Dijeta 07. svibnja 2013.

Prednosti i nedostaci dijete u paru

Valentic-Mirna
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanje provedeno na Research Triangle Instituteu u Sjevernoj Karolini (SAD) pokazalo je da će učinci dijete biti veći, ako je provodiš s partnerom ili drugom bliskom osobom. Nakon šest mjeseci, parovi koji su sudjelovali u istraživanju smršavjeli su za 5,32 posto više od pojedinaca koji su bili na istoj dijeti. Pročitaj što o zajedničkom vježbanju i dijeti kažu Mirna Maras i Mario Valentić

Još šest mjeseci kasnije, učinci su porasli za 5,34 posto. To je jasan pokazatelj da se partneri međusobno potiču, kontroliraju, a možda i na zdravi način nadmeću. Pojedinac koji samostalno provodi dijetu ovisi o vlastitoj motivaciji i disciplini. A to ponekad nije dovoljno.

Zajedničkim ciljem do rezultata

Najbolji rezultati u zajedničkoj dijeti ili vježbanju postižu se ako partneri imaju jednake potrebe, odnosno, ako obadvoje trebaju smršaviti. Kad je ta potreba prisutna samo kod jednog partnera, drugi mu treba priskočiti u pomoć i svejedno ga pratiti u vježbanju ili dijeti. Ako vježbaš s planom da smršaviš, to će ti biti lakše postići uz potporu. Vježbanje u paru ili u društvu prijatelja ulit će ti disciplinu i potaknuti na natjecanje, jer nećeš htjeti zaostajati u broju trbušnjaka ili pretrčanoj razdaljini od svog sportskog partnera ili partnerice. Vježbanje u društvu omogućuje svakom vježbaču i da izvodi širu paletu vježbi, jer jedno drugome možete poslužiti kao tjelesni oslonac kod izvjesnih zahvata.

I vježbanje je lakše u paru

Kad ljudi vježbaju zajedno, vježba ima pozitivan emocionalni učinak na sve koji u njoj sudjeluju. Bilo da se radi o ljubavnom paru ili o prijateljima, prilikom vježbanja jača osjećaj povezanosti, suradnje i zajedničke strasti. A kad se tu doda i lučenje hormona ugode, endorfina. Ta će ugoda sve prisutne asocirati ne samo na vježbanje, nego i na osobe koje su bile u njihovu društvu. Sve to će pomoći da veza ili prijateljstvo postanu čvršći. Možda se tebi i tvom partneru neće  biti lako uskladiti jer jedno voli trčanje na traci, a drugo jogu ili dizanje utega.

Ali nek te motivira misao da vas te zajedničke aktivnosti mogu zbližiti. Istraživanja su pokazala da 94 posto parova ustraje u svom programu fitnessa ako vježba zajedno. Dogovor za odlazak na vježbanje pomoći će ti da ustaneš kad budilica zazvoni, umjesto da još malo odspavaš. Osim toga međusobnim poticanjem da se pokrenete i pođete na vježbanje unijet ćete dinamiku u svakodnevnu rutinu. Ako nemaš partnera, dogovori se s prijateljicom ili s više njih. Vrijeme koji si provodila na sportskom terenu više neće biti ispunjeno samotnim vježbanjem, već će postati vrijeme ugodnog druženja.

Komentar Mirne Maras i Marija Valentića

Bračni partneri, Mirna Maras, televizijska voditeljica i kineziolog i glumac Mario Valentić kažu da nikad nisu bili na dijeti. 'Nikad u životu nisam bila na dijeti, a mislim da sam i pokušala da ne bih uspjela jer jednostavno nisam karakter za to. Što se tiče zajedničkog vježbanja, pokušala sam par puta, ali je to završavalo s puno razgovora i smijeha, pa od vježbanja nije bilo ništa, tako da u pravilu vježbam sama', objasnila je Mirna Maras.

Mario Valentić kaže da pazi što jede jer je svjestan nutricionističkih vrijednosti pojedinih namirnica, i da se u tom smislu može reći da se pridržava dijete, jer pod pojmom dijete se podrazumijeva određeni način prehrane. 'Kad je dijeta u pitanju smatram da nije problem skinuti kilograme, nego sačuvati stečenu liniju. Zato je najbolje odlučiti se za određeni način prehrane i pridržavati ga se uz manja odstupanja cijeli život. Ako s nekim zajedno kreneš na dijetu, nakon završetka tog procesa pitanje je što će se dogoditi kad ta osoba prestane prakticirati takav način prehrane ili jednostavno ode?'

Mario kaže da pozdravlja vježbanje u paru, jer se tako dolazi do zdrave kompetencije, a time i do veće discipline. 'Najčešće vježbam sam, ali veliko mi je zadovoljstvo i kad vježbam s nekim od prijatelja.' O zajedničkom vježbanju sa suprugom Mario je rekao: ' Mislim da nije dobra ideja vježbati s bračnim partnerom, jer partner jednostavno ne sluša upute nego se redovito suprotstavlja, a da taj savjet dobije od nekog nepoznatog stručnjaka uvažila bi ga bez prigovaranja.'

Pročitaj ovdje kako da ublažiš žudnju za hranom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.