Dijeta 29. ožujka 2010.

Masti se brže tope uz L-karnitin

Vitamini
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za dva mjeseca akcije "Mršavimo zajedno", Boris je sa 101,5 pao na 93 kilograma. U tome su mu pomogli novi način prehrane i redoviti treninzi, a prije svakog treninga, prema preporuci nutricionistice, uzima dodatak prehrani L-karnitin

"Svako jutro pijem jednu tabletu TwinLab multivitamina i minerala, a pola sata prije treninga popijem L-karnitin", kaže Boris koji sada u teretani vježba tri puta tjedno po sat i 40 minuta, a uz to jednom ili dvaput tjedno napravi nekoliko krugova oko Jaruna.

Nutricionistica Sandra Krstev Barać iz Vitaminoteke preporučila mu je ta dva dodatka prehrani, iako ističe da je temelj najzdravijeg i najsigurnijeg mršavljenja uravnotežena prehrana sa smanjenim energetskim unosom koja zadovoljava potrebe za svim esencijalnim hranjivim tvarima.

"Uz redovitu tjelesnu aktivnost takav pristup daje kvalitetne i, što je osobito bitno, dugotrajne rezultate. Pri mršavljenju, pomoćnim sredstvima treba pristupiti razborito, posavjetovati se s liječnikom i nutricionistom prije upotrebe te nikako od njih ne očekivati revolucionarne rezultate i to bez imalo odricanja", upozorava Sandra.

Ipak, napominje, ako se program mršavljenja kvalitetno postavi, određeni dodaci prehrani mogu biti od velike koristi, a u nekim slučajevima, čak i neophodni. Kao jedan od najpoznatijih dodataka prehrani koji se koristi u svrhu smanjenja tjelesna mase ističe L-karnitin.

Njegova osnovna funkcija, objašnjava nutricionistica, je da u tijelu omogućuje transport dugolančanih masnih kiselina, koje sagorjevaju u stanicama proizvodeći energiju. L-karnitin na taj način povećava korištenje masti kao izvora energije. To sprječava stvaranje masti, posebno u srčanom mišiću, jetri i skeletnim mišićima. L-karnitin smanjuje zdravstvene tegobe uzrokovane lošim metabolizmom masti, inhibira nastanak alkoholom uzrokovane masne jetre i smanjuje opasnost pojave bolesti srca. Valja imati na umu da uzimanje L-karnitina u obliku dodatka prehrani bez, poglavito, aerobne tjelesne aktivnosti ne daje rezultate, pa je njegovo samostalno uzimanje, bez kvalitetnog programa vježbanja, beskorisno. S druge pak strane, ako program mršavljenja uz plan prehrane uključuje tjelesnu aktivnost, L-karnitin postaje jedan od prvih izbora za učinkovitije mršavljenje.

Boris pije TwinLab Carni fuel, tekući oblik L-karnitina. Taj dodatak prehrani odlično djeluje kod mršavljenja jer deponirane masne naslage iskorištava za proizvodnju energije pa se preporučuje uzimati ga u kombinaciji s fizičkom aktivnošću. Zbog svog djelovanja idealan je za sportaše rekreativce kojima je jedan od ciljeva i smanjenje masnog tkiva. Tekući oblik omogućuje bržu i potpuniju apsorpciju. Jedna velika žlica sadrži čak 1000 mg L-karnitina.

Više info: www.agram89.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.