Dijeta Dijetni savjeti 03. lipnja 2016.

Koristiti dodatke prehrani ili ne?

Naranca-Vitamini
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nije teško uočiti da je u kratko vrijeme broj dodataka prehrani na tržištu iznimno porastao. Police u ljekarnama su pretrpane modernim preparatima koji se reklamiraju na svakom koraku. Reklame na radiju i televiziji predstavljaju nam proizvode koji jamče rješenje za sve probleme. Je li istina da su dodaci prehrani neophodni za pravilan rad metabolizma? Odlučili smo pitati stručnjaka

Važno je dobro izabrati

Prilikom odlučivanja što ćemo uključiti u prehranu, treba imati na umu nekoliko načela. Prije svega moramo znati koje su potrebe našeg tijela i kakav učinak želimo postići određenim dodatkom prehrani. Svaki aktivni sastojak neće imati isti učinak za sve osobe koja ga uzimaju, jer on i nije potreban svakoj osobi. Da bi dodaci prehrani dali vidljive rezultate, trebamo znati koje su mu aktivne tvari,  kako one djeluju i njihove moguće kontraindikacije. Dodatak bi trebao biti izabran pod nadzorom stručnjaka ­ liječnika ili dijetetičar koji će uzeti u obzir naš trenutni način prehrane, zdravlje, moguće nedostake i potrebe organizma. Svaki organizam je drugačiji, imamo različite potrebe i različite probleme. Uloga nutricionista, liječnika ili ljekarnika je odabir dodataka, koji će odgovarati specifičnim potrebama organizma. Tek tada ćemo dobiti prave rezultate. Osnovna pogreška je uzimanje dodataka bez konzultacije sa stručnjakom.

Važna je kvaliteta

Izuzetno je važna kvaliteta kupljenih dodataka. Nisu svi pripravci učinkoviti i jednako korisni. To ovisi o sastavu, ali uglavnom i o porijeklu tvari sadržanih u njima. "Moramo se sjetiti da je cilj unos nekih od aktivnih sastojaka iz prirodnih izvora i moramo na odgovarajući način osigurati unos tih tvari. Često, ovi procesi zahtijevaju posebne tehnike, pa će tako i kvaliteta prirodnih dodataka uvijek biti povezana s veeći troškovima i ujedno višom cijenom u usporedbi s proizvodima koji sadrže sintetičke sastojke", naglašava nutricionist Naturhouse centra.

Za ili protiv?

Dodaci izabrani nakon konzultacije s dijetetičarom i koji se koriste u kombinaciji s odgovarajućim preporukama za prehranu daju opipljive rezultate. Dodaci trebaju biti komplementarni zdravoj, razumnoj prehrani i ne smiju se smatrati kao glavni izvor hranjivih tvari ili zamjena tradicionalnih obroka. U određenim situacijama, kao što su redukcijske dijete, ojačavanje ili pročišćavanje tijela, izgradnja mišićne mase, anti­celulitne dijete, itd, prikladno odabrana suplementacija će pomoći u postizanju željenih učinaka, i poboljšati ih. Međutim, treba posegnuti za vrlo kvalitetnim i dokazanim pripravcima prirodnog podrijetla s najmanje aditiva i konzervansa. Također, treba izbjegavati suplemente iz nepoznatih izvora, čije podrijetlo i sastav nije u potpunosti poznat. Sjetimo se da izbor dokazanih, prirodnih dodataka i uravnotežena prehrana pod nadzorom stručnjaka, uz redovito praćenje cijelog procesa, jamči željene rezultate na zdrav i siguran način.

Ako uistinu želiš biti sigurna da si odabrala najbolji način prehrane i odgovarajuće dodatke prehrani, posavjetuj se s nutricionistima. Prijaviti se možeš potpuno besplatno putem linka. Konzultacije su besplatne.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.