Dijeta 04. travnja 2016.

Pinjoli - sjemenke za kontrolu apetita!

Pinjoli
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pinjoli su sjemenke s najprobavljivijim oblikom esencijalnih uljnih kiselina, bogate su i aminokiselinama koje jačaju imunitet. Pinjoli su se sakupljali u Sjevernoj Americi još prije 10 000 godina, dok ih u mediteranskom području upotrebljavaju 2 000 godina. Pinjoli su jestive sjemenke iz češera Mediteranskog, Koreanskog, te sjevernoameričkog Pinon bora. Sjemenke rastu zaštićene u šišarki, relativno su skupe i teško se dolazi do njih

Efikasni su u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL kolesterola

Od svih koštunjavih plodova, pinjoli imaju najveći postotak bjelančevina – 31 posto. Od vitamina pinjoli sadrže vitamine A, C, D, E, tijamin, riboflavin, nijacin, a od minerala željezo, magnezij, fosfor, cink i selen. Kao i drugi orašasti plodovi, i pinjoli su efikasni u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL kolesterola. Ali osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste i kao ljekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, želuca i probavnog sustava. Ujedno, pinjoli sadrže puno više proteina nego drugi orašasti plodovi ili sjemenke te mozgu šalju signal da je želudac pun i tine se usporava njegovo pražnjenje, što će te duže zadržati sitom. Vrlo su ukusni u kombinaciji sa slatkim korjenastim povrćem ili pak u pireima od pastrnaka, celera ili crvenog luka.

Saznaj zašto trebaš jesti orahe svaki dan!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.