Karmela u svom novom jelovniku ima čak pet obroka, a sada bez grižnje savjesti uživa i u laganim večerama: ribljim salatama s povrćem. Donosimo ti jedan od njezinih najdražih dijetnih recepata
'Nikad nisam gladna'
'Nisam štreberski tip što se tiče uputa iz jelovnika, pa ga nekako malo popravim prema sebi. Nemam uvijek sve namirnice, pa ih ponekad zamijenim s onima koje imam u kući, ali se trudim da su to uvijek zdrave namirnice'.
'Mislim da se dobro snalazim s jelovnikom, posebno me veseli ječam i kus kus. Počela sam redovito doručkovati i odmah ujutro popijem pola litre vode. Kavu sada popijem samo jednu i to mi je dovoljno.
'Također, neki dan sam odbila štrudlu od trešanja, nisam uzela čak ni komadić. Lagane večere mi odgovaraju i nisam uopće gladna, a večernji zalogaj iz jelovnika ponekad čak i preskočim jer mi ne treba', kaže Karmela.
Mišljenje nutricionista
Nutricionistica Martina Blašković iz Vitaminoteke komentrirala je u kakvom je stanju Karmelu zatekla na prvom mjerenju i koje će prehrambene navike trebati promijeniti.
'Nakon procjene Karmelinih prehrambenih navika, treba istaknuti pravilan odabir namirnica, koje su nažalost, uslijed zaposlenog životnog ritma, konzumirane u nepravilno raspoređenim obrocima. Iako treba pohvaliti konzumaciju cjelovitih žitarica te isključivo mesa peradi i ribe, Karmela je također nekoliko puta tjedno posezala za slasticama, najčešće kolačima ili čokoladom. Obzirom da su navedene namirnice vrlo često bogate masnoćama i jednostavnim šećerima, one su kod žena najčešći krivci za nakupljanje suvišnih kilograma, stoga je ovu naviku poželjno promijeniti, odnosno konzumirati ih tek povremeno', objasnila je nutricionistica Martina Blašković.
Karmelin dnevni program prehrane predviđen za mršavljenje sadržavat će 5 obroka, odnosno tri glavna i dva manja međuobroka. Pri tome je važno da su u jelovniku zastupljene sve skupine namirnica, jer bi u protivnom moglo doći do pomanjkanja određenih nutrijenata.
Salata s tunomRecept za riblju salatu s povrćem
Recept za riblju salatu s povrćem
Sastojci (za 1 osobu):
- 50 g ječma
- 80 g tune Rio Mare tunjevina u vlastitom soku ili dimljenog lososa
- pola crvene paprike
- četvrtina patlidžana
- pola tikvice
- žlica maslinovog ulja
- ružmarin
Priprema:
1.Ječam kuhati 20 min u slanoj vodi, procijediti, isprati i ostaviti da se osuši.
2.Patlidžan i tikvice narezati na manje komade, a papriku na trake pa ih zajedno peći na grill tavi.
3. U zdjeli pomiješati povrće s ječmom i ocijeđenom tunom (ili lososom), začiniti ružmarinom, posoliti i popapriti, preliti žlicom maslinovog ulja.
Za nas je Karmela ovu salatu pripremila u kuhinji Gorenje u prodajno-izložbenom salonu u Zagrebu.
Rio Mare tunjevina u vlastitom soku
Rio Mare potječe iz mora, iz odabranih tuna najbolje kakvoće. Njezin se okus temelji na znanju koje
predstavlja marka Rio Mare: kuhanjem na pari tunjevina zadržava svoj okus i hranjivu vrijednost, a nepoželjne masti se uklanjaju.
Prednosti:
- lagan i ukusan obrok za sve koji žele biti u formi, a da se pritom ne moraju odreći poslastica
- niski sadržaj masti
- lako probavljiv
- osigurava uravnoteženi unos dnevno potrebne količine minerala, bjelančevina i vitamina (pogotovo B12)
Na web stranici www.riomare.com.hr potraži recepte za ukusna jela sa tunjevinom.