Eko 05. rujna 2017.

12 stvari koje nikako ne smiješ bacati u wc školjku

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

WC školjka nije magično mjesto gdje nestaje otpad. Ako se u toalet bacaju stvari kojima tamo nije mjesto osim što mogu začepiti cijevi i tako svu vodu vratiti natrag, često dospijevaju u okoliš i zagađuju ga. Diljem svijetA se na začepljene cijevi i odvode troše milijune eura godišnje. Samo tri stvari trebaju ići u WC školjku, a to su: urin, stolica i toalet papir. Pročitaj zašto se ove stvari ne smiju bacati u toalet.

Vlažne maramice - kad se urone u vodu ne razgrađuju se poput toalet papira, ostaju u svom prvobitnom obliku i često se zaglave unutar cijevi i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Kada se zaglave uzrokuju da se ostali materijali nagomilaju, osobito masti, i stvaraju blokade "masne utvrde". Grad New York  u periodu od pet godina potrošio je više od 18 milijuna dolara kako bi uklonio vlažne maramice iz kanalizacije i sanirao prouzročenu štetu. Vlažne maramice moraju biti izvučene iz cijevi ili spremnika za obradu otpadnih voda i poslane na odlagalište otpada. Nakon uporabe mjesto im je u smeću.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kondomi - i oni se mogu zaglaviti u cijevima i začepiti ih. Prirodni kondomi od latexa koje je odobrila PETA mogu se kompostirati dok se ostali trebaju baciti u smeće.

Možda te zanima... Kondomi, jogurt i pamučne gaćice - recept za zdravu vaginu Zdravlje
Neiskorišteni lijekovi ili oni kojima je istekao rok trajanja - "Uređaji za pročišćavanje otpadnih voda nisu namijenjeni za uklanjanje lijekova, a neki lijekovi prolaze uglavnom nepromijenjeni kroz postrojenja za preradu i ulaze u rijeke i druge vode", rekao je Kevin O. Fraizer, službenik za informiranje javnosti u New Yorku. Lijekovi poput antidepresiva, hormona i antibiotika pronađeni su i u rijekama i jezerima gdje su dospjeli kao izlučevine urina i fekalija, ali to su za sada niske koncentracije koje nisu štetne za zdravlje. Lijekove koje više ne upotrebljavaš treba odnijeti na za to predviđena mjesta, koja se uglavnom nalaze u ljekarnama i bolnicama. Kemikalije također ne treba bacati u toalet iz istog razloga kao i lijekove.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Blazinice i papirnati ručnici - unatoč tome što izgledaju slično kao toalet papir, ponašaju se drugačije pod vodom. I dok se toaletni papir vrlo brzo razgradi pod vodom, papirnati ručnici i blazinice ili kuglice od vate napravljeni su da podnose veće količine tekućine. Oni se ne razgrađuju u cijevi i mogu spriječiti prolazak drugom otpadu te tako uzrokovati velika začepljenja. Isto vrijedi i za pamučne blazinice, s tom napomenom da se pamuk širi kad se zagrije, te tako predstavlja još veću opasnost od začepljenja.

Mooncup_Box Možda te zanima... Zelena recenzija: menstrualna čašica Eko

Tamponi i ulošci - napravljeni su da upijaju tekućinu i dovoljno je samo to znati da si možeš predočiti kakvu katastrofu mogu napraviti u cijevima. Možeš isprobati menstrualnu čašicu, ako ti odgovara, njezinom uporabom se može smanjiti gomilanje otpada.

Kosa_11 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Kosa i zubni konac - svatko tko je iz odvoda izvukao grumen kose, zna što ona može učiniti odvodu. Osim što se i kosa i zubni konac sporo razgrađuju mogu se se zapetljati u cijevima i strojevima za obradu otpadnih voda. Kosu i zubni konac možeš baciti u smeće, ali i u kompost.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mačji pijesak i izmet - pijesak iz mačjeg WC-a može izazvati pravu katastrofu u skupim odvodnim cijevima. Pijesak ima upijajuća svojstva i kad otvrdni u cijevima može napraviti prave blokade. Mačji izmet može sadržavati Toxoplasma gondii, parazita koji može preživjeti proces pročišćavanja otpadnih voda.

Možda te zanima... Prva pomoć za odštopavanje odvoda bez štetnih sastojaka Eko

Zlatne ribice i druge male životinje - malim mrtvim kućnim ljubimcima nije mjesto u toaletu jer mogu širiti bolesti ili parazite u vodni sustav. Ribice, hrčci i ostale male uginule životinje mogu se pokopati u dvorištu ili ako nema drugog izbora baciti u smeće, naravno uz nekoliko prigodnih riječi.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.