Dijeta Dijetni savjeti 04. lipnja 2019.

Dijeta Simona Cowella: Kako je najstroži član žirija "America's Got Talent" izgubio 9 kilograma?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simon Cowell poznat je po svom britkom jeziku i strogim kriterijima u emisijama kao što su "America's Got Talent" i "American Idol". Međutim, našu pozornost je pridobio gubitkom devet kilograma.

Prevention prenosi kako je Cowell postao svjestan svoje smrtnosti pred 60. rođendan kad je pao niz stube u svom domu

"Ponekad dobijemo podsjetnik da nismo nepobjedivi. Bio je to ogroman šok", rekao je Cowell za The Sun, dodajući: "Mislim da sam se onesvijestio jer sam imao nizak krvni tlak i tada sam shvatio da se moram pobrinuti o tome. Na kraju, ja sam sad otac i imam veću odgovornost nego ikad. "

Veganska prehrana umjesto dijete

Strogi član žirija odlučio je prijeći na vegansku ishranu i upravo ta promjena zaslužna je impresivan gubitak težine. 

"Izbacio sam mnoge stvari koje ne bih trebao jesti, a to je bilo prije svega meso, mliječni proizvodi, pšenica i šećer", objasnio je Cowell, dodajući kroz smijeh: "Na ljestvici ljepote od jedan do deset, bio sam osam, a sad sam otišao na 11."

Iako Cowell izgleda i osjeća se sjajno, jedna namirnica mu nedostaje: pizza. Simon je priznao da je odustajanje od omiljene "hrane za utjehu" jako teško. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Veganska dijeta

Veganska dijeta proizlazi iz načina življenja i razmišljanja koji isključuje sve namirnice životinjskog podrijetla.

Glavno mjesto zauzimaju žitarice, kao izvor složenih ugljikohidrata, poput riže, prosa, pšenice, zobi i dr., te mahunarke koje su izvor proteina. U mahunarke se ubrajaju grah, leća, grašak, slanutak, soja, bob. Izvor proteina u veganskoj prehrani uz mahunarke su i izolati proteina soje poput tofua (popularno zvanog 'sojin sir'), tempeha (proizvod načinjen fermentacijom zrna soje) i seitan koji je izolat proteina pšenice (gluten). Orašasti plodovi poput lješnjaka, badema, oraha su također dobar izvor proteina. Za dobivanje svih esencijalnih aminokiselina (proteini su građeni od aminokiselina) bitno je da se kombiniraju žitarice i mahunarke jer tek zajedno daju sve potrebne aminokiseline, a primjer toga su riža i grašak.

Možda te zanima... Recept za najbolji veganski sir i hrskavo tijesto za pizzu gotovo za čas Kolumne

Alge su dobar izvor minerala i vitamina

Dio veganskog tanjura čini povrće koje je zastupljeno od korjenastog (mrkva, celer, koraba, pastrnjak…), lisnatog (špinat, blitva, kelj…), glavičastog (kelj, brokula i cvjetača) te povrće čiji se plodovi jedu (patlidžan, rajčica, paprike, tikve, krastavci). Prehrana isključivo biljkama istražuje biljke puno detaljnije pa su u prehranu uključene namirnice koje se u klasičnoj prehrani uobičajeno ne nalaze na tanjuru. Konzumiraju se i alge koje su dobar izvor minerala i vitamina (osim vitamina C), a sadrže i sve druge nutrijente te služe kao dobra nadopuna veganskoj prehrani.

Imala sam abnormalan Papa test i ginekolog mi je preporučio vegansku prehranu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.