Dijeta 21. travnja 2016.

Meditacijom do kontrole želje za hranom

Meditacija_5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Britanski znanstvenici nedavno su otkrili da su žene od kojih je zatraženo da detaljno opišu što su jele za ručak pojele mnogo manje hrane tijekom poslijepodneva u odnosu na one koje se nisu fokusirale na ono što jedu. Istraživači zato spekuliraju da prisjećanje na određeni živopisni događaj aktivira hipokampus – dio mozga koji se smatra odgovornim za donošenje odluka i memorija

Meditacijom kontroliraš želju za hranom

Osim što pojačava aktivnost dijela mozga u kojem nastaju pozitivne emocije, meditacijom se može potaknuti produkcija serotonina – neurotransmitera koji kontrolira želju za hranom. Povuci se na neko mirno mjesto, sjedni, prekriži noge, postavi dlanove na koljena, podigni prsni koš, opusti ramena i povuci ih unazad. Zatvori oči, udahni i izdahni od 5 do 10 puta – potpuno se usredotoči na disanje. Vizualiziraj kako se tvoj dah podiže kralježnicom do vrha glave i spušta niz kralježnicu. Ponavljaj ovu vježbu 5 do 30 minuta.

Nedostatak sna pojačava potrebu za konzumiranjem škrobnih namirnica

Američki znanstvenici ustanovili su da samo dvije besane noći tijekom jednog tjedna obaraju razinu leptina za 18 posto (hormona koji signalizira osjećaj sitosti), a podižu razinu gerlina (hormon koji izaziva glad) za 30 posto. Ove hormonske oscilacije, koje se javljaju kao posljedica nedostatka sna, pojačavaju potrebu za konzumiranjem škrobnih namirnica za 45%. Dakle, jedini način da to spriječiš je da spavaš najmanje šest sati tijekom noći.

Otkrij dva najbolja sporta protiv nesanice!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.