Dijeta Dijete A-Ž 04. siječnja 2017.

Muški detoks: Gubi kilograme bez gladovanja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako prosječne energetske potrebe muškarca iznose 2500 kalorija, pridržavajući se uravnoteženog detoksikacijskog jelovnika od 1800 kalorija, možeš gubiti oko 0,7 kilograma tjedno. Teška hrana, koja uključuje obilje namirnica životinjskog podrijetla te visoki udio masti i šećera, opterećuje organizam i najčešće je glavni uzrok viška kilograma.

"Tijelo ćeš najlakše rasteretiti tako da smanjiš obroke, a jelovnik baziraš na hrani biljnog podrijetla, koja će ubrzati probavu (poput mahunarki i cjelovitih žitarica) te uvrstite namirnice koje povoljno djeluju na jetru, najveći detoksikacijski organ", kaže doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender i dodaje da su to u prvom redu gorko i zeleno lisnato povrće, cikla, celer, đumbir, limun, ananas i jabuke.

Proteini, orašasti plodovi i puno vode za fit tijelo

"Osim što su različite boje ugodne oku, one upućuju i na bogatstvo blagotvornih fitokemikalija koje plodovima daju boju. Uživajući u spektru namirnica najrazličitijih boja, ujedno uživaš u spektru različitih fitokemikalija s blagotvornim djelovanjem na zdravlje",  kaže Vranešić Bender i preporučuje da stoga obogatiš jelovnik žutim, crvenim, zelenim i plavo - ljubičastim plodovima. "Budući da je muškarcima potrebna malo veća količina proteinske hrane, u jelovniku za muškarce treba biti zastupljeno nešto više nemasnog mesa, ali i plave ribe i mahunarki, koje služe kao dobar izvor proteina. Klasične 'muške' namirnice su i bundeva i bundevine sjemenke te proizvodi na bazi rajčice s obiljem likopena, budući da štite prostatu", kaže Vranešić Bender.

Sjemenke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Sjemenke bundeve sadrže važne količine željeza

Muškarcima se posebno preporučuju i orašasti plodovi, ali u ovom slučaju u ograničenim količinama jer su bogati energijom. U borbi protiv toksina neophodan je i adekvatan unos tekućine, stoga tijekom dijete treba popiti osam do deset čaša vode i biljnog čaja na dan. "Jedno od glavnih pravila detoksikacijske dijete je pijenje obilja vode te izbacivanje alkohola, kofeina i sokova s dodanim šećerom. Juhama, sokovima, čajevima i vodom potrebno je dnevno unijeti oko dvije litre tekućine. Pritom se povrtne juhe te voćni i povrtni sokovi nameću kao odličan odabir jer istodobno osiguravaju potrebnu tekućinu, ali i mnoge mikronutrijente i fitokemikalije koje pogoduju detoksikacijskom planu", dodaje Vranešić Bender.
Preuzmi plan prehrana za tjedan dana, posebno prilagođen za muškarce

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.