Dijeta 10. kolovoza 2016.

Pušači se nakon prestanka pušenja udebljaju oko 7 kg

Struk-Mjerenje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Otprilike 80 posto osoba koje su prestale pušiti prosječno nakupi sedam kg, a pokazalo se da tjelesna masa raste i unatoč istom kalorijskom unosu ili čak i manjem.

Znanstvenici iz Sveučilišne bolnice u Zurichu otkrili su kako je za nakupljanje kilograma "kriva" promjena bakterijske mikroflore u našim crijevima. Otprilike 80 posto osoba koje su prestale pušiti prosječno nakupi 7 kg, a pokazalo se da tjelesna masa raste i unatoč istom kalorijskom unosu ili čak i manjem. Znanstvenici iz Sveučilišne bolnice u Zurichu otkrili su kako je za nakupljanje kilograma „kriva“ promjena bakterijske mikroflore u našim crijevima. Također, ustanovljeno je kako osobe koje su prestale pušiti imaju sličan sastav bakterijske mikroflore kao i pretile osobe. 

Analiza uzoraka stolice pokazala je kako se u crijevima osobe koje su prestale pušiti dogodila velika promjena. Udio sojeva Proteobacteria i Bacterioides je narastao i to na uštrb sojeva Firmicutes i Actinobacteria phyla. Ranije studije su otkrile kako kod pretilih osoba također prevladavaju sojevi Proteobacteria i Bacterioides, a pretpostavlja se da takav omjer bakterija u crijevima učinkovitije koristi energiju iz hrane što je i razlog povećanja tjelesne mase.

Izvor: PLoS ONE

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.