Dijeta Dijete A-Ž 05. siječnja 2018.

Dvije najbolje i najgore dijete u 2017. godini

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U izboru između 38 dijeta, američki Nacionalni institut za zdravstvo je već osmu godinu zaredom kao najbolje ocijenio DASH dijetu, koja se bazira se na povrću i cjelovitim žitaricama te niskom unosom crvenog mesa, slatkiša i slatkih pića, napisali su u godišnjem izvješću.

Da bi dijete dobila vrhunske ocijene dijetu treba biti lako pratiti, mora biti hranjiva, sigurna te učinkovita za gubitak težine. Ne smije poticati šećerne bolesti i bolesti srca.

Keto i Whole30 dijete, koje su visoko restriktivne dijete, su ocijenjene najnesigurnijim i s najmanjim učinkom.

Hamptons_Dijeta Možda te zanima... Koja je visoko proteinskadijeta najbolja: Dukanova, Atkinsova ili Ketogena? Dijeta

"DASH nije hirovita prehrana, već zdrav plan prehrane koji podržava dugoročne promjene životnog stila", napisali su autori američke analize U.S. News & World Report. Dijetetičarka Abbey Sharp izjavila je za britanski Daily Mail da ovo izvješće nije ni najmanje iznenađujuće. Ona smatra da je potrebno potaknuti ljude da izbjegavaju ograničavajuće dijete koje se baziraju na "čišćenju", jer takve dijete u konačnici dovode do povećanja tjelesne težine.

"DASH i Mediteranska dijeta se stalno navode kao najbolji izbor dijete iz razloga što ne eliminiraju u potpunosti nijedan tip namirnica. Dobro su balansirane i jednostavne za provesti zato što uključuju razne namirnice koje su fine i zasitne", objašnjava Sharp.

Možda te zanima... DASH dijeta: Uspješno smanjuje tlak i osigurava gubitak pola kilograma tjedno Dijeta

"Također, iza ovih dijeta stoji gomila istraživanja koja potvrđuje njihov pozitivan utjecaj na zdravlje", dodaje Sharp.

"Na drugu stranu Keto i Whole30 dijete su jako ograničavajuće i dok ograničavanje unosa određene vrste hrane može dovesti do brzog gubitka težine, bilo koja dijeta koja potpuno isključuje neki tip namirnica ima veliki potencijal da nakon završetka dijete ima kontraefekt", upozorava Sharp.

Krznaric1 Možda te zanima... Mediteranska dijeta za dug život Zdravlje

DASH dijetu su osmislili istraživači koji su osnovali Nacionalni institut za istraživanja bolesti srca, pluća i krvi u SAD-u. U početku dijeta je osmišljena kako bi spriječila rast tlaka kod pacijenata, ali se s vremenom pokazalo da je jako učinkovita kod eliminacija kolesterola i da su osobe koje su ju provodile ubrzo počele gubiti masne naslage.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      vestere

      Tablete za mršavljenje - http://nplink.net/Q38U38Th Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sam isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz daleka.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.