Dijeta 05. siječnja 2010.

Žvakače gume brišu kilograme?

Zvakaca_Guma_Dijeta
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema pisanju stranih medija nutricionisti su nedavno otkrili da se žvakanjem žvakače gume prije i poslije jela u jednom potezu može smanjiti glad i povećati potrošnja kalorija, no naš nutricionist dr. sc. Ignac Kulier sumnja u takve tvrdnje

U istraživanju provedenom u Americi, volonteri koju su žvakali žvakaču gumu tri puta po 20 minuta u prijepodnevnim satima, za ručak su pojeli 67 kalorija manje. To se ne čini tako puno, ali ako se ručak sastoji od 400 kalorija, to je skoro 17 posto kalorija manje. Dobrim vijestima tu nije kraj - kada su sudionici istraživanja žvakali žvakaču gumu prije i poslije jela, sagorijeli bi 5 posto više energije.

Vjerojatno se sada pitaš kako žvakača guma može biti zaslužna za smanjivanje gladi i povećanu potrošnju energije. Objašnjenje je sljedeće: Da bi se moglo žvakati, potrebna je energija, odnosno potrošnja kalorija. Uz to, dok žvačemo, živci koji se nalaze u našoj čeljusti šalju informaciju mozgu da je hrana, ili u ovom slučaju žvakača guma, prožvakana i spremna za probavu.

Vjeruje se da se dio mozga zadužen za osjećaj sitosti aktivira procesom žvakanja i to onda dovodi do smanjivanja gladi. Dok je mozak krivo uvjeren da je hrana na putu, možemo iskoristiti trenutačno smanjen apetit i bez problema zaobići novu slastičarnicu u kvartu.

Američki nutricionisti savjetuju još da žvakače gume budu bez šećera, tako da ne moraš brinuti ni o karijesu ni o kalorijama.

Mišljenje stručnjaka

Poznati hrvatski nutricionist dr. sc. Ignac Kulier za navedene tvrdnje o utjecaju žvakačih guma na mršavljenje kaže da su zanimljive, ali, iako se pozivaju na znanstvene izvore, njemu ne djeluju previše uvjerljivo.

Treba uzeti u obzir, ističe, da se u svijetu istovremeno odvija golem broj raznih istraživanja i da velik broj istraživačkih projekata financiraju farmaceutske, kozmetičke i druge slične kompanije kojima je glavni cilj unaprijediti poslovanje i ostvariti veći profit

“Za žvakaće gume se unatrag dvadesetak godina stalno otkrivaju neke nove fore - suzbija karijes, ubija mikrofloru u ustima - što su sve tipične marketinške floskule. Žvakalice za mršavljenje su isto što i žvakalice za odvikavanje od pušenja, to jest pustiš bubu kroz medije, zavežeš se za neku znanstvenu činjenicu i evo mamca za naivne potrošače", kaže dr. Kulier.

Uostalom, dodaje, nije žvakaća guma jedina guma kojom se teorijski može kompenzirati glad,barem za kratko vrijeme. Poznati su brojni aditivi, tipa hidrokoloidi, koji bubre u vodenoj otopini (konjak, karaginan, tragakant), ali ni jedan ne može na dulje vrijeme blokirati glad i prevariti mozak naprosto zbog toga što brzo prolazi kroz probavni trakt, a za sobom ostavlja još veću glad

"Ekstrakt korijena biljke konjak bio je najperspektivniji jer snažno gelira, ali zbog opasnosti od gušenja nikad nije ušao u veću upotrebu", otkrio nam je dr. Ignac Kulier i zaključio:

"Sve u svemu, kad bi se napravila lista sredstava za suzbijanje gladi, žvakaća guma ne bi bila ni na dvadesetom mjestu."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.