Dijeta 15. srpnja 2009.

Dijeta 'Moja piramida'

Piramida-Diet
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Model prehrambene piramide stvoren je kako bi se slikovito prikazalo koje količine pojedinih vrsta namirnica treba konzumirati. Na dnu piramide nalaze se namirnice koje se konzumiraju u najvećoj količini i čine bazu pravilne prehrane. To su žitarice poput tjestenine, kruha, krumpira 

Od žitarica u prehranu bi bilo poželjno uključiti zobene pahuljice, proso, raženi kruh, kukuruz i proizvode poput palente.

Žitarice i proizvodi od žitarica izvor su složenih ugljikohidrata koji tijekom dana organizam koristi kao izvor energije. Nakon žitarica slijedi voće i povrće, za koje je preporuka da se u što većoj mjeri konzumira u svježem obliku.  Penjući se prema vrhu piramide slijede namirnice koji su izvor proteina poput nemasnog mesa, peradi, riba i morskih plodova, soje i proizvoda od soje te druge mahunarke,  mlijeko i mliječni proizvodi.

Ulje i šećer u malim dozama

Na samom vrhu piramide nalaze se ulja i jednostavni šećeri koje nasuprot složenim ugljikohidratima, smještenim na dnu piramide, treba konzumirati u vrlo malim količinama. Gledajući u obliku dnevnih serviranja, voće i povrće treba unijeti u količini od 5 serviranja, što iznosi oko 3 šalice narezanog voća i 2 šalice povrća. Žitarice je potrebno unijeti u količini od  6 do 8 serviranja dnevno, a nemasno meso, ribu, jaja i zamjene za meso u količini od 2 do 3 serviranja dnevno.

U ovoj dijeti piramida pravilne prehrane uzima se kao model prema kojem se planira prehrana, te se  preporučuje redovitosti uzimanja obroka i konzumiranje tri glavna i dva međuobroka. Sve te smjernice pomažu stvaranju ispravnih prehrambenih navika koje dugoročno dovode do željenog rezultata, odnosno gubitka suvišnih kilograma. Za doručak se preporučuju žitarice, integralni kruh sa namazom, a ručak i večera bi trebali biti kuhani, te da se na djelu tanjura nalazi povrće, na drugom djelu žitarice, tjestenina ili kruh, i manji dio čine meso, riba ili sir. Preporučuje se konzumiranje povrća i u svježem obliku, a voće s uglavnom jede svježe.

Orašasti plodovi su biljni izvori proteina

Orašasti plodovi i sjemenke bogati su proteinima i masnoćama, te vitaminima i mineralima i preporučuju se na tjednoj bazi, barem u količini jednog serviranja što iznosi ¼ šalice. Orašasti plodovi i mahunarke, posebice soja i proizvodi od soje, po svojim karakteristikama pripadaju u skupinu mesa i zamjena pa se dio životinjskih proteina na ovaj način može zamijeniti biljnim izvorima proteina.

Kako je uz kvalitetu namirnica bitno znati odabrati i način pripreme koji ne donosi obilje masnoća, preporučuje se namirnice kuhati, pirjati ili peći u foliji. Nerafinirane namirnice, poput integralnih žitarica, nerafiniranog šećera i hladno prešanih ulja sadrže nutrijente koji se procesom rafinacije uklanjaju te im se daje prednost u izboru namirnica.

Ipak u dijeti je ključno da se osobe ne prejedaju, te da dnevni unos kalorija bude manji od potrošnje, kao bi se proces mršavljenja mogao odvijati. Tjedni gubitak od 0,5 kg smatra se optimalnim kako bi se očuvalo zdravlje i da se spriječi vraćanje mukotrpno izgubljenih kilograma.

Primjer jelovnika

Doručak: zobene pahuljice (150 g) sa nemasnim lijekom, jabuka,lješnjaci (5 g)

Međuobrok: naranča

Ručak: riblja juha, crni rižoto (od sipe i plodova mora(150 g)) sa tikvicama, maslinovo ulje, miješana salata

Međuobrok: jabuka

Večera: kriška integralnog kruha,  namaz od sira (60 g), pureća prsa (40 g), paprika

Prednosti

Prednost 'Moje piramide' je što dugoročno mijenja prehrambene navike osoba, te se kao posljedica provođenja ove dijete neće javiti  neželjeni jo-jo efekt (vraćanje izgubljenih kilograma).

Dijeta je raznovrsna i ne dovodi do zasićenja ponavljanjem određene hrane, strogih sljedova jela koji se propisuju u mnogim dijetama.

Nedostaci

Dijeta je model pravilne prehrane i kao takva, ako se ne provodi na način da se napravi prevelika restrikciju u dnevnom unosu kalorija, prikladna za svakoga. Za osobe koje nisu sklone promjeni navika kako u prehrani tako i u životu, ovaj model prehrane, iako zasnovan na ispravnim postavkama, može stvarati nelagodu.

Mišljenje nutricionista

Dijeta 'Moja piramida' je prehrambeni model kojem je svrha vizualno opisati osnove nutricionizma na način da budu primjenjive za svakoga. To je prije svega model pravilne prehrane koji daje smjernice za promjenu prehrambenih navika te kao posljedica reguliranja loših navika dolazi i do gubitka suvišnih kilograma.

Ovakav pristup prehrani i provođenju dijete djeluje preventivno na razvoj bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa, karcinoma i jača imunološki sustav.  U dijeti su zastupljeni svi nutrijenti, u pravilnim omjerima i količinama. Također, način prehrane po 'Mojoj piramidi' prihvatljiv je za široku populaciju, od žena koje žele smršavjeti nekoliko kilograma, do pretilih osoba sa BMI-em višim od 30, te sportaša koji trebaju povećati sportsku izdržljivost ili snagu.

Ova dijeta može se provoditi kao model prehrane za očuvanje zdravlja i prevencija nastanka kroničnih bolesti srca, krvnih žila, dijabetesa  i karcinoma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.