Dijeta 27. studenoga 2014.

Dijeta 17 dana

17Danau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijeta 17 dana temelji se na teoriji "metaboličke pomutnje" kako tvrdi njen autor dr. Mike Moreno. Ideja je promjena načina prehrane svakih nekoliko tjedana kako organizam ne bi postigao stanje homeostaze čime se postiže veća potrošnja energija i gubitak masnih naslaga. Dijeta je popularnost stekla 2010. godine kada je gostovanje kod dr.Phila autoru donijelo planetarnu popularnost.

Knjiga The 17 Day Diet: A Doctor's Plan Designed for Rapid Results preko noći je postao bestseller, a dijeta je i danas popularna u hollywoodskim krugovima. Dijeta se provodi u 4 faze.

Prva faza - faza ubrzanja

Dijeta 17 dana se temelji na tzv. čistom jedenju što podrazumijeva zabranu unosa hrane koja sadrži šećere te procesiranu i prženu hranu. Poput brojnih popularnih dijeta 17 dnevna dijeta je ciklična odnosno unos određenih namirnica mijenja se u 4 faze kojima se stiže do zadanog cilja. Sama dijeta ne traje 17 dana, već je tolika duljina trajanja svake pojedine faze

Prva faza naziva se "Ubrzanje" (Accelarate) i omogućuje brz gubitak kilograma budući da se unosi oko 1200 kcal dnevno. Riječ je o fazi koja se temelji na unosu proteina i povrća dok je unos ugljikohidrata i masti maksimalno ograničen. U ovoj se fazi bez posebnog ograničenja unosi riba, meso peradi (bez kožice) i povrće te je dozvoljeno unijeti 2 serviranja voća i jogurta dnevno. Unos masnoća je potrebno ograničiti na 1-2 žlice dnevno pri čemu je najbolje odabrati maslinovo ili laneno ulje. U ovoj je fazi zabranjen unos svih namirnica bogatih škrobom poput žitarica, krumpira, mahunarki. Također, ne smije se unositi crveno meso, suhomesnati proizvodi, plodovi mora, alkohol, voćni sokovi

Druga faza - faza aktivacije

Nakon 17 dana prelazi se na drugu fazu ili fazu "Aktivacije" (Activate) tijekom kojeg se organizam treba "resetirati" kroz naizmjenično povećanje i smanjene kalorijskog unosa. Prema autoru, tom se tehnikom stimulira potrošnja masti i sprječava pojava platoa. Ova faza traje također 17 dana, a sastoji se od naizmjeničnog izmjenjivanja dana kada se hrani kao u fazi 1 i dana kada se u prehranu može uključiti sve krto meso, plodovi mora i 2 serviranja "prirodnih" škrobnih namirnica konkretno cjelovitih žitarica i mahunarki. I dalje su zabranjeni proizvodi od žitarica (kruh, tjestenina, pahuljice za doručak…), alkohol, voćni sokovi, masno meso, mesne prerađevine

Treća faza - faza ispunjenja cilja

Slijedi faza "Ispunjenja cilja" (Achive) u kojoj je cilj razviti pravilne prehrambene navike. U ovoj se fazi oprezno uvodi još ugljikohidrata, a smanjuje unos proteina. Konkretno, dozvoljeno je uz sve namirnice iz prve dvije faze jesti i 1 serviranje kruha i 1 serviranje tjestenine te 1 do 2 serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda poput niskomasnog sira ili obranog mlijeka. I izbor masnoća je veći pa se tako na tanjuru može naći orašasto voće, sjemenke, light majoneza ili light margarin. Dozvoljen je i unos 1 alkoholnog pića. I dalje je nužno izbjegavati masno meso, mesne prerađevine, procesirane žitarice, voćni sok. 

