Dijeta i fit i cheat 28. srpnja 2020.

Kako izračunati za koliko treba smanjiti kalorijski unos da bi došlo do mršavljenja

Foto: shutterstock Dijeta 10 posto jamči brze rezultate

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi izračunala za koliko kalorija treba smanjiti kalorijski unos da bi došlo do mršavljenja potrebno je znati koliko kalorija trenutno unosiš.

To možeš saznati, ako napraviš dnevnik prehrane, bilježi broj kalorija koje unosiš u određenom vremenskom razdoblju, uključujući dva radna dana i jedan dan vikenda (ljudi se uglavnom različito hrane vikendom).

Zapiši kalorije za svaki obrok, zatim zbroji ukupne kalorije i podijeli s brojem dana tijekom kojih si pratila unos kako bi saznala koji je tvoj dnevni prosjek unosa kalorija. Također, možeš grubo procijeniti unos kalorija koristeći formulu: ako imaš 30 i manje godina, pomnoži svoju težinu sa 6,7 ​​i dodaj na taj broj 487; žene koje imaju od 31 do 60 godina trebaju pomnožiti svoju težinu s četiri i dodati 829. Potom, pomnoži broj koji si dobila s 1,3 ako ne vježbaš, s 1,5 ako vježbaš jedan sat, tri do četiri puta tjedno, s 1,6 ako vježbaš jedan sat četiri do pet puta tjedno ili s 1,9 ako vježbaš jedan sat skoro svaki dan.

Za gubitak jednog kilograma potrebno je unijeti 3, 500 kcal manje

"Ključ mršavljenja je postići negativan energetski balans, odnosno unijeti manje kalorija nego što ih potrošiš", kaže Albert Mathney, nutricionist. "Kako bi se izgubio jedan kilogram potrebno je unijeti 3, 500 kalorija manje. Ako želiš izgubiti kilogram u pet dana onda bi vježbanjem trebala sagorjeti 1000 kalorija i smanjiti kalorijski unos za dvije i pol tisuće kalorija. Ukupni gubitak kalorija za pet dana bi bio 3500 kcal", objašnjava Mathney.

Ovako bi to trebalo izgledati:

  • Ponedjeljak: gubitak kcal vježbanjem 250 kcal; manji kalorijski unos dijetom 500 kcal.
  • Utorak: gubitak kcal vježbanjem 0 kcal; manji kalorijski unos dijetom 500 kcal.
  • Srijeda: gubitak kcal vježbanjem 250 kcal, manji kalorijski unos dijetom 500 kcal.
  • Četvrtak: gubitak kalorija vježbanjem 250 kcal; manji kalorijski unos dijetom 500 kcal.
  • Petak: gubitak kalorija vježbanjem 250 kcal; manji kalorijski unos dijetom 500 kcal.
  • Ukupni gubitak kalorija vježbanjem 1 000 kcal, Ukupni gubitak kalorija dijetom 2500 kcal. Ukupni gubitak kalorija 3500 = kg manje.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock

 

Zašto je za mršavljenje važnija dijeta nego tjelovježba?

Restrikcija prehrane je učinkovitija za mršavljenje zato jer se vježbanjem sporo gube kalorije. Pa je znatno lakše smanjiti dnevni kalorijski unos za 500 kcal, nego ih izgubiti vježbanjem. Za mršavljenje je najbolje kombinirati dijetu i vježbanje, primjerice dnevno izgubiti 250 kcal vježbanjem i 250 dijetom", objasnio je Mathney. Vježbanje je važno jer se njima jača mišćina masa, a kao što je poznato mišići troše više energije nego masti.

Upoznajte nove PIK pureće šunke – svaka je puna proteina, lagana i fina! Saznajte više!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      lips1530

      Tablete za mršavljenje - http://tonzes.com/slimhr.htm Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.