Dijeta 15. siječnja 2013.

Rižina dijeta

Rizina_Dijetao
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rižina dijeta datira iz davne 1934 godine kada je dr. Walter Kempner, pridruživši se timu na Duke University's Department of Medicine, počeo koristiti prehranu s niskim udjelom soli i masti u liječenju raznih bolesti poput bolesti bubrega. Termin ''rižina dijeta'' izvire iz činjenice da je tada svaki pacijent uz obrok dobio zdjelicu riže 

Vrlo brzo se pokazalo da takav način prehrane, osim što ima povoljan učinak na zdravlje, rezultira gubitkom kilograma.

Osnovne premise dijete

Unatoč samom imenu, osobe koje prate rižinu dijetu, jedu više od same riže. Točnije, riža čini jednu od 30 dozvoljenih namirnica koje su redom bogate složenim ugljikohidratima te siromašne solju, mastima, proteinima i šećerima. Primarni je cilj uključenih namirnica detoksikacija tijela uz prevenciju ili liječenje kroničnih bolesti, a mršavljenje dolazi ''samo po sebi''. Dijeta obuhvaća 3 faze: Prva je faza detoksikacije koja traje tjedan dana. Tijekom nje unos hrane je oskudan, a uključuje tek nekoliko škrobnih namirnicama poput smeđe riže ili kvinoje. Voće je dozvoljeno samo jedan dan u prvom tjednu, a ostalih 6 dana sa škrobnim namirnicama se kombinira povrće i niskomasni mliječni (ili sojini) proizvodi). U prvoj se fazi unosi 800 kcal dnevno, ugljikohidrati čine i do 89 posto energije, a unos natrija doseže tek 300 mg.

Druga je faza aktivnog gubitka kilograma koja traje dok se ne postigne željena tjelesna masa. Jelovnik je pritom nešto liberalniji jer dopušta 1200 kcal dnevno, a od prve se faze razlikuje u tome što se jedan dan umjesto povrća smije jesti proteinska namirnica – na prvom mjestu riba, a tek zatim niskomasni mliječni proizvodi ili krto meso. U drugoj fazi ugljikohidrati osiguravaju oko 80 posto ukupne energije, a unos natrija doseže 500 mg. Posljednja je faza održanja koja se od druge faze razlikuje u dodatnih 200 kcal dnevno koje se osiguravaju uvođenjem namirnica poput tofua, sira, maslina i orašastih plodova. Dva puta tjedno valja jesti ribu, a ako se i dalje gubi na masi, moguće je i treći dan povrće zamijeniti proteinima.

Nizak unos soli

Nizak unos soli je iznimno bitan dio dijete budući da autori smatraju da slane namirnice otvaraju apetit i uzrokuju debljanje. Umjesto soli preferira se upotreba biljnih začina. Neka osnovna pravila dijete podrazumijevaju i 3 obroka dnevno te vježbanje Tai Chia ili joge 1h dnevno. Onima kojima to ne odgovara mogu se baviti i plivanjem ili hodanjem. Budući da je sama dijeta siromašna kalcijem i vitaminom D, njeni autori preporučuju multivitaminski dodatak prehrani.

Kavopije će razveseliti vijest da je dozvoljena jedna šalica kave dnevno (ne tijekom prve faze) doduše bez mlijeka, šlaga ili šećera. Kavu ipak možeš zasladiti medom ili javorovim sirupom. Prema autorima, na Rižinoj dijeti možeš očekivati gubitak od 10-15 kg u prvih mjesec dana i zatim prosječni gubitak 1-1.5 kg tjedno, ovisno o intenzitetu tjelovježbe.

Prednosti dijete

Dijeta ima dugu povijest te je, za one koje posjete Duke University , razvijen kompletan program za poboljšanje zdravlja i postizanje vitke linije. Dijeta nudi brz i učinkovit gubitak suvišnih kilograma, iako je upitna njena dugotrajna učinkovitost.

Najveća prednost je ograničenje unosa soli koji u današnje doba poprima alarmantne razmjere. Visok unos soli dovodi do nakupljanja tekućine u organizmu, ali i povećava rizik od raznih bolesti, osobito povišenog krvnog tlaka. Lista namirnica koja se smije na dijete jesti možda nije duga, ali je redom riječ o nutritivno vrijednim namirnicama poželjnim u svačijoj prehrani. Redovita tjelovježba te kontrola stresa su dodatne pozitivne točke dijete.

Nedostaci dijete

Rižina dijeta vjerojatno dobro funkcionira u kontroliranom okruženju Duke's Universityja, ali u kućnoj radinosti je znatno zahtjevnija. Potrebna je velika disciplina za njeno provođenje, a zbog velike restriktivnosti teško je pridržavati se dugoročno.

Unos masti, kao i proteina u samoj dijeti je vrlo ograničen i manji od preporuka zbog čega se riskiraju brojni deficiti. To je i jedan od razloga zašto dijeta može dovesti do velikog gubitka mišićne mase. Dodatno, dijeta ne pruža dovoljno objašnjenja kako uopće postići tako nizak unos masti.

Napomene

Dijeta je dobar izbor za one koji zbog medicinskih razloga moraju brzo smršavjeti, no samo uz prethodno odobrenje liječnika.

Primjer jelovnika

Doručak

  • Kriška integralnog kruha i ½ šalice posnog sira
  • Jabuka

Ručak

  • 1 šalica rižota od šampinjona
  • Čaša nezaslađenog prirodnog voćnog soka

Večera

  • 1 šalica kuhane tjestenine s brokulom
  • Naranča

Pročitaj recept za toplo-hladnu rižu s gamberima sa portala Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.