Dijeta 16. ožujka 2015.

7 grešaka zbog kojih se djeca debljaju

Dijete-Hrana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nutricionistica Darija Vranešić Bender i kineziolog Danijel Jurakić, članovi stručnog tima u programu prevencije pretilosti djece školske dobi 'Petica', savjetuju na što paziti kako nam djeca ne bi imala problem s viškom kilograma

Hrvatska se nalazi na 7. mjestu u Europi po prekomjernoj tjelesnoj masi i debljini u djece od 7 do 11 godina. Zabrinjavajući statistički podaci ukazuju kako 26,4 posto djece ima prekomjernu tjelesnu masu dok je 11,2 posto pretilo. Stručnjaci uključeni u Program prevencije pretilosti djece školske dobi 'Petica - igrom do zdravlja', koji se ovih dana počeo provoditi u 2. razredima osam zagrebačkih osnovnih škola, objasnili su nam koji su najveći krivci za pretilost djece.

  1. Okolina koja potiče debljanje: Mnogi stručnjaci definiraju okruženje u kojemu rastu suvremena djeca kao obesogeno, a utjecaj okoliša na rizik od pretilosti započinje već u maternici, odnosno uvjetovan je prehranom majke. "Okoliš je obesogen jer je je podređen minimalnoj razini tjelesne aktivnosti (vožnja u autu do škole, dizala, ekrani raznih vrsta), a istodobno je pretjerano dostupna hrana visoke energetske vrijednosti koja je siromašna vrijednim nutrijentima", kaže klinička nutricionistica doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa 'Petica'.
  2. Roditeljski primjer: Utjecaj obitelji na stvaranje prehrambenih navika i rizik od razvoja pretilosti posebno je dobro prepoznat. Primjerice, dijete kojemu su oba roditelja pretila ima 80 posto šansi da će i samo biti pretilo, a ako je samo jedan roditelj pretio, vjerojatnost se smanjuje na 40 posto. S druge strane, samo 7 posto djece čiji su roditelji adekvatne tjelesne mase razvija pretilost. Ovi brojevi neumoljivo pokazuju važnost roditeljskog primjera pa je edukacija roditelja jedna od ključnih mjera prevencije pretilosti djece.
  • Previše 'praznih kalorija': Pod popularnim pojmom "prazne kalorije" misli se na hranu koja osim kalorija ne osigurava gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost. Darija Vranešić Bender objašnjava da se za takve namirnice stručno kaže da posjeduju visok udio energije i nisku nutritivnu gustoću: "Većina namirnica pruža nam mnogo više od samih kalorija. Primjerice, jedno jaje daje nam 80 kcal, ali je istodobno izvrstan izvor esencijalnih aminokiselina, željeza, cinka i cijelog niza vitamina i fitokemikalija. Nasuprot tome, neke namirnice opskrbljuju nas kalorijamai gotovo ničim više. Jedna velika žlica konzumnog šećera sadrži 50 kcal i niti jedan vrijedan nutrijent osim saharoze. Upravo zato, šećer predstavlja idealan primjer za 'prazne kalorije'".
  • Premalo voća i povrća: Prema istraživanju objavljenom 2010. godine, 76 posto djece ne konzumira preporučeni unos povrća, a 66 posto ne unosi dovoljne dnevne količine voća. "Studije potvrđuju da djeca roditelja koji redovito konzumiraju voće i povrće, usvajaju njihove navike te također imaju redovit i povećan unos voća i povrća poput roditelja", kaže nutricionistica. Voće i povrće je niskokalorično i bogato brojnim hranjivim tvarima, a preporuka je da treba konzumirati pet i više serviranja voća i povrća dnevno.
  • Premalo sna: San je ključan za zdravlje, dobro raspoloženje, rast i razvoj. Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju povezanost između manjka sna i pojave pretilosti u djece, adolescenata i odraslih. "Pobrinite se da vaše dijete nauči koliko je važna higijena spavanja – da je bitno prozračiti prostoriju prije spavanja i leći na vrijeme kako biste se kvalitetno naspavali. Osigurajte djetetu dovoljno sna kako bi moglo pravilno rasti i razvijati se, te se pobrinite da stekne zdrave navike", savjetuje Darija Vranešić Bender.

Kako uz pomoć meda, smršavjeti dok spavaš?

Više razloga o uzrocima debljanja djece, potraži na portalu Klokanica.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.