Dijeta 07. travnja 2015.

Dijeta ''30 dana''

Kalendar-Dijeta
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koncept dijete 'Whole30' koja traje 30 dana ima za cilj potpuno 'resetiranje' tijela. U svih 30 dana zabranjen je velik broj namirnica poput žitarica, mliječnih proizvoda i mahunarki, a samo jedan pogrešan obrok 'baca' te na početak dijete. Neke od dopuštenih namirnica su meso, morski plodovi, jaja, orasi, sjemenke, voće i povrće

Dijeta koja 'resetira' tvoje tijelo

Iako knjiga s programom mršavljenja 'Whole30' izlazi tek ovaj mjesec, već je postigla veliku popularnost. Dijeta je osmišljena 2009., a njezini autori Dallas i Melissa Hartwig vjeruju da jedenje šećera, žitarica, mliječnih proizvoda i mahunarki nepovoljno utječe na težinu, energiju i otpornost na stres. Zabranjena je i konzumacija alkohola. Izbacivanje ovih namirnica na punih 30 dana trebalo bi ponovno pokrenuti tvoje tijelo u svakom pogledu. Dopuštene su namirnice meso, morski plodovi, jaja, orasi, sjemenke, nešto voća i puno povrća. 

Ako želiš zdravo mršavjeti bez odricanja namirnica, učlani se u Mršavimo zajedno klub!

Kao u 'Čovječe ne ljuti se'

Hoćeš li se usuditi krenuti na Whole30 kad čuješ da je i najmanje kršenje pravila, gutljaj mlijeka, zalogaj kolača ili zrno graška, kažnjivo s vraćanjem na početak? Kao u igri 'Čovječe ne ljuti se', ako prekršiš pravila dijete moraš vratiti na početak. "Već i mala količina tih upalnih namirnica prekida ciklus iscjeljenja pa je potrebno početi iznova", objašnjeno je na službenoj stranici Whole30.

Nutricionistica Keri Glassman uglavnom podržava izbor hrane, osim što smatra nepotrebnim izbacivanje mliječnih proizvoda i mahunarki, koje uključuju mahune, grah, grašak, slanutak, kikiriki, tofu i tempeh. "Mahunarke su odlične namirnice za one koji žele prijeći na biljnu hranu. Što se tiče mliječnih proizvoda, svakako bi trebalo naći mjesta za grčki jogurt", objašnjava. Glavnim problemom smatra propisano dugo trajanje dijete od 30 dana i okrutno pravilo povratka na početak nakon svake, pa i najmanje pogreške. 

Mahunarke na dijeti, da ili ne?

Strogošću do discipline

Nekim se stručnjacima sviđa strogost pravila jer navodno uče korisnika disciplini i koncentraciji. "Ova dijeta nije namijenjena samo mršavljenju, nego i razvoju novog načina razmišljanja o hrani", ocjenjuje nutricionistica Liz Barnet. Tko izdrži 30 dana bez skretanja s puta naučit će mnoge nove recepte i naviknuti se na njih. Zato su veći izgledi da oni koji provode Whole30 nastave jesti zdravo i po isteku predviđenog razdoblja, tvrde zagovornici dijete. 

Naravno, možeš isprobati dijetu i oprostiti si jedan ili dva prijestupa i vidjeti kakav će biti konačan ishod dijete. Budeš li zadovoljna, značit će da su tvorci dijete bili malo prestrogi u sastavljanju uputa. Više informacija potraži na www.whole30.com. Zdravo možeš mršavjeti i uz više od 60 kontinentalnih, mediteranskih i vegetarijanskih jelovnika prilagođenih isključivo tebi i tvojim navikama, doznaj više!

Mišljenje nutricionistice Sandre Krstev Barać

Dijeta 30 dana zvuči kao još jedan pomodarski režim prehrane koji obećava spektakularne rezultate demoniziranjem određenih namirnica. Potpuno izbacivanje skupina namirnica poput mahunarki ili mlijeka i mliječnih proizvoda nema opravdanje u modernoj znanosti, a nosi sa sobom i rizik od određenih nutritivnih deficita, primjerice, manjka kalcija. Također, kažnjavanje zbog i najmanjeg ''propusta'' djeluje demotivirajuće. Teza da će prehrana kakvu propagira dijeta 30 dana izazvati ''resetiranje'' organizma nema znanstvenog uporišta. Temelj dugoročnog uspjeha leži u doživotnom usvajanju pravilnih prehrambenih navika što dijeta 30 dana ne zastupa, stoga djeluje kao još jedan površan pristup problematici mršavljenja.

Potraži idealnu dijetu za sebe u dijetnoj tražilici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.