Dijeta Dijetni savjeti 16. listopada 2017.

Trebam li smanjiti ili potpuno izbaciti krumpir iz svoje prehrane?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavno istraživanje u kojem je sudjelovalo skoro 200 000 ispitanika kroz 20 godina pokazalo je neke zabrinjavajuće informacije o krumpiru, koji je do sad već na lošem glasu u nutricionističkim vodama.

Možda te zanima... Najdraži krumpirovi rođaci: Brzi i fini popečci od batata Hrana

Iako su već na lošem glasu zbog niske hranidbene vrijednosti, udjela škroba i ugljikohidrata u sebi, krumpiru se zbog novih saznanja u istraživanjima o nutricionizmu pripisuje još više negativnih osobina.

Povećanim unosom krumpira, kuhanog ili pečenog, u obliku pirea, čipsa ili prženih krumpirića, povećava se i rizik od visokog krvnog tlaka kod odraslih muškaraca i žena, kaže istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu thebmj

Istraživači iz Brigham and Women's Hospital iz Harvard Medical School pratili su dijete, uključujući i unos krumpira, čak 187 000 žena i muškaraca kroz dugih 20 godina. Rezultati su pokazali kako žene koje jedu više od 4 ili više obroka u tjednu koji sadrže krumpir pripremljen u bilo kojem obliku, imaju veću šansu od hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) u usporedbi s onima koje jedu manje od jednog obroka koji uključuje krumpire. 

Zanimljivo je da su jedino prženi krumpirići povezani s povišenim krvnim tlakom i kod muškaraca i kod žena. 

Možda te zanima... Tlak, povišeni i niski: Simptomi, liječenje i prevencija Zdravlje

Uzeti s rezervom

Budući da se ovo istraživanje oslanja tek na metodu promatranja, za povišeni krvni tlak mogli su biti odgovorni i različiti nadjevi ili umaci koji su se konzumirali uz krumpire. Također, nije se u obzir uzela i tjelesna aktivnost ispitanika, te što se jelo ostatak dana (jesu li to možda bile druge namirnice koje povećavaju krvni tlak). 

Povećani krvni tlak zbog unosa krumpirića kod oba spola isto nije bila začuđujuća činjenica, jer su štetne posljedice pržene hrane poznate svima. 

Ono što nas je najviše začudilo jest činjenica da je nedavno istraživanje USDA's Agricultural Research Servicea pokazalo da u krumpirima pak postoji tvar koja pomaže smanjenju krvnog tlaka.

Pazi s čime jedeš krumpire

Iako su te možda ovi rezultati zbunili, u principu krumpiri i nije tako loš, samo bi trebala pripaziti količine i načine na koje ga unosiš u svoje tijelo. Jedan krumpir srednje veličine sadrži oko 110 kalorija i velik je izvor kalija, vitamina B i C te vlakana - kako bi dobila najbolje za svoj organizam iz njega, pojedi i kožicu obavezno. 

Ako tražiš zdravi način kako ga pripremiti, probaj pečeni sa salsom, humusom, senfom, jogurtom, sirom ili u pećnici s malo maslinovog ulja i ružmarina te kuhani ili pire s dodatkom povrtnog temeljca, soli i papra. 

Znamo da je život bez prženih krumpirića nezamisliv, no kada već posegneš za njima - pripazi na veličinu porcije!

Možda te zanima... Zašto je pametno jesti krumpir dok si na dijeti? Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.