Dijeta Dijetni savjeti 06. srpnja 2016.

Sok od lubenice čisti bubrege i mokraćni sustav

Lubenica
sok od lubenice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nemoj dan započinjati kavom ili obilnim doručkom, već ga započni s dvije čaše mlake vode, jer ona pomaže da se izbace toksini i otpadne tvari, razbudi tijelo nakon noćnog mirovanja te pokrene metabolizam.

Nastavi s dostatnom dnevnom količinom vode tijekom dana, koja uključuje ukupno 8 do 10 čaša dnevno ili 2 do 2,5 litre. Pri tome mislimo samo na vodu, a ne na sokove, napitke, gazirana pića, juhe i slično... jer diuretici, kao što su kofein i alkohol uzrokuju veću potrebu za vodom , čak dapače mogu imati suprotne efekte izvlačeći vodu iz organizma. Uz to, najefektniji način da istopiš masti je da s vodom kombiniraš i svježi krastavac. Voda ima nula kalorija, a jedan krastavac ima manje od 50. Voda s krastavcem idealno je piće za vruće dane, kada organizam jednostavno vapi za tekućinom. 

Zlatno pravio mršavljenja je pravilno kombiniranje hrane

Također se kao još jedno zlatno pravilo ističe pravilno kombiniranje namirnica. Neispravno kombiniranje namirnica i loše prehrambene navike, mogu dovesti do nagomilavanja kilograma, loše probave i sporog metabolizma. Dok neke kombinacije hrane lako probavljamo, druge su vrlo štetne za organizam, posebice pržena i prerađena hrana. Dnevni jelovnik treba sadržavati 80 posto lužnate ili svježe hrane (ananas, banana, limun, trešnja, breskva, grožđe, jabuka, jagoda, lubenica, marelica, dinja, naranča, šparoge, brokula, tikvica, zeleno lisnato povrće, proso, neoguljeni krumpir, badem, kesten, sezam, sva hladnoprešana ulja, med, začini i prirodni sokovi od voća i povrća) te 20 posto kisele ili kuhane hrane. Tako ne treba zajedno miješati voće i povrće (osim u nekim kombinacijama sokova), zatim škrob s voćem (izaziva fermentaciju), škrob (kruh, krumpir, riža) s bjelančevinama (meso, riba), te žitarice s mlijekom. Možeš miješati škrob s povrćem ili meso i povrće (puno povrća u odnosu na meso). Ukoliko se pridržavaš ovih kombinacija, tvoje tijelo neće proizvesti velike količine otpadnih kiselina koje narušavaju zdravlje, uzrokuju brojne bolesti, te posljedično vode i nagomilavanju prekomjernih kilograma.

Napitak za uravnotežen pH cijelog organizma

Na mnogim dijetnim jelovnicima, jabuka će se često pronaći kao bitna namirnica koja će ti pomoći pri mršavljenju. Kako i ne, kada jedan plod jabuke srednje veličine sadrži samo 80 kcal. Kora jabuke je bogata pektinom, koji je jaki crijevni detoksikant, a sok sirove jabuke obično smanjuje temperaturu i upalu tkiva, koja se ponekad pojavi tijekom detoksikacije. Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci, pospješuje metabolizam te sprječava taloženje masti u jetri. Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma. Jedna jabuka sadrži do 90 posto vode i nema u sebi uopće masti, stoga odlično gasi žeđ i energizira organizam.Organski jabučni ocat je drugi dobar saveznik u mršavljenju. Dvije jušne žlice jabučnog octa, pomiješane s jednom malom žlicom sirovog meda u čaši tople vode, mogu se uzimati jednom ili dvaput dnevno, prije obroka, najbolje na prazan želudac, za čišćenje želuca i uravnoteženje pH u cijelome probavnom sustavu.

Lubenica čisti tvoj organizam

Ljetno vrijeme obiluje bogatstvom sezonskog voća, koje osim što ga se može jesti u neograničenim količinama, je dobro i kao zamjena jednom obroku u danu u obliku soka ili smoothija. Sok od najpoznatijeg voća u ljetnim danima, idealno za čišćenje organizma, je sok od lubenice.Lubenica je snažan antioksidans, bogata je vitaminom C, čisti bubrege i mokraćni sustav. Sadrži čak 93 posto vode, te ju upravo ova karakteristika čini odličnim sredstvom za čišćenje organizma, ali i za mršavljenje. Sok od lubenice nemoj konzumirati više od 6 tjedana za redom, jer možete previše iscrpiti organizam. Osim što su sokovi od voća i povrća lako probavljivi, oni hrane stanice vitaminima, mineralima ali i prijeko potrebnim kisikom, a krajnji cilj i jest osjećati se lakšim i poletnijim.

Samo trajna promijena navika vodi do cilja

Kako u svemu u životu, tako i po pitanju postizanja idealne tjelesne težine treba imati odlučan i racionalan stav. Mnogi imaju stav bespomoćnosti, prepuste se slučaju i onda u trenutku slabosti posežu za hranom. Uvijek je neophodno sagledati cjelinu, istraživati uzroke, a ne se samo baviti posljedicama. Pod ovim se smatraju razne brze dijete s kojima je moguće u ekspresnom roku skinuti kilograme, no imaj na umu da ako zauvijek ne promijeniš životne navike, kilogrami će se vratiti. To je svima poznati jo-jo efekt. S psihičkog stajališta važne su pozitivne afirmacije i čvrsta i odlučna volja.

Naposljetku, ljeto je i vrijeme godišnjih odmora koje provodimo na moru. Kupanje u moru i ronjenje, osim za psihofizičku kondiciju, dobro je i da tvoje tijelo dobije 'slanu' detoksikacijsku hidroterapiju. Morska voda sadrži sve ljekovite minerale i elemente dovoljne za čišćenje, detoksikac­iju i obnavljanje. Napokon, valovi i struje u moru pažljivo masiraju cijelo tijelo, pa i besplatno uklanjaju celulit.

Autor teksta je Divine Energy Park, doznaj više o njima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.