Dijeta Dijetni savjeti 04. veljače 2024.

"Moj se život 10 godina svodio na borbu s viškom kilograma"

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ispovijest čitateljice Marine koja se deset godina borila s viškom kilograma i svojim odnosom prema hrani i tijelu. Marina je ispričala da je njezin najveći problem bio taj što nije imala dovoljno informacija o zdravom načinu prehrane i da su joj se neželjeni kilogrami koje bi uspjela izgubiti ponovno vraćali. Sve što sam željela u ovih deset godina bilo je da mogu normalno jesti i ne biti debela, rekla je Marina.

"Imam nekoliko prijateljica koje nikad ne razmišljaju previše što će jesti. Jedu kad su gladne i biraju hranu koja im se sviđa u tom trenutku, a prestanu jesti kad su site. Iako se takav odnos prema hrani čini sasvim uobičajenim za mene je bio jednako kompliciran kao i atomska fizika", objašnjava Marina.

Svatko ima drugačije potrebe

Kada je odlučila da definitivno više ne žili biti u tom začaranom krugu potražila je pomoć psihologa, a kako se sve više interesirala za zdrav način života završila je i potrebne edukacije u Velikoj Britaniji gdje je živjela sedam godina te postala savjetnica za cjelovit pristup življenju (holistic health coach). "Od kad radim ovaj posao, našla sam se s druge strane stola. Naime, većina klijenata mi dolazi s istom željom i pitanjem, a to je kako da počnu normalno jesti", kaže Marina i dodaje:

"Činjenica koja se nikako ne bi smjela zanemariti je da 'normalno jedenje' za svaku osobu znači nešto drugo. Najbrži put da netko počne normalno jesti je da iz svoje svakodnevice izbaci stroge dijete i restrikcije koje se odnose na pojedine skupine namirnica te da umjesto toga nauče prepoznavati kada su siti ili što je još važnije da nauče kontrolirati glad. Svaki pojedinac zna što za njega znači normalno jesti i treba pronaći svoj idealni model."

Dijeta_5 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sjetite se što ste jeli kada ste bili zadovoljni

Marina je rekla da je njoj pomoglo prisjećanje na periode u životu kada je smatrala da nije imala problema s hranom. "Za mene je to bio period kad sam išla u srednju školu, a za nekog drugog to može biti period djetinjstva ili studiranja. Bitno se samo prisjetiti perioda kad vam se nije sve vrtjelo oko hrane i izgleda. Kad ste jeli jer ste bili gladni. Prisjetite se koje ste namirnice tada najviše preferirali, jeste li jeli tri velika ili više malih obroka ili nešto treće. Također se sjetite koje vam namirnice nikako nisu odgovarale", savjetuje Marina.

Đumbir i mršavljenje Možda te zanima... Sok od đumbira i limuna za brže mršavljenje i protiv celulita Dijeta

"Vjerujem u mudrost tijela i njegovo 'znanje' što mu treba. Ono nam govori kada, što i koliko mu hrane treba da bi funkcioniralo. Ali kako smo izloženi raznim utjecajima i informacijama, odnosno dezinformacijama da su ugljikohidrati loši ili da banane sadrže previše šećera, gubimo osjećaj za prepoznavanje signala koje nam tijelo šalje. Da biste jeli normalno dovoljno je da vratite moć osluškivanja potreba koje vam tijelo šalje", objasnila je Marina i opisala korake koji su njoj pomogli da ponovno stupi u kontakt s vlastitim tijelom:

  • Dva dana jedite samo onda kada ste gladni - stavite pred sebe izazov i jedite samo onda kada osjetite pravu fizičku glad. Mnogi ljudi jedu u određeno vrijeme bez obzira jesu li gladni ili nisu, tako da sigurno postoje oni koji se više niti ne sjećaju što je glad. Ovaj pokus će vam pomoći da prepoznate pravu tjelesnu glad.
  • Jedite ono što ste samoj sebi zabranili - teško je imati "zdrav" odnos prema hrani, ako postoji cijela lista namirnica za koje smatrate da ih morate izbjegavati. Na toj listi su naravno zastupljeni ugljikohidrati i slatkiši. Ali, ako si dozvolite povremenu i umjerenu konzumaciju ili svakodnevnu, ali u malim količinama tih "zabranjenih užitaka" oni će polako prestati biti na pijedestalu poželjnih, ali zabranjenih namirnica.
  • Proučavajte potrebe svoga tijela -  osvijestite nakon konzumacije koje hrane se osjećate zadovoljno, koja hrana vam daje energiju, a nakon koje se osjećate nezadovoljno. Ako nakon salate koju ste pojeli za ručak stalno želite grickati još nešto, razmislite je li ti ta salata zaista dovoljna. Možda je potrebno da u salatu dodate neke zdrave masnoće ili da uz nju pojedete i komad kruha. Otkrijte koja vas hrana čini sitom i sretnom, a koja ne. Marina je rekla da joj je ovaj eksperiment s vlastitim tijelom pomogao da izađe iz začaranog kruga debljanja, mršavljenja i opsesije s hranom.
Vedrana Fontana Mikulić Možda te zanima... Intuitivna prehrana, nije isto što i 'jesti kad vam dođe', ovako to ide Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.