"Postigni što više sa što manje truda", načelo je kojim se vodi Timothy Ferriss u svojoj knjizi "Četverosatno tijelo". U knjizi se mogu pronaći savjeti kako da izgubiš više sala nego maratonac, a da pri tom jedeš koliko želiš. Donosimo ti i komentar nutricionistice Sandre Krstev Barać
Knjiga Timothy Ferrissa „Četverosatno tijelo“ u izdanju Naklade Ljevak skup je konkretnih savjeta koji se ne tiču samo mršavljenja i vježbanja, već i seksualnog života, bolje kvalitete sna i općenito bolje kvalitete života. Do samih savjeta odnosno uputa koje propagira, autor je došao eksperimentirajući godinama sam na sebi i podvrgavajući se ponekad i opasnim kombinacijama prehrambenih režima, dodataka prehrani, lijekova i sl.
Pet temeljnih načela
Ferriss tvrdi da se treba pridržavati samo pet temeljnih načela kako bi uspješno gubila kilograme:
- Izbjegavaj "bijele" ugljikohidrate (odnosno bilo što može biti bijele boje)
- Jedi istih par obroka iznova i iznova
- Nemoj piti kalorije
- Nemoj jesti voće
- Svaki tjedan uzmi jedan dan slobodno i razulari se
Pravilo br. 1: Izbjegavaj "bijele" ugljikohidrate
Sav kruh, riža (uključujući smeđu rižu), žitarice, krumpir, tortilje i pohana hrana, prema Ferrissu se potpuno zabranjeni, osim ako je konzumiraš 30 minuta nakon treninga s otporom.
Osim što, kako tvrdi autor, takva hrana deblja"bijela hrana" sadrži i klor dioksid koji se koristi za izbjeljivanje brašna. Klor dioksid se spaja s ostacima bjelančevina u većini hrane te vrste, čime se dobiva aloksan, koji znanstvenici koriste na laboratorijskim štakorima kako bi inducirali dijabetes.
Pravilo br. 2Jedi nekoliko istih obroka iznova i iznova
Jedi nekoliko istih obroka iznova i iznova
Ferriss tvrdi da ljudi koji su na uspješnim dijetama, neovisno o tome je li im cilj nabacivanje mišića ili gubitak masnog tkiva, jedu istih nekoliko jela iznova i iznova. Za najbrži gubitak masnog tkiva savjetuje konzumaciju sljedećih namirnica:
- Bjelančevine: jaja (bjelanci pomiješani s jednim do dva cijela jaja, zbog okusa, a ako su organska , dva do pet cijelih jaja, uključujući žumanjke), pileća prsa ili batci, govedinom (po mogućnosti hranjenom ispašom, riba.
- Mahunarke: leća (poznata i kao "dal"), crni grah.
- Povrće: špinat, miješano povrće (uključujući brokulu, karfiol ili bilo koje drugo povrće koje spada u obitelj krstašica), kiseli kupus.
Primjer jelovnika:
- Doručak: jaja, crni grah i miješano povrće.
- Ručak: govedina, grah, miješano povrće i guacamole.
- Večera: govedina, leća, miješano povrće.
Pravilo br. 3: Ne pij kalorije
Preporučuje se piti puno vode, nezaslađenog čaja i kave po želji. Ne preporučuje se piti mlijeko (ni sojino), a dijetalna bezalkoholna pića ograničiti na pola litre dnevno, jer Ferriss ističe da aspartam može potaknuti rast kilaže. Također kaže da su dozvoljene do dvije čaše crnog vina dnevno dok bijelo vino i pivo treba izbjegavati. Uz napomenu da crno vino nipošto nije potrebno kako bi ova dijeta funkcionirala.
Pravilo br. 4: Nemoj jesti voće
Ferriss kaže da ljudska bića ne trebaju voće šest dana u tjednu, a sasvim sigurno ne trebaju voće čitave godine. Fruktoza se pretvara u glicerol - fosfat djelotvornije od gotovo svih drugih ugljikohidrata, koji se skladište u masno tkivo. Jedine iznimke od ovog pravila su rajčice i avokado, s napomenom da avokado treba jesti umjereno samo uz jedan obrok.
Pravilo br. 5: Svaki tjedan uzmi jedan dan slobodno
Tijekom ovog dana, kako Ferriss tvrdi, možeš jesti sve što hoćeš od pizze do čokolade u neograničenim količinama, a da se ne udebljaš. 'Paradoksalno, dramatično povećanje kalorijskog unosa jednom tjedno na ovakav način zapravo pospješuje gubitak masnog tkiva...', tvrdi Ferriss
Komentar nutricionistice
Nutricionistica Sandra Krstav Barać primijetila je da je knjiga "Četverosatno tijelo" u trenutcima pisana beletristički , a u trenucima pak znanstveno, i da Ferriss objašnjava kako u najkraćem roku i uz najmanje moguće truda postići što manji udio masnog tkiva u tijelu:
Masno tkivo ti treba
'Štoviše, cilj autora je uvjeriti čitatelje kako bi trebali imati što manji udio masnog tkiva u tijelu (po mogućnosti malen jednoznamenkasti broj) zaboravljajući kako masno tkivo ima vrlo važnu ulogu u normalnom funkcioniranju tijela i kako nije zdravo pretjerano smanjiti njegov udio.
Način na koji bi to trebali postići, osim ciljanih vježbi, podrazumijeva tzv. dijetu sporih ugljikohidrata, što nije ništa drugo nego proteinska dijeta. Konkretno, osim ugljikohidrata (osobito rafiniranih) savjetuje se maksimalno izbjegavanje voća, voćnih sokova, ali i mlijeka i mliječnih proizvoda.
Zdravlje je važnije od mišića
Jelovnik bi se trebao sastojati od mesa, ribe, mahunarki i povrća. Timothy Ferriss naglašava da bi trebalo odabrati tri ili četiri takva proteinska jela i ponavljati ih iznova i iznova.
Autor ide čak do te mjere da opovrgava temeljno načelo nutricionizma: načelo raznolike prehrane smatrajući ga bespotrebnim i zaboravljajući da prvenstveni cilj unosa hrane nije izgledati mišićavo u bikiniju, već osigurati organizmu sve potrebne nutrijente za normalno funkcioniranje.
Bubrezi trpe
U sklopu dijete, dozvoljen je jedan dan u tjednu kada možete proždrljivo jesti što god poželite, a nastalu „štetu“ savjetuje minimizirati dobro tempiranim vježbanjem.
Iako autor tvrdi da ovakav režim života čini čuda na neke parametre zdravlja poput triglicerida i kolesterola, to je teško povjerovati.
Poznato je da proteinske dijete obiluju zasićenim masnoćama, a siromašne su vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima što može samo negativno utjecati na razinu lipida u krvi i povećati rizik od bolesti srca i krvožilja.
Povećan unos proteina, nadalje opterećuje bubrege i izvlači kalcij iz kostiju što ostavlja dalekosežne negativne posljedice na zdravlje.
Zabavno štivo koje motivira
Sve u svemu, čini se da je „Četverosatno tijelo“ više zabavno štivo, nego kvalitetan vodič za mršavljenje, a najveću prednost nudi u obliku savjeta za motivaciju, stavke koja je često ograničavajući čimbenik u procesu uspješnog mršavljenja', prokomentirala je Sandra Krstev Barać.
Jesi li znao da se tri četvrtine Hrvata udeblja na svom radnom mjestu? Saznaj više na Pametnoj Kuni...