Eko 15. rujna 2021.

50 godina Greenpeacea: "Prije slavlja treba prevladati klimatsku krizu"

Foto: shutterstock Pokret je nastao 15. rujna 1971. godine kada su s brodom "Greenpeace" pokušali zaustaviti američku nuklearni pokus. Od tada je Greenpeace postao jedna od najpoznatijih svjetskih aktivističkih skupina
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pola stoljeća nakon što je mala skupina radikala stvorila Greenpeace, čelnica organizacije za zaštitu okoliša upozorila je da prije slavlja treba prevladati klimatsku krizu. Pokret je nastao 15. rujna 1971. godine kada su s brodom "Greenpeace" pokušali zaustaviti američku nuklearni pokus. Od tada je Greenpeace postao jedna od najpoznatijih svjetskih aktivističkih skupina.

"Trenutno nemamo puno toga za slaviti. U klimatskoj smo opasnosti", rekla  je za AFP Jennifer Morgan, izvršna direktorica Greenpeace Internationala. Morgan je rekla da je duboko zabrinuta jer smatra da će svjetski odgovor izostati na ključnom klimatskom samitu COP26 u Glasgowu u listopadu. "Sve što smo učinili tijekom proteklih 50 godina, moramo sada sabrati i primijeniti u stvaranju apsolutno radikalne i duboke promjene. Vrijeme ističe."

Greenpeaceovo je putovanje započelo idealistički, iako neuspješno, prvim isplovljavanjem iz kanadske luke Vancouver. Pokušaj broda "Greenpeace" da zaustavi nuklearni pokus kod obale Aljaske prekinut je kad se policija umiješala. Od tada, postignuća organizacije uključuju pomaganje u zaustavljanju komercijalnog kitolova, upozoravanje tvrtki na štetnost fosilna goriva, rad na zaustavljanju odlaganja otrova i zaštitu Antarktika, rekla je Morgan.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Greenpeace je započeo kao ideja da pojedinci mogu promijeniti svijet s idejom i s malo nade

"Greenpeace je započeo kao sa zamisli da pojedinci mogu promijeniti svijet s idejom i s malo nade", rekla je Morgan, koja je preuzela kormilo grupe 2016. godine te dodala: "Mislim da je u 50 godina Greenpeace postigao zaista čudesne stvari. Bilo je i tragedija među trijumfima. Godine 1985. francuska tajna služba bombardirala je vodeći brod Greenpeacea 'Rainbow Warrior' dok je pristajao u Aucklandu na Novom Zelandu, ubivši portugalskog fotografa Fernanda Pereiru."

Aktivisti Greenpeacea obilježavaju taj datum svake godine, a organizacija ostaje oprezna prema vladama. Aktivisti u Brazilu, Indoneziji i Kini posebno su suočeni s osobnim rizikom.

Žele da ih se i dalje smatra radikalnim, iako su napravili veliki pomak u suradnji s vladama i lokalnim stanovništvom

Greenpeace se od prvih dana uvelike proširio i sada ima više od 3500 zaposlenika koji djeluju u oko 55 zemalja. No Morgan je inzistira da je organizacija i dalje "radikalna" unatoč zaokretu i pojavi mlađih suparnika, poput Extinction Rebellion čiji aktivisti blokiraju ceste i mostove.

U prošlosti poznat po svojim vratolomijama, Greenpeace sada sve više prihvaća druge strategije, uključujući poduzimanje pravnih radnji protiv vlada i zagađivača. Morgan je rekla da Greenpeace također više surađuje s drugim ekološkim skupinama i s autohtonim stanovništvom - stvari za koje je rekla da je grupa trebala činiti češće. Također će biti uključeno u samit COP 26, "temeljni trenutak za planet" za koji se boji da ga zemlje možda neće iskoristiti. "Duboko sam zabrinuta, ono što sada vidim su vlade koje se gotovo ponašaju kao da smo se vratili u osamdesete u smislu hitnosti u pogledu klime", rekla je. Također je pozvala na odlaganje samita, ako zemlje u razvoju ne mogu doći zbog nedostatka cjepiva protiv Covid-19.

 
 

Za svoju obljetnicu Greenpeace je planirao manje događaje u uredima diljem svijeta. Na svečanom događaju u Njemačkoj u kolovozu, kancelarka Angela Merkel pohvalila je grupu kao "upornu, borbenu, postojanu i uvjerljivu".

Što čeka Greenpeace u sljedećih 50 godina, Morgan je rekla: "Pretpostavljam da bi cilj bio da Greenpeace više ne postoji. No, pod pretpostavkom da će se ekološka kampanja suočiti s još bitki, rekla je kako se nada da bi Greenpeace mogao pomoći u stvaranju točke preokreta u kojoj će doći do pomaka u bolje sutra".

Greenpeace je u Hrvatskoj prisutan nešto manje od deset godina.

 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.