Dijeta 01. srpnja 2010.

Michelle Obama u borbi protiv pretilosti

Michelle
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Michelle Obama, supruga američkog predsjednika Baracka Obame, osobno se angažirala u borbi protiv pošasti zvane pretilost među mladima. Nedavno je predstavila plan zvan 'Rješavanje problema dječje pretilosti' unutar jedne generacije, koji je osmislila zajedno s Radnom grupom protiv dječje pretilosti

Njen je plan svesti stopu pretilosti na 5 posto do 2030. Prema Michelle Obama, danas je 33 posto američke djece pretilo te snosi povećan rizik od dijabetesa, raka i srčanih bolesti.

Preporuke koje je iznijela prva dama Amerike usmjerene su na četiri ključna područja – obrazovanje roditelja i odgajatelja o zdravim prehrambenim navikama, opskrba škola zdravom hranom, poboljšanje dostupnosti zdravoj i jeftinoj hrani te poticanje djece na veću tjelesnu aktivnost.

Program sadrži ukupno 70 preporuka, a Michelle poručuje da se većina može primijeniti odmah. Budući da pretilost ne poznaje nacije i granice, preporuke je vrijedno razmotriti i u našoj sredini.

Michelle i njen tim stručnjaka tvrde da rat protiv pretilosti počinje s trudnicama. Žene koje su trudne ili planiraju trudnoću moraju se zdravo hraniti u vrijeme začeća i tijekom trudnoće. Nove majke trebale bi djecu dojiti i imati pristup tečajevima za dojenje u slučaju bilo kakvih tegoba.

Ne nuditi djeci brzu hranu!

Roditelji bi djeci trebali ograničiti vrijeme provedeno pred televizorom, jer je utvrđena veza između gledanja televizije i debljine u djece. Restoranima se preporučuje da smanje veličinu dječjih porcija, poboljšaju menije za djecu i ponude zdrava jela kad god je moguće. Ugostiteljske ustanove trebale bi za svako jelo navoditi količinu kalorija, a proizvođači hrane ne bi smjeli reklamirati nezdrave namirnice djeci.

I medijske kompanije morale bi se suzdržati od povezivanja popularnih dječjih junaka u reklamama sa štetnom hranom i pićem. Od dječjih liječnika očekuje se da redovno izračunavaju indeks tjelesne mase svojih malih pacijenata i pružaju informacije roditeljima da bi osigurali zdravu težinu djece.

Izračunaj svoj BMI!

Pored sniženja stope dječje pretilosti unutar dva desetljeća Michelle se zalaže i za smanjenje količine dodanog šećera u obrađenoj hrani, kao i povećanje udjela voća i povrća u dječoj prehrani, čega klinci unose samo pola od preporučene količine.

Mnoge od ovih hvalevrijednih savjeta svatko može provesti sam, ne čekajući da se i u nas pojavi uglednik koji će promovirati zdravu prehranu i druge poželjne životne navike!

Pogledaj koje su najčešće nezdrave navike i kako ih se riješiti...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.