Dijeta 25. travnja 2016.

Dan za varanje pomaže izdržati dijetu

Krafne_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pokušavaš li prestati odolijevati krafnama na poslu ili grickanju tijekom gledanja televizije? Potrebno je mnogo volje i želje svaki puta ponovno reći ne. No, istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Consumer Psychology pokazuje kako ti povremeno "varanje" zapravo može pomoći da ostaneš motivirana i držiš se zacrtanih ciljeva

"Dan varanja" pomaže ostvarenju dugoročnih ciljeva

U prvom dijelu eksperimenta otprilike 60 studenata je bilo testirano u virtualnom simulatoru prehrane. Nekima je rečeno da mogu unositi 1500 kcal na dan kroz cijeli tjedan, a drugima da mogu unositi 1300 kcal, osim na sedmi dan kad im je dozvoljeno da unesu 2700 kcal. Isplanirali su jelovnike za čitav tjedan i zamolili su ih da zamisle kako bi izgledala kupnja namirnica za sljedeći dan nakon čitavog dana provedenog na poslu te da osmisle strategije koje bi ih odvratile od kupnje čokoladnih grickalica.

Tijekom zadatka, na stolu su im ostavili otvorenu kutiju raznih čokolada. Istraživači su ocijenili njihovu samokontrolu prije i nakon svakog zadatka. Rezultati su pokazali da su studenti, kojima je rečeno da se mogu "prejedati" jedan dan, imali veću sposobnost samokontrole i smislili bolje strategije koje bi im pomogle da izdrže ovu kušnju.

Primjenljivo i u drugim situacijama gdje je važna samodisciplina

Drugi dio eksperimenta je uključivao ljude koji će zaista biti na novom režimu prehrane. Više od 30 dobrovoljaca slijedilo je dvotjedni plan prehrane koji su bilježili u dnevnik prehrane. Mjesec dana kasnije vratili su se na procjenu. Jednoj skupini je rečeno da mogu jesti 1500 kcal dnevno. Ispitanici u drugoj skupini su morali jesti manje, a sedmi dan su mogli jesti što god žele. Ispitanici u drugoj grupi na kraju dijete bili su motiviraniji u usporedbi s prvom grupom. Prva skupina je pokazala smanjenje vlastite mogućnosti samokontrole do kraja dijete, dok su ljudi iz druge skupine imali pozitivnije mišljenje o dijeti na kraju studije.

Ovakav pristup ne mora biti vezan samo uz prehranu – možeš ga primijeniti na bilo koje područje koje zahtjeva određenu količinu posvećenosti i samoograničenja. Primjerice, ako si odlučio da ćeš uštedjeti novac ili pak manje gledati televiziju. Dakle, nije pogrešno skrenuti s puta, dokle god je povremeno i planirano.

Izvor: Mental Floss

Ako trebaš u kraćem roku izgubiti više kilograma, pokušaj s vojničkom dijetom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.