Dijeta Proljetni detox tijela 04. svibnja 2022.

Mogu li čajevi za detoks pomoći mršavljenju?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne bi li bilo divno kada bi se kilogrami topili samo zahvaljujući ispijanju čaja. Dok listaš Instagram, postoji velika šansa da ćeš naići na fotografije niza vitkih osoba koje za sebe tvrde da znaju sve tajne mršavljenja, a pri tom reklamiraju neki detoks čaj, tvrdeći da zahvaljujući njemu izgledaju tako sjajno.

Neki određeni čaj predstavljaju kao nešto što im ubrzava metabolizam, drugi da im taj neki čaj smanjuje nadutost, treći da im čisti crijeva i tako u nedogled. "Osobe koje reklamiraju ove proizvode na društvenim mrežama, uglavnom za to dobivaju veće količine novca", kaže stručnjak za prehranu iz New Yorka Eliza Savage. Oni svojim riječima i fotografijama svjedoče kako je detox čaj promijenio njihov život, ali to naravno nije nužno istinito.

Mnogi se toliko jako žele brzo i lako riješiti suvišnih kilograma pa nakon što vide kako neki čaj "briše" kilograme s trbuha, bez previše dvojbe vade kreditnu karticu i kupuju čudotvorni eliksir. Stoga je bitno znati nekoliko činjenica o tim "čudesnim napitcima".

Možda te zanima... Je li detoks jetre uopće moguć i djeluju li dodaci prehrani? Dijeta

Što su detoks čajevi i čajevi za čišćenje?

Detoks čajevi su je mješavina bilja za koje proizvođač tvrdi da će ti pomoći očistiti tijelo od toksina i ubrzati gubitak suvišnih kilograma. Sastojci se razlikuju ovisno o marki čaja, ali općenito ćeš dobiti mješavinu listova čaja, kao što su zeleni, crni ili oolong, te drugo bilje za koje se smatra da potiče proces mršavljenja poput korijena maslačka, paprike, yerba mateom, đumbirom, ekstraktom lista limete i listom sene. Sena može uzrokovati bolove i nelagodu u trbuhu, grčeve, nadutost, plinove, mučninu i proljev.

Sagorijevaju detoks čajevi masti?

Vjerojatno neće pomoći u čišćenju tijela ili sagorijevanju masti. Uz sva ta oduševljena svjedočanstva, moglo bi ih biti primamljivo kupiti, ali proizvođači nisu dužni dokazivati ​​da njihove mješavine čaja zapravo funkcioniraju. I doista, nema uvjerljivih znanstvenih dokaza da čaj čisti organizam, potiče mršavljenje i slično. Istina je da mnogi od tih čajeva koji se se reklamiraju sadrže sastojke za koje postoje dokazi da doprinose gubitku težine, ali studije u kojima je to dokazano su često strogo kontrolirane i koriste vrlo visoke doze tog određenog sastojka ili spoja, mnogo više od onoga što se dobije u čaju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"To je kao da krenete na putovanje s rezervoarom punim goriva ili s jednom čašom goriva. Činjenica je da je gorivo - gorivo, ali pun rezervoar će te dovesti do odredišta, a samo s decilitrom tog istog goriva nećeš daleko stići", objašnjava  nutricionistica Julie Stefanski.

Da, nakon dijareje trbuh izgleda ravnije!

"Na mnogim deklaracijama na čajevima da detoks nije jasno opisano kako taj čaj detoksificira organizam i uglavnom se koriste lijepo upakirane riječi iza kojih stoji da ćeš ako piješ taj čaj više mokriti ili češće prazniti crijeva", kaže Savage i nastavlja: " To ti može pomoći da se osjećaš lakše ili da ti trbuh izgleda ravnije, ali učinci su samo privremeni i mogu izazvati probleme jer ometaju normalan rad crijeva i crijevne flore te postoji opasnost od dehidracije za one koji ne paze na dovoljan unos tekućine."


"Dodaci prehrani kao što su vitamini, biljni dodaci i detoks čajevi - samo su labavo regulirani od strane FDA (Američka agencija za hranu i lijekove, a slično je i s regulativama za hranu i lijekove u EU). Proizvođači ne moraju navesti sve sastojke u njihovim čajnim mješavinama, tako da je teško znati što točno u njima",  kaže Savage.

Wc | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Moguće nuspojave

Još jedna važna stvar koju treba zapamtiti: Čak i ako se čaj za detoks napravi samo s biljnim sastojcima, to ne znači automatski da je bezopasan. "Čak i prirodni sastojci mogu imati značajne nuspojave", upozorava Savage. Na primjer, mnogi čajevi sadrže kofein u obliku stimulansa poput yerba matea ili guarane. Oba se smatraju sigurnim u malim količinama, ali dobivanje previše kofeina može uzrokovati glavobolju, vrtoglavicu, tjeskobu, pa čak i abnormalne srčane ritmove.

 

Možda te zanima... Keto dijeta: Vodič s planom prehrane i savjetima! Dijeta

 

Detox čajevi i čaj za čišćenje vjerojatno ti neće pomoći da izgubiš na težini, a mogu sadržavati i aditive ili sastojke koji tvom organizmu ne odgovaraju. U najboljem slučaju, oni su veliki gubitak novca, a u najgorem mogu ti izazvati prolazne zdravstvene tegobe. "Nema čarobne pilule ili rješenja za mršavljenje", kaže Savage i dodaje: "Trebalo bi izbjegavati takve proizvode poput kuge, čak i ako samo tražiš brzu, privremenu pomoć za ubrzavanje mršavljenja. Kada bi mješavina bobica, listova čaja i bilja pomagala u mršavljenju zašto ih onda liječnici ne preporučuju svojim pacijentima."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      elenaggg

      Tablete za mršavljenje - http://acaiberry900.lv Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.