Četvrta faza - faza održavanja

Posljednja faza smatra se fazom održavanja i naziva se "Dolazak na cilj" (Arrive). Podrazumijeva konzumaciju hrane iz prve tri faze od ponedjeljka do petka, dok je vikendom dozvoljeno uživanje u 1 do 3 obroka koji se inače ne nalaze u dozvoljenim namirnicama. Pritom je u njima potrebno uživati umjereno, bez prejedanja. Za vikend je dozvoljeno i popiti 1 do 2 alkoholna pića dnevno. 

Tijekom cijelog vremena provođenja dijete vrijedi pravilo da se voće i škrobne namirnice ne smiju jesti poslije 14 sati. Autor također savjetuje svakodnevno ispijanje 2 do 3 šalice zelenog čaja kako bi se ubrzalo mršavljenje. 

Dijeta za vrijeme PMS-a

Za vrijeme PMS-a dr. Mike Moreno savjetuje unos soje i 15 do 30 g tamne čokolade svakodnevno. U ovom je razdoblju dozvoljeno i povećati unos složenih ugljikohidrata i voća na 3 serviranja dnevno. Zauzvrat valja izbjegavati kofein, rafinirane šećere, alkohol i mliječne proizvode jer mogu pogoršati simptome. 

Uloga tjelovježbe

Tjelesna aktivnost je važan dio programa te se i ona provodi ciklički odnosno u fazama. Tako se tijekom prve i druge faze savjetuje 17 minuta lagane aktivnosti poput šetnje svaki dan. Tijekom treće faze vrijedi povećati aktivnost na 40 do 60 minuta aerobne tjelovježbe većinu dana. U posljednjoj fazi kao dodatak tjelovježbi u tjednu potrebno je vježbati po želji i 1 sat vikendom.

Napomena stručnjaka

Dijeta se vrlo lako može prilagoditi vegetarijancima tako da se životinjski izvori proteina zamijene sojom i mahunarkama. 

Prednosti dijete

Program istovremeno donosi i strukturirana pravila i fleksibilnost te je velika vjerojatnost da će, barem u prvoj fazi, dati rezultate. Pozitivno je izbacivanje procesirane i pržene hrane iz jelovnika. Zbog konstantne izmjene faza postoji mala vjerojatnost da će dijeta dosaditi. Također, tjelovježba je važan dio programa, a poznato je da bez nje nema kvalitetnog mršavljenja

Nedostaci dijete

Početnih 1200 kcal je prerestriktivno za većinu ljudi čime je gubitak kilograma prebrz. Također, riječ je o još jednoj inačici proteinske dijete koja sa sobom nosi i zdravstvene rizike. Unatoč zanimljivoj teoriji o "metaboličkoj pomutnji" znanstveni dokazi o njoj ne postoje. Zabrana unosa voća nakon 14 sati također nema znanstvene utemeljenosti. Dozvola da se za vikend "počasti" vrlo lako može poništiti postignute rezultate u tjednu. Unatoč tvrdnji da potiče razvoj pravilnih prehrambenih navika dijeta korisnika vrlo lako ostavlja izgubljenim među brojnim pravilima. 

Primjer jelovnika

1. faza: Ubrzanje

 • Doručak: niskomasni jogurt s bobičastim voćem, zeleni čaj
 • Ručak: salata od rajčice, krastavca i zelene salate, zeleni čaj
 • Međuobrok: jabuka
 • Večera: riba pripremljena na grill tavi, blitva ne lešo, zeleni čaj

2. Faza: Aktivacija

 • Doručak: Omlet od bjelanjka jajeta, naranča, zeleni čaj
 • Ručak: Salata od špinata, rajčice i paprike, zeleni čaj
 • Međuobrok: Niskomasni jogurt
 • Večera: pečena pureća prsa, zelena salata, zeleni čaj 

3. faza: Ispunjenje cilja

 • Doručak: muesli s obranim mlijekom, voće po želji, zeleni čaj
 • Međuobrok: voće po želji
 • Ručak: integralna tjestenina s rajčicom, tikvicama, feta sirom, zeleni čaj
 • Večera: pileća prsa pripremljena na grillu, brokula pripremljena na pari, zeleni čaj.

Pogledaj je li koji kilogram viška seksi?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.