Dijeta 23. ožujka 2010.

Ines otvorila sezonu rolanja

Ines-Role
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sport u prirodi je izvanredan, lagani vjetrić, sunce, ptičice cvrkuću, savršenstvo - komentira Ines koja je odlaskom na Bundek otvorila svoju sezonu rolanja i sada uz 4 treninga tjedno u teretani namjerava svaki vikend rolati na otvorenom

"Prije sam rolala par puta tjedno i obavezno vikendom i tada sam se osjećala izvaredno, bio je to moj ritual, nešto kao kad čovjek ide na spavanje jer bez toga ne može. Djelomično sam prestala s rolanjem jer sam se odselila iz Velike Gorice u mjesto gdje nema lijepih staza za rolanje, a djelomično i zbog raznih obaveza koje su me iscrpljivalje pa poslije njih više nisam imala ni snage niti volje za to. Onda tu dođe i ono famozno 'sutra ću' koje spada u kategoriju ljenosti i tako sam došla u fazu u kojoj sam bila prije početka ovog programa mršavljenja", ispričala nam je Ines.

Odlaskom na Bundek, kaže, otvorila je svoju sezonu rolanja i sad će rolati barem vikendom, a možda i preko tjedna ako ne bude previše iscrpljena od treninga u teretani. U teretani sada vježba četiri puta tjedno - ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom, i to po sat i 45 minuta i do sada je još dva puta tjedno kod kuće vozila sobni bicikl po 45 minuta.

Kakve vježbe radi u teretani, pogledaj ovdje!

Trčati ili rolati, pitanje je sad

Inesin trener prof. Tomislav Jurak, voditelj City Fitness&Spa centra, kaže kako mu je Ines nebrojeno puta rekla da se obožava rolati te joj on to definitivno preporučuje:

"Savjetovao sam Ines rolanje jer je to način da nakon treninga u teretani vani provede samostalno trening koji joj neće uzrokovati psihički napor, nego će, naprotiv, dovesti do ugode pri niskom i srednjem intezitetu. Kalorijska potrošnja je nekih 400 do 600 kcal po satu, ovisno o brzini rolanja i konfiguraciji terena. Isto tako rolanje pruža veliku varijaciju u izvođenju te time utječe na razvoj muskulature nogu i leđa."

Za vjerojatno najpopularniju aktivnost na otvorenom - trčanje - Tomislav kaže da troši najviše kalorija, ali je istodobno najstresnije za lokomotorni sustav. Zato je izuzetno važno pravilno dozirati opterećenje, da ne bi došlo do povreda, ističe Tomislav i za početak predlaže trčanje po mekanijim površinama, po zemlji i travi, te postupno prelaženje na asfalt.

"Prilikom takvog treninga od izuzetne važnosti je i kvaliteta obuće koja ti pruža mekano prizemljenje na podlogu po kojoj trčiš. Shvati ovo upozorenje vrlo ozbiljno jer će ti se rijetko dogoditi neka akutna ozljeda, a češće će biti riječ o kroničnim oštećenjima koje je puno teže sanirati i koje bi ti mogle smetati u daljnjem bavljenju sportom", upozorava trener.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.