Dijeta Dijetni savjeti 21. travnja 2017.

Kako izbjeći dobivanje masnih naslaga na trbuhu nakon menopauze

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, muškarci više poštuju savezne preporuke o najmanje dva i pol sata fizičke aktivnosti tjedno, nego žene. Neaktivne odrasle osobe su izložene većem riziku od prerane smrti, srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, depresije i nekih vrsta karcinoma.

"Sve veći broj istraživanja pokazuje da rekreacija može smanjiti rizik od karcinoma dojke kod žena", ističe dr Macus Baman, direktor Centra za rekreativnu medicinu Sveučilišta u Alabami. "Rekreacija kao sredstvo za sprječavanje ili smanjenje rizika od raznih vrsta karcinoma, posebice karcinoma dojke, značajna je iz dva razloga: izravnog fizičkog efekta, kao i neizravnog, koji sprječava ili doprinosi mehanizmima sprječavanja viška kilograma", kaže Baman i dodaje da s povećanjem tjelesne težine raste i rizik od karcinoma.

Dijeta-Debljina-Jabuka1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Smanjenje rizika od karcinoma dojke nije jedina prednost rekreacije, naročito među ženama nakon menopauze. "Oblik tijela žena poslije menopauze može se promijeniti uslijed nedostatka estrogena", objašnjava Baman. "Ako ne vježbaju redovito i ne paze što jedu, postoji vjerojatnost da će nataložiti višak sala u predjelu trbuha, što je najopasnije, a njihovo tijelo će dobiti oblik jabuke - kao kod muškaraca - umjesto oblika kruške".

Joga08_ | Author: Foto: Jurica Galoić/Pixsell Foto: Foto: Jurica Galoić/Pixsell Stražnje lože

Baman većini žena poslije menopauze preporučuje kombinaciju treninga izdržljivosti i otpornosti, tri do četiri puta tjedno. Rekreacija može pomoći kod još jednog problema s kojim se žene suočavaju, a to je držanje. Međutim, tu ne pomaže bilo koja vrsta vježbanja, nego joga. Joga pomaže da se održi muskulatura, pomaže i kod istezanja svih grupa mišića, sprijeda i straga. Bez obzira je li rekreacija sredstvo da se osjećaš zdravo ili da izgledaš zdravo, najvažnije je da ne odustaješ.

Dijeta za žene u menopauzi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.