Dijeta Popularne siječanjske dijete 2024. 25. ožujka 2024.

Mjesečeva dijeta za 2024.: Što je, kako se provodi i djeluje?

Foto: shutterstock Pun Mjesec izvlači emocije na površinu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mjesečeva dijeta provodi se u vrijeme punog mjeseca i traje 24 sata. Mjesečevu dijetu može se provoditi više puta godišnje, tijekom punog Mjeseca.Treći puni Mjesec pojavio se danas u točno osam ujutro.

Zadnja četvrt će nastupiti u utorak, 2. travnja u 4:15 sati. Mladi Mjesec ili mlađak bit će u ponedjeljak 8. travnja u 19:21 sati. Prva četvrt je u ponedjeljak 15. travnja u 20:13 sati.

Mjesečeva dijeta postaje sve zanimljivija u širokim krugovima jer se čini kako u kratko vrijeme daje gubitak od dva do tri kilograma, koji kada pogledamo malo dublje prije svega uključuje gubitak tjelesne tekućine, a tek malen dio otpada na gubitak masnog tkiva. Mjesečeva dijeta je po svom karakteru prvenstveno detoksikacijska jer se tijekom tog dana konzumira tekućina u količini od dvije  do četiri litre te uz post koji se drži tog dana, potiče  procese izlučivanja u organizmu, posebno putem bubrega. 

Ako ste propustili današnji puni Mjesec, sljedeći puni Mjesec kroz godinu će biti:

  • 24. travnja u 0:49 sati
  • 23. svibnja u 14:53 sati
  • 22. lipnja u 2:08 sata
  • 21. srpnja u 11:17 sati
  • 19. kolovoza u 19:26 sati
  • 18. rujna u 3:34 sata
  • 17. listopada u 12:16 sati
  • 15. studenog u 22:29 sata
  • 15. prosinca u 10:02 sati.

Sve ostale Mjesečeve mijene možete pronaći na službenoj stranici Zvjezdarnice Zagreb

Što je mjesečeva dijeta?

Mjesečeva dijeta jednodnevni je post usklađen sa lunarnim kalendarom. Za vrijeme dijete važno je unositi puno tekućine koja može biti voda, nezaslađeni čajevi, svježi voćni sokovi ili sokovi od povrća. Voćni i sokovi od povrća mogu se pripremiti ujutro te se nositi sa sobom da bi se redovito mogli unositi tijekom dnevnih aktivnosti. Vrlo je bitno da se tijekom provođenja dijete ne pojavi dehidracija organizma, što se može spriječiti redovitim uzimanjem manje količine tekućine svakih dva sata. Ako se kod kuće ne stižu napraviti svježi sokovi mogu se koristiti kupovni koji nemaju dodatak šećera i konzervansa.

Možda te zanima... Keto dijeta: Vodič s planom prehrane i savjetima! Dijeta

Mjesečeva dijeta jelovnik 

Izvorno je zamišljeno da se tijekom dana punog mjeseca unosi samo voda, međutim ako je tih dana aktivnost intenzivna, da se ne bi stvorio dodatni stres, dopušteno je unositi opisane sokove. Za vrijeme dijete prednost bi trebalo dati aktivnostima koje opuštaju, laganoj tjelovježbi i dozvoliti dovoljno sna kako ne bi došlo do pretjeranog psihičkog i tjelesnog iscrpljivanja organizma. 

Mjesečeva dijeta što se smije jesti? Na mjesečevoj dijeti se ne smije jesti kruta hrana.

Mjesečeva dijeta što se smije piti? Na mjesečevoj dijeti se smije piti voda, nezaslađeni čajevi, svježi voćni sokovi ili sokovi od povrća.

Možda te zanima... Dijeta 10 posto: Brzo mršavljenje bez gladovanja Dijeta

Dan nakon mjesečeve dijete je važan

Osjećaj gladi obično se najviše javlja tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati pa je preporuka da se to vrijeme izdvoji za sebe i popije dodatna količina tekućine. Također je vrlo bitan i dan nakon posta, jer nakon što je organizam pročišćen i čula dobivaju na snazi pa se svi okusi i mirisi čine intenzivniji i privlačniji te se lako može dogoditi prejedanje, a time i nakupljanje novog masnog tkiva. Drugi dan treba unositi laganu hranu, kuhanu ili pirjanu, puno salata, svježeg voća i tekućine. Preporučuje se i konzumacija juha, a od proteina bi trebalo unositi one lakše razgradive poput ribe i soje.

Mjesečeva dijeta iskustva i mišljenje nutricionistice

Mjesečeva dijeta je detoksikacijska dijeta koju je poželjno provoditi i u održavanju tjelesne mase, kada se želi ojačati imunološki sustav i kada se javi zasićenje hranom. Dijeta se smije provoditi 24 sata, a svako duže provođenje dijete ima za posljedicu iscrpljivanje organizma i smije se provoditi samo uz stručan nadzor.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Koje su prednosti i nedostaci mjesečeve dijete? 

Mjesečevu dijetu jednostavno je provoditi ako se osoba uspije nositi s izraženim osjećajem gladi, jer ne zahtijeva vrijeme potrebno za pripremu kao kod svih drugih dijeta. Mjesečeva dijeta pogodna je za detoksikaciju organizma i jačanje imunološkog sustava. Mjesečeva dijeta nije dijeta za veći gubitak kilograma i može biti samo podrška dijeti koja uključuje promjene prehrambenih navika i dugoročno dovodi do željenih rezultata.

Napomena stručnjaka

Kod provođenja mjesečeve dijete, osobe koje imaju problema s bubrezima, niskim krvnim tlakom i dijabetesom trebaju se savjetovati sa stručnjakom.