Dijeta 16. ožujka 2011.

Dijeta sa zamjenskim obrocima

Mlijecna_Dijeta3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izvorno nastali kao hrana za astronaute, zamjenski obroci razvijali su se kao hrana za posebne potrebe, za preživljavanje u ekstremnim uvjetima. Danas su zamjenski obroci sveprisutni dijetni proizvodi. Dostupni su kao tekući obroci, popularni ''shakeovi'' u različitim okusima – čokolade, vanilije ili voćnih okusa

Također, u dijetne planove često se uklapaju hranjive pločice koje mogu poslužiti kao zamjena za obrok ili međuobrok, a posebno su popularne među sportašima i osobama u pokretu koje nemaju vremena za učestale obroke.

Većina dijeta za mršavljenje zahtijeva pridržavanje propisanog plana prehrane. Za mnoge osobe to može biti izazov, pa je stoga vrlo važan individualni pristup, upotreba strukturiranih planova prehrane s točno propisanim udjelima makronutrijenata i energije, a ponekad uključujući zamjenske obroke.

Djelomična zamjena obroka može biti alternativa ili komplementarna terapijska opcija uobičajenim niskokaloričnim dijetama kod terapije debljine. Studije su pokazale da zamjene za obrok (u obliku pločica i tekućih zamjenskih obroka) imaju svoje značajno mjesto u terapiji debljine jer je njihova primjena lako razumljiva pacijentima i lakše je pratiti unos energije i nutrijenata tijekom dana.

Što su zamjenski obroci?

Tekući zamjenski obroci, popularni ''shakeovi'', imaju važno mjesto u terapijskim opcijama rješavanja problema prekomjerne tjelesne mase i liječenja pretilosti. Koncept tekućih zamjenskih obroka datira od vremena četrdesetih godina prošloga stoljeća kada je skupina fiziologa – pionira definirala osnovne nutrijente potrebne za preživljenje tijekom razdoblja značajnih restrikcija u prehrani.

Putovanja u svemir pedesetih godina potakla su razvoj cjelovitih tekućih obroka. Vodene otopine aminokiselina, minerala, vitamina, ugljikohidrata i masti osiguravale su sve bitne nutrijente za dugoročno preživljenje bez unosa krute hrane.

Prototip takvih pripravaka danas se razvio u nekoliko segmenata - pripravke za prehranu bolesnika, pripravke za specijalne dijete kod metaboličkih bolesti, a važan segment čine pripravci za pomoć pri kontroli tjelesne mase.

Sadržaj zamjenskih obroka

U početku su pripravci za gubitak tjelesne mase bili bogati proteinima odnosno aminokiselinama, a sadržavali su minimalne količine esencijalnih nutrijenata. Ujedno su bili vrlo siromašni energijom i morali su se koristiti pod medicinskim nadzorom jer je gubitak tjelesne mase bio vrlo brz i značajan, a nekada i povezan s ozbiljnim nuspojavama.

Nadalje, takav intenzivan gubitak tjelesne mase obično je slijedilo i jednako brzo ponovno debljanje. Iz tih ranih iskustava izrodio se današnji moderni koncept zamjenskih obroka koji se koristi za kontrolu tjelesne mase, a koji je sada široko dostupan i nije ga potrebno provoditi pod liječničkim nadzorom.

Danas su zamjenski obroci regulirani Pravilnikom o hrani namijenjenoj smanjenju tjelesne mase koji propisuje dvije velike kategorije zamjenskih obroka: zamjenu za ukupan dnevni unos hrane i zamjenu za jedan ili više obroka dnevnog unosa hrane. Većina zamjenskih obroka dostupnih na našem tržištu spada u kategoriju pripravaka koji mijenjaju jedan ili više dnevnih obroka.

 Pripravci od 200 – 400 kcal

Takvi pripravci po obroku moraju sadržavati 200 – 400 kcal, proteini trebaju činiti 25 – 50 posto energije, a masti do 30 posto. Pripravci su također obogaćeni vitaminima i mineralima koje obično sadrže u količini 30 posto dnevnih potreba.

Iako se određeni tekući zamjenski obroci mogu koristiti kao jedini izvor prehrane, najčešće se koriste kao djelomična zamjena za jedan ili više dnevnih obroka u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom. Za uspješno prihvaćanje takvih proizvoda od iznimne je važnosti dobar okus i mogućnost odabira različitih okusa, a da pritom sastav bude u skladu s dijetnim režimom.

Studije su pokazale da korištenje zamjenskih obroka u svrhu dugoročne kontrole tjelesne mase može biti vrlo korisno. Planovi prehrane koji uključuju zamjenske obroke obično su niskokalorični i unos kalorija kreće se u rasponu od 1000 i 1600 kcal na dan, a jedan do dva dnevna obroka zamjenjuju se s komercijalno dostupnim, niskokaloričnim pripravkom obogaćenim vitaminima i mineralima.

Pokazalo se da osobe koje slijede niskokaloričnu dijetu uz zamjenske obroke i usvajanje promjena ponašanja uspijevaju izgubiti suvišne kilograme. Pritom je glavni adut ovakvog principa dugoročna učinkovitost.

Što kaže znanost?

Godine 2008. u časopisu Obesity Research & Clinical Practice objavljena je randomizirana kontrolirana pilot-studija o utjecaju 30-dnevne dijete sa zamjenskim obrocima na tjelesnu masu. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine i za obje je skupine liječnik obiteljske medicine propisao dijetu od 1200 kcal – jedna sa zamjenskim obrocima, a druga bez njih.

Studija je pokazala kako prosječni odrasli pacijent koji prođe kroz prvi motivacijski intervju s liječnikom opće medicine može izgubiti približno 3 kg u mjesec dana koristeći zamjenske obroke. Rezultati gubitka tjelesne mase bili su približno jednaki za obje skupine.

Autori zaključuju kako liječnici obiteljske medicine mogu savjetovati svoje pacijente da pokušaju izgubiti suvišne kilograme uz pomoć dijete sa zamjenskim obrocima što predstavlja prihvatljivu alternativu ''običnoj'' dijeti.

Nakon pet godina 5 kilograma manje

U časopisu Nutrition 2000. godine je objavljena studija koja je tijekom 5 godina pratila više od 5 tisuća osoba u ruralnom Wisconsinu. Ispitanici su bili zdravi, ali su imali prekomjernu tjelesnu masu te su primali besplatne proizvode i vagali se dva puta godišnje. Kontrolna skupina koja je po tjelesnim parametrima odgovarala eksperimentalnoj skupini nije dobivala zamjenske obroke.

Nakon pet godina, skupina na dijeti sa zamjenskim obrocima težila je prosječno 5 kilograma manje nego na početku studije, dok je kontrolna skupina težila čak 6,7 kg više nego na početku. Ovi rezultati jasno ukazuju na potencijal za uspješan gubitak tjelesne mase uz pomoć zamjenskih obroka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.