Dijeta Dijetni savjeti 03. siječnja 2017.

Što se događa u tijelu kada preskočimo obrok?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda si i sama to prošla u želji da smršaviš pa si izbjegavala obroke jedan, a možda i dva. Ali, ako si to već prošla onda znaš da je to najgora dijeta koju možeš odabrati. Za vrijeme gladovanja, u organizmu su se događaju nepoželjni procesi.

Kao prvo, dogodio se pad razine šećera u krvi, a to utječe na sve organe u ljudskom organizmu. Javlja se osjećaj umora i iscrpljenosti, usporava se metabolizam, ali usporava se i sagorijevanje kalorija.

Uz sve to, i mozak prelazi u posebno stanje. “Bez hrane koja omogućava energiju, ljudski mozak ulazi u posebno stanje. Mijenjaju se intelektualne i emotivne funkcije. Osoba postaje razdražljiva i sklona promjenama raspoloženja, a koncentracija i pamćenje slabe", ističe nutricionistica Maggie Moon.

Kada konačno pojedeš hranu, organizam će osjetiti olakšanje, ali samo nakratko. Ako izbjegavanje obroka prakticiraš češće, dugoročno ćeš imati problema s usporenim metabolizmom, razina šećera u krvi bit će nestabilna, a tijelo će se s vremenom okrenuti mišićima kao jedinom izvoru “goriva”. Drugim riječima, preskakanje obroka ozbiljno utječe na organizam i slabi ga, a posljedice mogu biti kobne.

Ako si se udebljala nemoj raditi ovih pet stvari

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.