Dijeta 01. veljače 2011.

Upomoć, opsjednuta sam vaganjem!

Dijeta_Vaga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Lucija iz Splita nam se obratila sa svojim problemom neprestanog vaganja. Iako ima svega 49 kilograma i svjesna je da pretjeruje, u ogledalu se, kako kaže, i dalje vidi debelom. Savjet smo potražili kod psihoterapeutice prof. Mare Orehovec, a donosimo i nutricionističke savjete o zdravom ritmu vaganju

Lucija ima 19 godina i iako na svojih 164 cm ima svega 49 kilograma kada se pogleda u ogledalo vidi Michellinovu maskotu (debeljuškasta maskota guma Michellin). Zatražila je pomoć kod naše stručne suradnice prof. Mare Orehovec.

Mišljenje psihoterapeuta

'Dobro je da si svjesna svojih godina i težine koja je premala za tvoju visinu. To su činjenice kojih se trebaš držati u trenucima kad  stalno razmišljaš o vaganju i gledanju u ogledalo. Pokušaj djelovati na svoja uvjerenja i bori se istinom, a to je da imaš malo kilograma i tvoje je tijelo mlado i lijepo'.

'Govoriš o opsesiji vaganja i svjesna si da pretjeruješ. Ponavljajuće prisile izazivaju značajnu neugodu, oduzimaju ti dragocjeno vrijeme i ometaju uobičajeno socijalno funkcioniranje. Dobro je da si svjesna svoje "opsesije" i to je trenutak kad treba potražiti stručnu pomoć kako bi se u procesu rada otkrilo što je uzrokovalo tvoje smetnje'.

Prati signale koje šalje tijelo

'Tvoje poteškoće nisu došle bez razloga. U podsvijesti se odvijao neki neugodan proces, a sada ti se javlja simptomima koje trebaš prepoznati i potražiti pomoć. Nemoj zanemariti signale koje ti šalje tvoje tijelo. Svaki nepoželjni pomak ili odstupanje u našem psihičkom razvoju zahtijeva proces spoznaje i mijenjanja nepoželjnog ponašanja ili osjećaja', objasnila je psihoterapeutica Mara Orehovec.

Osim vaganja i mjerenja obujma tijela postoje još neki načini praćenja napretka koje ti mogu pomoći na tvom putu ka vitkosti, a njih je najbolje provoditi jednom mjesečno. Pročitaj koje su to metode.

Savjeti nutricionista

Nutricionistica iz Vitaminoteke Martina Blašković donosi ti mali vodič za zdravi ritam vaganja.

Vaganje obavi prije doručka

Najbolje doba dana za vaganje je jutro, prije doručka. Večernje vaganje treba izbjegavati, zbog toga što tada važeš i svu hranu i tekućinu koju si konzumirala tijekom dana, a koja se još nije do kraja probavila.

Također je važno vagati se svaki put u isto vrijeme, odnosno u isto doba dana. Nije preporučljivo vaganje odmah nakon tjelesne aktivnosti, zbog promjene količine vode u organizmu, što će značajno utjecati na tjelesnu masu i pokazati nerealne brojke na vagi. 

Izbjegavaj vaganje za vrijeme menstruacije

Također se ne preporučuje vaganje nekoliko dana prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa, jer u tom periodu većina žena, uslijed hormonskih promjena, pojačano zadržavaju vodu u organizmu, što rezultira kojim kilogramom više. Stoga je vaganje najbolje odgoditi do završetka menstruacije.

Jednom na tjedan, u isto vrijeme

Tijekom procesa mršavljenja, promjene na tjelesnoj masi su najuočljivije ako se vaganje provodi jednom na tjedan i to u isto vrijeme. Obzirom da se tjedno preporučuje gubiti 0,5 do 1 kg, češće vaganje neće pokazati značajnije promjene, što može djelovati obeshrabrujuće.

Pri svakom vaganju neka se koristi ista vaga, te ista odjeća i obuća, a najbolje je vagati se sa što manje ili bez odjeće. Prilikom vaganja treba voditi računa da se vaga ne nalazi na neravnoj ili mekanoj površini.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.