Dijeta Dijetni savjeti 31. prosinca 2023.

Možda je ovo razlog zbog kojeg nikako ne možete izgubiti tih 5 kg viška

dijeta
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od još neriješenih svjetskih misterija je zašto je toliko teško izgubiti tih zadnjih pet kilograma viška, za razliku od prvih pet. Jedan od mogućih odgovora je zato što je vaša ciljana težina pet kilograma niža od objektivne. Mnoge žene imaju nerealne ciljeve kad je težina u pitanju, kaže Michelle May, autorica nekoliko uspješnica o mršavljenju.

"Tijelo se bori da ostane na težini koja je idealna za vas", objašnjava May. Prema jednom istraživanju, svako žensko tijelo je "dizajnirano" da čuva masnoće na određenom mjestu.Tako da je postizanje težine ili broja odjeće koji nije u skladu s vašom konstitucijom iznimno teško fizički i psihološki i zahtjeva ozbiljne restrikcije.

"Unatoč tome neke žene su opsjednute idejom da moraju imati isti broj kilograma kao u srednjoj školi ili kao kad su se udale. Ali, tijelo se mijenja i treba se mijenjati tijekom godina. Prema tome težina koju ste imali s 18 godina više nije zdrava za vas, ako ste u srednjim godinama", kaže May i nastavlja: "Naravno, ako imate višak kilograma trebali biste ih izgubiti, ali trebate biti svjesni da kad tijelo 'nađe' određenu težinu koja mu odgovara, teško mršavi." Tako da je želja za gubitkom tih pet kilograma viška ne samo teško dostižna, nego i nezdrava. Provjerite pomoću ovih šest znakova je li vaše tijelo našlo svoju idealnu težinu.

Gluten_Free_630X420Px2450X300_1 Možda te zanima... Zašto se zdravim osobama ne preporučuje bezglutenska dijeta? Zdravlje

Šest znakova da je tijelo postiglo svoju idealnu težinu

  • Vaša težina ne oscilira puno -  svaka žena koja se redovito važe zna da ovisno o ciklusu njena težina varira po nekoliko kilograma. Ali kada vaše tijelo nađe svoju idealnu težinu broj na vagi je uvijek približno isti. Kad u težini postoje velike oscilacije znači da se osoba podvrgava nezdravim režimima mršavljenja, a ti kilogrami se ponovno vraćaju i još se i povećavaju.
  • Imate puno energije - kad osoba ima odgovarajući broj kilograma, ima i puno energije. Jer tijelo ima dovoljno energije za optimalno funkcioniranje. Međutim kada vas i najmanji napor zamara, to je znak da imate previše ili premalo kilograma, odnosno da ste drastično smanjili kalorijski unos.
  • Jedete kad ste gladni i prestanete jesti kad ste siti - čak i osobe koje se zdravo hrane nekad pretjeraju s unosom hrane i to je sasvim u redu, ističe May i kaže da ako slušate svoje tijelo većinu vremena, ono će pronaći svoju idealnu težinu i ostati na njoj.
  • Vježbanje je puno više od mršavljenja - jednom kad postignete svoju idealnu težinu, postat će vam zanimljivo da vidite što sve možete raditi sa svojim tijelom, koje nove granice možeš doseći, a ne samo koliko kilograma možete izgubiti.
  • Zdravlje vam je stabilno - kad imate težinu koja odgovara vašoj konstituciji, tlak vam je niži, imunitet jači i općenito se osjećate zdravije. Čak i ako mislite da imate tih pet kilograma viška, vjerojatno će vam godišnji liječnički pregled pokazati da ste dobrog zdravlja.
  • Jedete hranu koju volite - osvijestili ste da hrana nije samo pogonsko gorivo za tijelo, nego i nešto u čemu se uživa. A kada je osoba zadovoljna i hrani se zdravo zna da si nekad može priuštiti i sladoled i kolače.

Otkrijte pokazuje li vaša vaga istinu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.