Dijeta Dijete A-Ž 15. svibnja 2019.

GAPS dijeta pomaže kod bolesti crijeva, depresije i autoimunih bolesti!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

GAPS dijete se temelji na povezanosti zdravlja crijeva i crijevne flore sa sveukupnim zdravljem i imunološkim sustavom organizma.Autorica tvrdi da poseban režim prehrane može liječiti anksioznost, depresiju, autizam i ADHD, kao i upalne bolesti crijeva i autoimune bolesti.

Doktorica Natasha Campbell-McBride, specijalistica za neurologiju i nutricionizam napisala je knjigu 'GAPS Crijevno psihološki sindrom'. Knjiga, odnosno sam režim prehrane koji opisuje je u mnogim zemljama postao poznat kao GAPS dijeta. Dijeta se odvija u fazama, od uvodne GAPS dijete koja eliminira veliki broj namirnica, preko postepenog vraćanja namirnica, pa do potpune GAPS dijete koja je vrlo slična Paleo i LCHF načinu prehrane. No čak i ako nemaš namjeru provoditi ovu dijetu, korisno je znati kako se provodi i na što utječe. 

Osnova GAPS prehrane

Dijeta se sastoji od šest faza uklanjanja žitarica, škrobnog povrća, šećera i rafiniranih ugljikohidrata te bi trebala olakšati probavu te izliječiti sindrom propusnih crijeva. Ovaj sindrom je čest kod ozbiljnih patoloških stanja poput upalnih bolesti crijeva ili celijakije, kada popuštaju tzv. uski spojevi među stanicama koje oblažu crijevo i ono postaje propusno za toksine iz crijeva koji ulaze u krvotok. Kod osoba koje imaju propusno crijevo se češće javljaju simptomi poput nadimanja, vjetrova, preosjetljivosti na hranu i bolova. 

Neki zdravstveni djelatnici vjeruju da upravo propusna crijeva narušavaju stvaraju upalu, narušavaju imunološki sustav, što dovodi do autoimunih bolesti, disfunkcije mozga i drugih zdravstvenih problema. Campbell-McBride vjeruje da je sindrom propusnih izvor mnogih tjelesnih, ali i  mentalnih poremećaja. Stoga tvrdi da GAPS dijeta, koja bi trebala 'izliječiti' crijeva, također može pomoći u sprječavanju ili izlječenju poteškoća u učenju, OCD-u, poremećajima prehrane i psihijatrijskim stanjima - uključujući bipolarni poremećaj i shizofreniju.

Kako se provodi GAPS dijeta

Prva i najrestriktivnija faza prehrane ograničava na konzumiranje samo domaćeg mesa ili ribe. Postupno možeš dodati probiotičku hranu, kao što je domaći kiseli kupus, fermentirano povrće i domaći jogurt ili kefir (pod uvjetom da možeš podnijeti mliječne proizvode). Čaj od đumbira, metvice ili kamilice s malo meda također se može konzumirati između obroka.

Sljedećih pet faza će ti omogućiti da dodaješ više namirnica u svoj plan prehrane, s naglaskom na ne-škrobno povrće, jaja (sirova ili slabo kuhana), meso, ribu i zdrave masti, uključujući orašaste plodove, avokado i hladno- prešano maslinovo ulje. Svima koji se odluče na ovu dijetu se savjetuje da slijede ovakav plan prehrane najmanje dvije godine, što znači da se u tom periodu potpuno izbjegavaš rafinirani šećera i škrob, uključujući žitarice, krumpir, slatki krumpir i sve što sadrži te namirnice. Dopuštene su umjerene količine voćnih plodova, kao i med.

Sve u svemu, prehrana se sastoji od orašastih plodova, povrća bez škroba; plodova mora; organski uzgojenog mesa, domaćih sireva, nepasteriziranih mliječnih proizvoda dobiveni od krava koje se hrane prirodnom ishranom (trava), jaja iz organskog uzgoja; nekoliko vrsta grahorica i hladno prešanog ulja. Dopušteno je i voće u umjerenim količinama, kao i bilje, začini, morska sol, jabučni ocat, biljni čaj i vino povremeno. Dodaci prehrani se također preporučuju, a u sklopu dijete su postavljena i pravila kako i kada jesti dopuštenu hranu, odnosno izbjegavanje mesa i voća zajedno te nekonzumiranje fermentirane hrane uz svaki obrok.  

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trebaš li isprobati GAPS dijetu?

Kada se traže informacije o određenoj dijeti, najčešće pitanje je funkcionira li taj način prehrane ili ne. Iako Campbell-McBride tvrdi kako ima kliničko iskustvo s tisućama djece i odraslih diljem svijeta koji su bili na GAPS dijeti, ne postoje istraživanja o GAPS prehrani i njezinim ishodima, uključujući izlječenje sindroma propusnosti crijeva ili bilo koju od bolesti za koje doktorica tvrdi da ih liječe.

To ne sprječava mnoge da isprobaju ovu dijetu koja se temelji na izvješćima iz prakse, a ne na istraživanju znanstvenika. Uvijek postoji nada da će ovakav režim prehrane olakšati ili izliječiti određeno stanje, pogotovo ako ništa drugo ne funkcionira. Međutim, postoji nekoliko važnih stvari koje trebate imati na umu ako se odlučite za to.

Osim što je ovakav plan prehrane izrazito strog, što može nepotrebno ograničiti unos određenih hranjivih tvari, GAPS dijeta zahtijeva promjene u prehrani koje možda neće biti praktične za mnoge ljude. Na primjer, umjesto da kupujete jogurt ili kefir, morate ga sami napraviti. Provedba ove dijete je dodatno otežana jer ne možete jesti bilo koju ribu i meso, nego isključivo iz organskog uzgoja. Iako je popis dopuštenih namirnica raznolik, izvor samih sastojaka i namirnica za provedba dijete je prilično kompliciran za suvremenog čovjeka koji živi u gradu. Također dijeta nije vegetarijanska ili veganska pa nije izbor za one koji su na biljnoj prehrani.

Može li GAPS dijeta pomoći u skidanju kilograma?

GAPS plan prehrane nije dijeta za mršavljenje i ne može osigurati brz gubitak kilograma. Osmišljena je kako bi se sljedila dugoročno i zahtijeva veliku predanost. Ako ipak razmišljaš o provođenju GAPS dijete, najprije razgovaraj s liječnikom, osobito ako ti je dijagnosticirana bilo koja od bolesti koje bi dijeta mogla izliječiti. Ako tvoj liječnik podržava tvoju odluku da kreneš s dijetom, potraži pomoć stručnjaka u ispravnom pridržavanju plana kako bi bila sigurna da ispunjavaš svoje potrebe za hranjivim tvarima te lakše pratila napredak. 

Sve o dijetama pročitaj ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      andrekke2

      Tablete za mršavljenje - http://tonzes.com/slimhr.htm Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.