Dijeta 31. svibnja 2012.

Mliječna dijeta topi masti

Mlijecna_Dijeta-Zk
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mlijeko i mliječni proizvodi spadaju u niskoglikemične namirnice pa se njima može lako i jednostavno prilagoditi kalorijski unos, a žene koje redovito uzimaju mliječne proizvode manje su sklone debljanju, objašnjava dr.sc. Ignac Kulier u svojoj knjizi "Zbogom debljino".

Činjenica je da je mlijeko jedini izvor hrane za svako dijete do godinu dana jer sadržava sve hranjive sastojke za preživljavanje, pa ne čudi da se pojavila i mliječna dijeta. Možda je najvažnije od svega da mlijeko i mliječni proizvodi spadaju u niskoglikemične namirnice, objašnjava dr.sc. Ignac Kulier u svojoj knjizi "Zbogom debljino".

 Dr. Michael Zemel s Prehrambenog instituta Sveučilišta Tennessee objavio je da prehrana bogata mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti može tjelesne masne stanice preusmjeriti da rade svoj posao na drukčiji način, tj. da se ne talože u salo već da ga tope!

Obično se misli da su punomasno mlijeko i masni mliječni proizvodi jedan od uzroka debljanja, no prema izvješću objavljenom krajem ožujka iz 2003., stvari se mijenjaju. Naravno, riječ je isključivo o mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti. Tko najviše može profitirati iz takve ''mliječne dijete''? Odgovor je vrlo jednostavan – žene!

Nedostatak kalcija dovodi do nastanka masnih stanica

Dr. Zemel i njegovi suradnici izveli su neobičan pokus: žene koje su dobivale dnevno tri obroka malomasnih mliječnih proizvoda tijekom 30 dana, bile su daleko manje sklone debljanju nego kontrolna skupina. Rizik je bio manji čak za 80 posto, što je vrlo znakovit podatak.

To je pojasnio u časopisu Journal of Nutrition: ''Kad želimo smršavjeti, jednostavno izbacimo mliječne proizvode iz jelovnika, a budući da je mlijeko glavni izvor kalcija, to daje tijelu znak da konzervira zalihe kalcija, što znači pojačano lučenje hormona kalcitriola. Taj hormon upravo stimulira stvaranje masnih stanica.

Kad se potakne lučenje kalcitriola, nastaje ekspanzija masnih stanica na kojima tada sjediš! Ako uzimaš malomasne mliječne proizvode dobivaš kalcij, nema lučenja kalcitriola i nema stvaranja novih masnih stanica, a to opet dovodi do postupnog razlaganja postojećeg masnog tkiva. Možda ovo izgleda prekomplicirano, ali stvari za sada tako stoje.''

Na tržištu postoji cijeli niz malomasnih mliječnih proizvoda koji sadržavaju prirodni kalcij. No ne treba se zavaravati da je to magična pilula za redukciju tjelesne težine, ali ostaje činjenica da se malomasnim sirom, jogurtom, mlijekom i drugim proizvodima može značajno pomoći u pripremi dijetnih jelovnika.

Više info: www.vbz.hr

Svježe mlijeko 'z bregov

Obrok koji sadrži mlijeko, životno važnu namirnicu, idealan je početak dana, a i zdrave ishrane. Vrijedni sastojci u sastavu mlijeka pomažu ljudskom organizmu u obavljanju važnih funkcija i svakodnevno na zdrav način zadovoljavaju naše potrebe za unosom kalorija.

Svježe mlijeko 'z bregov vrijedan je izvor brojnih vitamina i minerala, što ga u današnje vrijeme dinamičnog životnog ritma i ''hrane s nogu'' čini jednim od ključnih prehrambenih proizvoda.

Bogatstvo kalcija, po kojem je mlijeko i poznato, zaslužno je za jačanje kostiju, čime se smanjuje rizik od osteoporoze. Izbacivanjem masti iz organizma, kalcij provodi kontrolu tjelesne mase, a zajedno sa kazeinom, proteinom koji sudjeluje u sprečavanju karijesa, štiti i naše dentalno zdravlje.

U svježem mlijeku 'z bregov nalaze se i vitamini A, D i E, važni za izgradnju mišića, zaštitu kože i vida, a doprinose i pravilnom funkcioniranju probavnog sustava.

Ovi, a i brojni drugi pozitivni učinci na zdravlje koji se pripisuju svježem mlijeku ukazuju na to da svaka čaša čarobne bijele tekućine znači korak bliže pravilnijoj prehrani i prirodnijem načinu života.

Vindija časti povodom Svjetskog dana mlijeka, pa zaigraj igricu i osvoji nagrade!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.