Dijeta 13. prosinca 2022.

Meghan Markle našla kompromis kako uživati u hrani i ostati fit

Foto: Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vojvotkinja od Sussexa si ne uskraćuje hranu koju voli, ali pazi da vodi uravnotežen život. Otkrila je i koji je njezin omiljeni recept te kako ga pripremiti.

Meghan Markle ponovno se našla u fokusu javnosti nakon nedavno objavljenog Netflixovog serijala koji je dao priliku vojvotkinji i princu da ispričaju svoju stranu priče. Jedna mnogo manje kontroverzna tema koja se veže u Meghan je prehrana. Meghan je i prije braka s princom Harryjem mnogo govorila o važnosti zdrave prehrane, a o tome je pisala i na svom tadašnjem blogu Tig. “Pravo je osvježenje čuti kako se slavna osoba fokusira na ono što trebamo jesti umjesto na ono što ne trebamo jesti”, rekla je za Everyday Health nutricionistica Angela Lemond. Izdvojili smo nekoliko načina kako Meghan na zdrav način pristupa hrani te koji je njezin omiljeni recept za zdravu tjesteninu. 

Jede kada je gladna

Meghan je ispričala za Hello! magazin da glad najviše osjeća sredinom dana tako da obično obilno ruča te kasnije jede manju večeru. Nutricionistica Ginger Hultin navodi da Meghan sluša svoje tijelo te jede kad god je gladna. Dodaje da nekada može biti teško pratiti raspored koji si postavite pa biste trebali osluškivati znakove koje daje tijelo i prema tome prilagoditi vrijeme i obilnost obroka. Nutricionistica Bonnie Taub-Dix također podržava konzumiranje većih obroka ranije u danu te njihovo smanjivanje kako se približava kraj dana. Poznat i kao europski način objedovanja, može osigurati bolji san, posebno kod osoba koje imaju problema sa žgaravicom.

Ne uskraćuje si omiljenu hranu

Vojvotkinja je također otkrila da si ne želi uskraćivati svoju omiljenu hranu jer smatra da to dovodi do prejedanja. Rado će pojesti pržene krumpiriće ili tjesteninu sa sirom, no ravnotežu održava aktivnim životom i tjelovježbom. Nutricionistica Amy Gorin potvrđuje da je to jako zdrav stav prema hrani. "Povremeno si udovolji i na vježbanje gleda kao na nagradu, a ne kaznu. Svi možemo naučiti nešto o uživanju u hrani od Meghan!”, zaključila je. 

Većinu vremena drži se veganske prehrane

Tijekom tjedna Meghan jede uglavnom vegansku hranu, a vikendom si dopušta da uživa i u mesu, ribi, siru i drugim neveganskim namirnicama. Hultin kaže kako se radi o dobrom pristupu, posebno zato što to znači više biljnih namirnica na jelovniku. "Vegetarijanci i vegani imaju smanjen rizik od određenih zdravstvenih stanja, uključujući ishemijsku bolest srca, dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak (hipertenziju), određene vrste raka i pretilost", rekla je nutricionistica i objasnila kako određeni nutrijenti možda nedostaju u prehrani vegana, ali je upravo Meghanina kombinacija idealna jer osigurava sve potrebne nutrijente. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Jabuke s maslacem od orašastih plodova

Međuobroci su ispunjeni zdravim grickalicama

Elite Daily je pisao o tome da je Meghanin omiljeni međuobrok kombinacija jabuka, maslaca od badema i soli. Nutricionistica Gorin se slaže da je to jako zdrava grickalica jer jabuke daju dozu vlakana, a maslac od badema zdrave masnoće i proteine koji će vas zasititi. Sol će dodatno istaknuti slatkoću jabuke te u malim količinama nije loš dodatak. 

U popodnevnim satima pije zeleni sok, ne kavu

Vojvotkinja je još 2016. godine rekla da u popodnevnim satima energiju traži u zelenim sokovima, ne kavi. Iako je nekada koristila sokove kao zamjenu za obrok, Hultin kaže kako joj je drago vidjeti da je s time prestala. "Zeleni sok može biti dobar za hidrataciju te unos vitamina i minerala iz povrća", objasnila je i napomenula da je dobro dodati više povrća nego voća u sok jer to osigurava manju kalorijsku vrijednost. Meghanina omiljena kombinacija je sok od jabuke, kelja, špinata, đumbira i limuna. Gorin dodaje da sokovi poput ovoga nemaju dovoljno vlakana koja će vas zasititi pa je bolja ideja piti ih u obliku smoothieja s dodatkom avokada, borovnica ili jogurta. 

