Dijeta 15. srpnja 2009.

Semi-vegetarijanska dijeta

Semi_Vega_Diet
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Semi-vegetarijanska dijeta ne isključuje unos svih namirnica životinjskog podrijetla, već samo  konzumiranje crvenog mesa dok su perad, riba i morski plodovi dozvoljeni. U semi -vegetarijanskoj dijeti konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda je također sastavni dio dijete. Ipak kako ta dijeta ima jasne poveznice sa vegetarijanstvom uključuje obilje voća, povrća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki pa čak i algi.

Semi-vegetarijanska dijeta podsjeća na preporuke nutricionizma o pravilnoj prehrani gdje se crveno meso unosi u manjoj količini, te preporuke da se dio životinjskih proteina zamijeni sa biljnim proteinima poput soje i njenih proizvoda te mahunarki. Izvori proteina u ovoj dijeti su meso peradi, riba, morski plodovi, bjelanjak jajeta, sirevi (preporuka je na nemasnim sirevima), mahunarke (grah, leća, slanutak, bob, grašak, soja i proizvodi od soje) te orašasti plodovi.

Dijeta je bogata žitaricama, i važno je upoznati se sa raznim žitaricama kako bi se pravilno pristupilo ovom načinu prehrane. Žitarice poput riže, ječma, zobi, pšenice, raži, prosa, kukuruza ili palente dio su svakodnevne prehrane kao izvor ugljikohidrata i energije za dnevne aktivnosti.

Piletina za ručak, čaša mlijeka prije spavanja

Raznovrsnost povrća je jedna od kvaliteta ove dijete. Brokula, kelj, špinat, blitva, mrkva i sva egzotična povrća kao i voće je dobro došlo. Povrće se priprema na razne načine, kuha, pirja, peče i prži, ali je naglasak tijekom dijete svakako na načinu pripreme hrane koji ne uključuje velik unos masnoća. Od masnoća upotrebljavaju se sve vrste ulja poput maslinovog, sezamovog i bućinog, ali se upotrebljavaju i maslac i vrhnje.

Mlijeko i mliječni proizvodi svakodnevno se nalaze na meniju; uz jutarnje žitarice, jogurt kao međuobrok ili čaša mlijeka prije spavanja i uz večeru. Na tanjuru jednog semi-vegetarijanca naći će se primjerice komad piletine ili ribe, žitarice i puno povrća te salata, a međuobrok će biti pola šake lješnjaka i voćka. Semi vegetarijanci također će radije pojesti integralne i industrijski manje obrađene namirnice, te svježe sezonsko voće i povrće. Ipak ova dijeta ne isključuje jedenje zamrznutog i sušenog  ili ukiseljenog povrća, posebice u doba godine kada drugačije nije dostupno.

Ipak, da bi se smršavilo na ovoj dijeti koja je u stvarnosti način prehrane potrebno je pripaziti na dnevni kalorijski unos, izbjegavati prejedanje i konzumiranje slatkiša, grickalica i ostalih 'praznih kalorija'. Kako bi se izbjegli napadaji gladi i prejedanje koje slijedi nakon toga, bitno je konzumirati barem tri obroka dnevno, sa preporukom da se doručak i ručak ne preskaču, dok je večera obrok koji se može zanemariti ako osoba nema jak osjećaj gladi.

Mišljenje nutricionista

Osobe koje se odlučuju za ovu vrstu dijete vjerojatno prije svega žele naći ravnotežu u prehrani i promijeniti prehrambene navike u smjeru stjecanja novih i kvalitetnijih.

U ovoj prehrani nema bojazni od manjka proteina jer semi-vegetarijanska prehrana u svojoj osnovi nije vegetarijanska već prehrana omivora koji su iz svojeg jelovnika izbacili samo crveno meso, a prema sastavu namirnica koje se konzumiraju. Dijeta nalikuje na mediteransku prehranu i prati nutricionističke preporuke izražene prehrambenom piramidom.

Dijeta je pogodna za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila te kao prevencija razvoja dijabetesa i nekih oblika karcinoma.

Kako je bogata voćem i povrćem bogata je antioksidansima, mineralima i vitaminima koji pomažu obrambenoj funkciji organizma.   

Primjer jelovnika

Doručak: kriška integralnog kruha sa tunjevinom u povrću, biljni čaj

Ručak: pečena pileća prsa (10-15 dkg) (na naglo) s palentom(150 g) i umakom od celera, šopska salata

Večera: palačinka od integralnog brašna punjena svježim sirom i paprikom,

Napomena stručnjaka

Dijeta slijedi nutricionističke preporuke o kvalitetnoj i zdravstveno ispravnoj prehrani te je pogodna za sve osobe koje ne žele jesti crveno meso, ali ipak žele konzumirati životinjske namirnice poput peradi, ribe, jaja i mlijeka i mliječnih proizvoda.

Prednosti

Semi vegetarijanska dijeta je način prehrane u kojem  je potrebno uvesti male promjene u prehrambenim navikama kako bi se postigao željeni rezultati. Dijetom se unose svi sastojci potrebni za zdravlje organizma sa naglaskom na unos voća i povrća koje se još uvijek često konzumira u premalim količinama.

Semi vegetarijanskom dijetom unosi se dovoljna količina mlijeka i mliječnih proizvoda bitnih za unos kalcija i prevenciju nastanka osteoporoze.

Nedostaci

Za osobe koje vole jesti crveno meso u umjerenim količinama koje nisu štetne po zdravlje i u kombinaciji sa namirnicama bogatim vlaknima poput povrća, žitarica i mahunarki, ova dijeta nije pogodna jer u potpunosti isključuje njegov unos.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.