Dijeta 29. studenoga 2023.

Portfolio dijeta idealna za snižavanje LDL - "lošeg" kolesterola

Foto: Unsplash+ Jedno od pravila portfolio dijete je konzumiranje sojinih proteina poput tofua umjesto mesa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Portfolio dijeta povezana je sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara, a četiri glavne skupine namirnica koje uključuje - topiva vlakna, proteini soje, biljni steroli i orašasti plodovi - dokazano snižavaju kolesterol.

Bilo da želite sniziti kolesterol, smanjiti rizik od moždanog udara ili jednostavno jesti više biljnih namirnica, novo istraživanje, koje je objavila Američka udruga za srce, pokazuje vezu između manje poznate portfolio prehrane i smanjenog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara. Cilj portfolio dijete je smanjiti LDL, ili "loš" kolesterol, poznati faktor rizika za srčane bolesti i moždani udar. 

Portfolio dijeta zahtjeva određene zamjene, pa se umjesto mliječnih proizvoda koriste proizvodi od sojinog mlijeka, a biljna ulja i avokado kao alternative maslacu. Uz konzumiranje hrane koja će vjerojatnije smanjiti kolesterol, portfolio dijeta naglašava važnost topivih vlakana. Preporučuju se namirnice poput zobi, ječma, leće, graha, brokule, patlidžana i psyllium ljuskice, jer mogu vezati kolesterol u krvi kako bi se mogao izlučiti. 

Mnoge od ovih namirnica koriste se i u drugim postojećim dijetama zdravim za srce, ali za ovu specifičnu studiju autori su htjeli istražiti je li kombinacija ove hrane u portfolio dijeti također zaslužena i za manji rizik od srčanih bolesti. U nastavku saznajte koje su prednosti portfolio dijete i kako ju primijeniti.

Može smanjiti loš kolesterol

Kako bi razumjeli kako portfolio dijeta utječe na zdravlje srca, istraživači su pratili tri različite velike studije i procijenili odgovore sudionika o njihovim prehrambenim navikama na početku istraživanja i svake četiri godine.

Autori su uspostavili Portfolio Diet Score (PDS) koji rangira biljne proteine, orašaste plodove i sjemenke, izvore viskoznih vlakana, biljne sterole i izvore mononezasićenih masti. Nakon što su pregledali podatke o prehranim navikama tijekom 30 godina praćenja više od 200 tisuća pojedinaca, otkrili su da oni s višim PDS rezultatom imaju 14 % manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, koronarne bolesti srca i moždanog udara. Jedna od autorica studije, dijetetičarka Andrea Glenn, dodala je da su izvorna ispitivanja pokazala da se LDL kolesterol portfolio dijetom može sniziti za gotovo 30 %. 

"Također smo vidjeli da pojedinci u trenutnoj studiji nisu u potpunosti pratili portfolio dijetu kao u ranijim ispitivanjima što naglašava da čak i djelomično usvajanje portfolio dijete može osigurati kardiovaskularne dobrobiti", objašnjava Glenn.

Ranije istraživanje također je usporedilo portfolio dijetu s upotrebom statina (lijekova za snižavanje kolesterola). Portfolio dijeta može rezultirati klinički značajnim smanjenjem LDL kolesterola od 28,6 % što je bilo blizu smanjenja od 30,9 % zbog liječenja s 20 mg lovastatina.

Ipak, kardiolog Gregory Katz za Health napominje da studija nije procijenila učinkovitost portfolio dijete u smanjenju srčanog ili moždanog udara. Promjene u prehrani u skladu s portfolio dijetom mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti, ali Katz to ne preporučuje umjesto statina.

U istraživanju također nije bilo jasno koliko je sudionika uzimalo statine. "Važno je napomenuti da se statini ne preporučuju svima za primarnu prevenciju, već onima koji su pod većim rizikom povezanim s visokim kolesterolom, dijabetesom ili drugim stanjima", objašnjava kardiolog Jay Chudow. 

Nije iznenađenje da prelazak na biljni način prehrane doprinosi nižim razinama kolesterola, ali potrebno je više istraživanja prije nego što se portfolio dijeta preporuči za kompletno zdravlje srca.

mediteranska dijeta Možda te zanima... Mediteranski način prehrane osim srčanih bolesti smanjuje i rizik od demencije Dijeta

Kako primijeniti portfolio dijetu?

Portfolio dijeta manje je poznata od mediteranske prehrane i DASH dijete, ali postoje značajna preklapanja. U svim dijetama najvažnije su cjelovite žitarice, voće, povrće, biljni proteini, orašasto plodovi, sjemenke i biljna ulja. Njima se također unosi manje zasićenih masti iz crvenog mesa i mliječnih proizvoda.

"Glavna razlika između prehrambenih obrazaca i portfolio dijete je u tome što portfolio dijeta naglašava biljne proteine, osobito soju, kao i izvore viskoznih vlakana i fitosterole", kaže Glenn.

Budući da se pokazalo da sve ove dijete imaju pozitivan učinak u smanjenju rizika od srčanih bolesti, pojedinci mogu odabrati koje će elemente uključiti u skladu sa svojim preferencijama, životnim stilom i vrijednostima. Najbolji način da implementirate portfolio dijetu u svoj život je da započnete s malim, ostvarivim zamjenama.

Pokušajte to raščlaniti odabirom jednog od četiri dijela portfolio dijete na koje ćete se usredotočiti. Na primjer, počnite tako da zamijenite meso proteinima na bazi soje poput tofua ili tempeha za jedan obrok tjedno. Ili dodajte jedan izvor viskoznih vlakana svojoj prehrani dnevno, poput zobene kaše za doručak ili pečene brokule za večeru.

Budući da portfolio dijeta nije jedina koja je zdrav za srce, vaša prehrana može izgledati kao kombinacija portfolio dijete, mediteranske i DASH dijete na temelju onoga što je prikladno za vaš životni stil i individualne prehrambene potrebe.

Chudow preporučuje pacijentima da jednostavno odaberu bilo koju zdravu dijetu koju je lako održavati i koja će biti dio njihove svakodnevne rutine, bilo da se radi o portfolio, mediteranskoj ili DASH dijeti. Ipak, ako niste sigurno odakle početi ili vam trebaju individualizirane smjernice i savjeti za vaše prehrambene potrebe, najbolje je konzultirati liječnika i nutricionista.

Možda te zanima... DASH dijeta: Uspješno smanjuje tlak i osigurava gubitak pola kilograma tjedno Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.