Voli piti kombucha čaj

Meghan je za Mind Body Green rekla da jako voli piti kombuchu, blago fermentirani čaj koji ima blagi okus po octu. Kombucha čaj je izvor dobrih bakterija koje nastanjuju probavni sustav, a pomažu i lakše probaviti hranu. Hultin kaže kako kombucha čaj ne bi trebale piti trudnice jer sadrži malu količinu alkohola. 

Misli na svakodnevni unos omega-3 masnih kiselina

Meghan je otkrila da za ručak voli jesti sashimi, vrstu sushija koja se sastoji samo od kvalitetne ribe, bez riže. "Morska hrana poput tune ima zdrave razine omega-3 masnih kiselina te su odličan dodatak prehrani", objasnila je Gorin i napomenula da je važno uz ribu jesti i druge namirnice kako bi dobili sve potrebne nutrijente u jednom obroku. 

Hidracija joj je na prvom mjestu

Meghan dan započinje čašom vruće vode s limunom, a kroz dan nastoji popiti minimalno dvije litre vode. Gorin napominje da je hidracija organizma važna, a da konzumiranje vode prije obroka može smanjiti apetit. Dodatak limuna u vodu nema poseban učinak na apetit, ali će vodu učiniti ukusnijom i potencijalno osigurati da pijete više vode jer u tome uživate. 

Ne preskače antioksidanse

Navodno Meghan obožava acai bobice koje su bogate vlaknima, vitaminima i antioksidansima, a nutricionistica Lemond  objašnjava da su odlične u kombinaciji s jogurtom, granolom i drugim voćem. Ako vam se ove egzotične bobice ne uklapaju u budžet, uvijek je dobro posegnuti za malinama, borovnicama, kupinama te jagodama kao izvorom polifenola, snažnih antioksidansa koji čuvaju kožu od oksidativnog stresa. 

Čašu crnog vina odabrat će prije komada torte

Meghan je svoj nekadašnji blog nazvala po omiljenom brendu vina, a iako blog danas više nema, ljubav prema vinu je ostala. Spojevi koji crnom vinu daju boju imaju pozitivni učinak na kardiovaskularno zdravlje te krvni tlak, no naravno ako se konzumira umjereno. Dobra je odluka zamijeniti tortu čašom vina jer jedna čaša vina ima samo 125 kilokalorija i manje od jednog grama šećera.

Meghan voli ugljikohidrate 

Iako je keto način prehrane popularan već nekoliko godina, Meghan ga neće pratiti jer obožava ugljikohidrate. Nutricionistica Taub-Dix opisuje ugljikohidrate kao najbolji izvor energije, a ključ zdrave prehrane koja uključuje ugljikohidrate je kontroliranje porcija. Dodavanje omiljene hrane na jelovnik u umjerenim količinama odličan je način da dijetu učinite održivijom. Kada se ljudi previše ograničavaju, skloni su na kraju popustiti i pretjerati s hranom koju su izbacili.

Doručak priprema unaprijed

Meghan je za Hello! rekla da joj je jedan od omiljeni izbora za doručak chia puding koji se lako može pripremiti navečer te će ju dočekati spreman ujutro. Chia puding je lako personalizirati dodacima poput orašastih plodova ili svježeg voća što će osigurati zdravu dozu vitamina i minerala za početak dana. 

Recept za omiljeno jelo Meghan Markle

Bolognese od tikvica s tjesteninom Meghanino je omiljeno jelo, prenosi Delish, a podijelila je i upute kako ga pripremiti. Lemond napominje da se priprema može znatno skratiti ako tikvice usitnite u blenderu nakon što omekšaju. Tako ih nećete morati kuhati dugo.

Sastojci:

  • 1 srednja glavica luka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 5 tikvica
  • 1 kocka za temeljac
  • 1/2 šalice vode
  • Tjestenina po izboru

Priprema:

  1. U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje s nasjeckanim lukom, pecite dok luk ne postane staklast. 
  2. Na luk dodajte nasjeckane tikvice i vodu u kojoj je otopljena kocka za temeljac. 
  3. Kuhajte četiri sata na laganoj temperaturi dok se tikvice na pretvore u kremasti umak.
  4. Skuhajte omiljenu tjesteninu prema uputama na pakiranju i pomiješajte s umakom. 

 

Možda te zanima... 8 navika princa Filipa zbog kojih je poživio dugo u dobrom zdravlju Zdravlje Charles III. Možda te zanima... Kako kralj Charles III. desetljećima održava istu težinu Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.