Eko 15. rujna 2021.

Lovci ubili preko 1400 dupina, gazili ih gliserom i ostavili da se muče na obali

Foto: Twitter Dupini su se mučili na obali nekoliko sati prije nego što su ih ribari usmrtili
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tradicija brojnih sjevernih zemalja uključuje lov na kitove i dupine, no ovoga puta lov je prerastao tradiciju i pretvorio se u pokolj koji je zgrozio svijet. Na Farskim otocima u najvećim mukama ubijeno je skoro 1500 dupina

Za neke tradicija, za druge tragedija - na Farskim otocima prošle nedjelje dogodio se rekordni pokolj dupina. Skoro 1500 morskih sisavaca prisilno je natjerano u plitke vode Skálabotnur uvale na otoku Eysturoy koja je poprimila jarko crvenu boju u samo nekoliko sati. Nakon što su proživjeli traumu te su mnogi od njih pregaženi gliserom, dupini su izvučeni na obalu i ostavljeni satima da leže u mukama dok im "hrabri lovci" muke nisu skratili oštricom

Grindadrap je dio tradicije

Iako je lov na dupine i kitove, kako ga mještani zovu Grind ili Grindadrap, dio lokalne tradicije, čak su i stanovnici Otoka bili zgroženi prizorom koji su zatekli. Cijelu situaciju komentirao je i Hans Jacob Hermansen, nekadašnji predsjednik udruge koja promiče tradicionalni Grind lov, koji je bio šokiran prizorom te je za lokalni medij Kringvarp Føroya izjavio kako ovakvo ponašanje ne pomaže slaviti tradiciju nego ju samo dodatno narušava

Lov na kitove i dupine uistinu je tradicija stanovništva Farskih otoka, no svake godine ulovljeno je onoliko dupina i kitova koliko je bilo potrebno stanovništvu da se prehrani. Ove godine ulovljeno je daleko previše dupina i lokalno stanovništvo navodi kako nema šanse da će tu količina stanovnici moći pojesti, prenosi The Guardian
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Na Farskim otocima je u samo nekoliko sati ubijeno preko 1400 dupina

Tradicija ili pohlepa? 

Udruga za očuvanje mora Sea Shepherd još je tijekom 1980-ih započela kampanju za ukidanje lova na dupine i kitove, a ovo je najbrojniji pomor morskih sisavaca kojem su do sada svjedočili, prenosi BBC. Tamošnja vlada navodi kako se na otocima godišnje ubije oko 600 kitova, odnosno 20 do 30 dupina, što je prema udurgama za zaštitu životinja i dalje previše. 

Jedan od lokalnih ribara koji nije sudjelovao u lovu pokušao je opravdati svoje kolege i tvrdi kako su zabunom ubili toliku količinu dupina, da su očekivali da jato na koje su naišli ima najviše 200 dupina. Kada su shvatili razmjer pokolja, bilo je prekasno. Koliko su ove tvrdnje točne nitko nije siguran, no lokalne vlasti navode da je pokolj bio potpuno legalan te da ribari nisu prekršili nikakav zakon. 

Pokolj je možda bio legalan, ali nije mogao proći bez osude javnosti. Udruga Sea Shepherd napominje kako prema zakonu smrt dupina ili kita mora biti brza i bez previše mučenja, a sudeći po tome da su dupini satima bespomoćno ležali na plaži prije nego što su ih ribari usmrtili, situacija je bila potpuno drugačija. 

Hoće li se situacija promijeniti?

Slučaj pomora preko 1400 dupina brzo se proširio svijetom, a podijelio je i stanovništvo Farskih otoka. Trondur Olsen, novinar na Kringvarp Foroya, proveo je anketu o tome treba li i dalje nastaviti loviti dupine ili ne na što je više od 50 posto odgovorilo "Ne!". Oko 30 posto ljudi smatra da je lov opravdan i da ga treba nastaviti. 

Sada je idealno vrijeme za jačanje kampanje za smanjenje lova, pa su tako brojne udruge za zaštitu životinja pokrenule peticije za zabranu lova. Iako je događaj na Farskim otocima bio stravičan, možda je upravo on prekretnica prema zaustavljanju ovakvih stravičnih prizora. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.