoljno kada je u pitanju njihovo čišćenje, kaže Forte: "Treba ih oprati deterdžentom i vodom da bi uklonila ulja od kave." Zatim ih treba obrisati, a također jednom mjesečno bi ih trebalo i očistiti i od kamenca.

Noževi vs. perilica posuđa

Perilica posuđa neprijatelj je tvojem oštrom priboru. Iako su oni 'obični' sasvim sigurni kada je u pitanju perilica posuđa, oni s drvenim ručkama ipak nisu. Njih bi trebala oprati deterdžentom i toplom vodom kako bi ih što dulje očuvala. Osim toga, oni ponekad mogu biti opasni za postavljanje i vađenje iz perilice zbog svoje oštrine te mogu za vrijeme pranja oštetiti drugo posuđe, prenosi Cosmopolitan.

Možda te zanima... Vlasnici servisa za čišćenje otkrivaju tajne savršeno pospremljene kuće Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.