Dijeta 27. ožujka 2017.

Primjer trodnevne dijete za lakše i brzo mršavljenje

Diejta63
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trodnevna dijeta jamči gubitak od 4 do 5 ili više kilograma u samo tri dana uz konzumaciju velikih količina tune i povrća. Ako namjeravaš ići na trodnevnu dijetu pripazi na rizike koje nosi ovakva kratkoročna i niskokalorijska dijeta

Zamke ekspresnog mršavljenja

Trodnevna dijeta nije standardizirana pa svaki od brojnih autora koji je preporučuju pod tim nazivom podrazumijeva nešto drugo. Također, mnogi autori tvrde da su oni smislili trodnevnu dijetu i da je samo njihova prava. No, radi se o nazivu koji obuhvaća široku paletu prehrambenih režima. Prve varijante trodnevne dijete nastale su krajem osamdesetih, a zvale su se vojnička dijeta, mornarička dijeta, dijeta Clevelandske klinike ili jednostavno - trodnevna dijeta. Zajedničko im je samo trodnevno trajanje i obećanje gubitka od 4 do 5 ili više kilograma u tri dana. Većina varijanti uključuje konzumaciju velikih količina tune i povrća te sladoled uvečer, uz ispijanje bar četiri čaše vode.

Jelovnik:

Najrasprostranjenija varijanta trodnevne dijete predlaže sljedeći jelovnik:

Prvi dan

  • Doručak: pola grejpfruta, šnita tosta, dvije žlice namaza od kikirikija i kava ili čaj (misli se na pravi čaj s kofeinom)
  • Ručak: pola šalice tune, šnita tosta, kava ili čaj
  • Večera: 100 g bilo koje vrste mesa, šalica zelenog graha, pola banane, manja jabuka i šalica sladoleda od vanilije

Drugi dan

  • Doručak: jedno jaje, šnita kruha i pola banane
  • Ručak: šalica svježeg sira ili šnita tvrdog sira, jedno tvrdo kuhano jaje i pet slanih krekera
  • Večera: dvije hrenovke, šalica brokule, pola šalice mrkve, pola banane i pola šalice sladoleda od vanilije

Treći dan

  • Doručak: pet slanih krekera, šnita tvrdog sira i manja jabuka
  • Ručak: tvrdo kuhano jaje i šnita tosta
  • Večera: šalica tune, pola banane i šalica sladoleda od vanilije

Ubrzanje metabolizma

U nekim varijantama naranča se preporučuje umjesto grejpa, a svježi sir umjesto tune. Neki autori propisuju obilnije obroke te dopuštaju limun, sol, papar, ocat, biljne začine, sojin umak i kečap. Svi se slažu u jednom, a to je da su zabranjene namirnice koje sadrže masnoće. Također, svi autori upozoravaju da su željeni rezultati mogući samo ako se dijeta provodi točno u skladu s uputama. Neke varijante trodnevne dijete savjetuju ponavljanje nakon nekoliko dana uobičajene prehrane. Interval između dva režima po nekim autorima smije trajati samo dva, a po drugima četiri ili pet dana.

Princip kojim dijeta donosi rezultate temelji se na sniženom unosu kalorija te na ubrzanom metabolizmu koji sagorijeva povećane količine masti. Iako je gubitak više kilograma pri opisanom režimu prehrane vrlo vjerojatan, nijedna varijanta trodnevne dijete nije uravnotežena i sigurna po zdravlje. Većina varijanti trodnevne dijete propisuje 1000 kalorija, dok ekstremne verzije dopuštaju samo 700 kalorija. Jedan autor savjetuje da se  prvi dan uzima samo voda, drugi dan samo voće i voćni sokovi, a treći dan samo povrće i povrtni sokovi.

Za još bolje rezultate dijete isprobajte tablete za mršavljenje PGC500 Complex.

Rizici trodnevne dijete

Dijeta koja oštro ograničava kalorije i raznovrsnost hrane donosi brojne opasnosti. Organizmu trebaju namirnice koje sadrže sve glavne prehrambene sastojke - masnoće, ugljikohidrate i bjelančevine. Svaka dijeta koja sadrži 800 ili manje kalorija spada u vrlo nisko kalorične dijete, koje prijete brojnim neželjenim učincima. Među njima su žučni kamenci, krvožilne smetnje i deficiti vitamina i minerala. Povrh toga, tako nizak unos kalorija često potiče prejedanje po isteku tri dana.

Iako brz gubitak kilograma može zvučati privlačno, radikalna i brzopotezna dijeta donosi više štete nego koristi. Dnevne potrebe kalorija i hranjivih sastojaka značajno se razlikuju od osobe do osobe ovisno o dobi, spolu, težini i drugim faktorima. Planiraš li započeti dijetu posavjetuj se s liječnikom.

Komentar stručnjaka

''Sam naziv 'Trodnevna dijeta' otkriva da je riječ o kratkoročnom rješenju koji ne mijenja prehrambene navike niti donosi strukturiran program mršavljenja potreban za kvalitetno skidanje kilograma. Sama dijeta je energetski vrlo restriktivna i obećava relativno brz gubitak kilograma u kratkom periodu što sa sobom nosi rizik od usporavanja metabolizma i posljedično vraćanja kilograma nakon što dijeta završi. Dijeta je u osnovi visokoproteinska, drugim riječima neuravnotežena. Preporučuje izbjegavanje masnoća što nema osnove niti se može preporučiti budući da masnoće imaju brojne važne uloge u organizmu i čine nezamjenjiv dio pravilne prehrane. Jedina prednost ovakvog prehrambenog režima je što je kratkotrajan pa deficiti vitamina i minerala nisu realni, no situacija se mijena ako se osoba odluči za nekoliko trodnevnih intervala'', objašnjava magistrica nutricionizma Sandra Krstev Barać.