Dijeta Dijetni savjeti 05. rujna 2016.

Konačna istina - uništava li voće tvoje snove o savršenoj liniji?

Foto: Guliver/Shutterstock Lubenica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Opsjednutost šećerom, odnosno njegovo izbacivanje kako bi se postigla savršena linije je sveprisutno i ide tako daleko da mnogi autori dijeta savjetuju da se izbaci i voće budući da sadrži šećere. Alissa Rumsey iz Američke akademije za nutricionizam otkriva kako voće utječe na mršavljenje.

Voće ima previše dragocjenih sastojka da bi ga se izbacilo iz prehrane

"Prirodni šečeri iz voća i dodani šećeri dobiveni procesom obrade su dvije potpuno različite namirnice i imaju iste takve i učinke. Prirodni šećeri iz voća su dijetalni i služe kao gorivo za mozak i bez prirodnih šećera iz voća bili bismo u energetskom deficitu. Osim toga šećer iz voća zadovoljava potrebu za slatkišima pa ćeš tako rjeđe posezati za slatkišima", objašnjava Rumsey i dodaje da se jedenem voća u organizam unose dragocjena vlakna bitna za redovitu probavu, a osim toga voće stabilizira šećer u krvi što sprečava nagle pojave gladi.
 

"Previše šećera iz bilo kojeg izvora, uzrokovat će nagli porast šećera u krvi, a posljedica je skladištenje viška tog šećera u obliku masnih naslaga, osobito na trbuhu. Osim toga povećava se i opasnost od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Zaključak je da je voće iako sadrži šećer iznimno dragocjeno za organizam i da s njim valja biti samo umjeren, a preporuka je da se pojedu dvije do tri voćke dnevno", savjetuje Rumsey.

Pročitaj i "drugo mišljenje" o temi deblja li voće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.