Dijeta 27. studenoga 2015.

Kako izbjeći napadaje prejedanja?

Prej-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne postoji bolest ili stanje u današnjem modernom svijetu, koje na neki način nije povezano ili uzrokovano stresom, a sve više ljudi na stresne situacije reagira prekomjernim unosom hrane. Mnogim osobama hrana predstavlja utjehu, barem kratkoročnu. Stoga nerijetko posežu za hranom kada imaju emocionalni problem, nekada svjesno, nekada podsvjesno

Stres dovodi do prejedanja

"Iako je nedostatak nutrijenata vrlo rijetko uzrokom stresa, sasvim je jasno da je pod stresnim okolnostima u organizmu pojačana stanična aktivnost, a samim time i potreba organizma za nutrijentima koja može dovesti do prejedanja", objašnjava nutricionistica doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender.

Nutrijenti koji su tijekom stresnog razdoblja 'kritični' uključuju vitamine A, C i E, vitamine B skupine, te minerale cink, selen, kalcij, magnezij i kalij, a nutricionistica navodi kako zbog povećane potrebe za energijom tijekom stresnih razdoblja, organizam može zahtijevati i veće količine ugljikohidrata, proteina i masnih kiselina te osobu pod stresom lako može odvesti u prejedanje. S druge strane, napominje kako unos kofeina, nikotina i alkohola treba ograničiti. Prejedanje ima brojne posljedice na zdravlje, a velike količine hrane mogu uzrokovati nadutost.

Izbjegavaj 'loše' ugljikohidrate

"Namirnice koje bi trebala izbjegavati su mahunarke, kupusnjače, izrazito slatka i masna hrana, zaprške, izrazito začinjena hrana i stimulansi. Prehranu pokušaj nadopuniti probioticima, konkretno potraži pripravke koji sadrže probiotik Lactobacillus plantarum", savjetuje nutricionistica i navodi kako prejedanje može dovesti i do poremećaja hormona u tijelu, posebice inzulina i hormona stresa, kortizola, što u konačnici dovodi do debljanja.

Savjetuje što više izbjegavati 'loše' ugljikohidrate i uvesti redovitu tjelesnu aktivnost jer ona podiže razinu serotonina i endorfina u organizmu i potiče procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva te samim time sprječava napadaje prejedanja koji mogu stvoriti i još jednu neugodnu tegobu, a to je žgaravica.

5 manjih obroka

"Ako patiš od žgaravice nakon prejedanja potrebno je uvesti što hitnije promjene. Za početak kako bi se prestala prejedati i suzbila žgaravicu jedi nemasnu i ne jako začinjenu hranu te pokušaj raspodijeliti obroke u više manjih pa neće niti dolaziti do napadaja gladi koji će završiti prejedanjem", objašnjava nutricionistica.

Iako je odabir namirnica vjerojatno zadnja stvar o kojoj razmišljaš kada si pod stresom i imaš napadaj gladi, nutricionistica navodi da ako posegneš za namirnicama bogatim 'lošim' ugljikohidratima to dovodi do osjećaja umora i tjeskobe pa se stvara začarani krug. Naglašava kako se sve nuspojave, ali i sami napadi prejedanja mogu spriječiti lako, pravilnim odabirom namirnica, malim obrocima i redovitom tjelovježbom.

Doznaj trikove kojima ćeš ubrzati metabolizam.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.