Dijeta 03. listopada 2013.

Mogu li smršavjeti uz zelenu kavu?

Kavau_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U pokušaju skidanja kilograma i pronalaženja što bezbolnijeg načina za postizanje tog cilja mnogi pribjegavaju raznim pripravcima koji se nude na tržištu. Već neko vrijeme veliki hit su pripravci na bazi zelene kave. Da djeluje potvrdio je i popularni dr. Oz u svojoj emisiji. Donosimo ti mišljenje dr.sc Darije Vranešić Bender te otkrivamo čega se trebaš pridržavati da bi zelena kava zaista i djelovala

Ekstrakt zelene kave djeluje na dva načina - ulazi u tijelo i sagorijeva glukozu, šećer i masnoće, uglavnom u jetri. Druga prednost je što usporava oslobađanje šećera u krvožilni sustav, a kad se u krvi ne producira šećer, ne stvara se niti mast. Budući da smo primijetili veliki interes čitateljica o mršavljenju uz zelenu kavu, donosimo ti mišljenje stručnjaka dr. med. Mehmeta Oza i dr.sc. nutricionizma Darije Vranešić Bender.

Eksperiment s placebom

Dr. Oz je u svojoj emisiji odlučio napraviti eksperiment i provjeriti djeluje li zaista ekstrakt zelene kave. Eksperiment je trajao dva tjedna i u njemu je sudjelovalo 100 žena. Sudionice su bile u dobi od 35 do 49 godina, bez zdravstvenih teškoća s indeksom tjelesne mase od 25 do 45. (Klikni i izračunaj svoj BMI) Jele su ono što i inače, dakle nisu bile podvrgnute dijeti. Polovica je uzimala placebo, a druga polovica pravi ekstrakt zelene kave.

Ispitanice su ukupno izgubile 62 kilogram. Skupina na placebu izgubila je ukupno 21 kilogram, a skupina koja je koristila ekstrakt zelene kave 41 kilogram. Dr. Oz je naglasio na što na pakiranju pripravka na bazi zelene kave treba obratiti pozornost da bi on zaista i djelovao: "Pripravak treba sadržavati Svetol i Chlorogenic Acid 45%, a potrebno ga je uzimati tri puta dnevno 30 minuta prije jela. Budući da još uvijek ne znamo dovoljno o njegovu djelovanju bolje da ga trudnice, dojilje i mlađi od 18 godina ne konzumiraju."

Samo standardizirani pripravci

Darija Vranešić Bender objasnila je da je zelena kava pripravak koji se koristi kao sredstvo za pomoć pri mršavljenju i pritom je preporuka da prednost treba dati standardiziranim pripravcima koji sadrže supstancu zaštićenog imena Svetol®: "Svetol® je biljni ekstrakt dekofeinizirane zelene kave za kojeg je klinički dokazano da djeluje pozitivno na smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva.

Svetol® se dobiva iz neprženih zrna kave vrste Robusta i za razliku od pržene kave obiluje aktivnim supstancama, prvenstveno klorogeničnom kiselinom te kafeinskom i kininskom kiselinom. Prženjem kave na visokim temperaturama dolazi do razgradnje korisnih aktivnih spojeva koji se nalaze u zelenom zrnu, posebno klorogenične kiseline čiji gubitak prženjem iznosi čak 70 posto.

Klinički dokazano djelovanje

Stoga se za proizvodnju Svetola upotrebljavaju nepržena zrna zelene kave koja su zadržala aktivne supstance. Svetol®, također, ne sadrži sastojke kave koji mogu imati nepoželjan učinak poput kofeina, kafestola i kahveola. Blagotvorni učinci Svetol®-a uključuju regulaciju razine glukoze u krvi, smanjenje tjelesne mase, smanjenje udjela masnog tkiva, a ujedno djeluje i kao antioksidans. Klinička ispitivanja pokazuju da Svetol® može modulirati metabolizam glukoze inhibicijom glukoza-6-fosfataze čime se pokreće mobiliziranje uskladištenih masnih rezervi te smanjuje tjelesna masa i oblikuje tijelo. Neželjene popratne pojave nisu poznate."

Više o zelenoj kavi pročitaj ovdje.

 • Default avatar -
  july555

  ja sam zainteresirana, htjela bih probati i zelenu kavu, redovito vježbam i mislim da bi to uvelike pomoglo pri mome cilju..da li bi mi netko mogao preporuciti gdje da kupim zelenu kavu koja sadrži sastojke navedene u tekstu? hvala

 • Default avatar -
  KLOBUCHAR

  Ja cu bolje u apoteci kupiti :)

 • Default avatar -
  fordsierra

  Femme terribile sad bih te lajkala da ima!!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.