Dijeta Dijetni savjeti 29. siječnja 2018.

Dan za dijetu: Proteini, ključ mršavljenja i 7 znakova da ih ne unosiš dovoljno

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Viši udio proteina u prehrani ubrzava metabolizam, a njihov veći unos može doprinijeti gubitku kilograma te pomoći u održavanju poželjne tjelesne mase, piše u American Journal of Clinical Nutrition, koji je prenio zaključke rada stručnjaka sa Sveučilišta u Missouriju u SAD-u o utjecaju unosa proteina na mršavljenje.

"Tijekom dana treba unijeti od 1,2  do 1,6 g proteina po kilogramu tjelesne mase, što bi za ženu od 65 kg značilo 80 do 100 g proteina dnevno. Također, zapaženo je da je za željeni učinak proteina na liniju vrlo bitno da je unos pravilno raspoređen – svaki od tri glavna obroka trebao bi sadržavati najmanje 25 do 30 g visokokvalitetnih proteina", objavili su autori spomenute studije i naveli da se

niži sadržaj proteina najčešće primjećuje kod doručka i večere, stoga su napomenuli da bi se kod ova dva obroka trebalo posebno pripaziti na unos proteina. Zamijećeno je da konzumacija 30 g proteina za doručak može povećati osjećaj sitosti i regulirati apetit tijekom ostatka dana, te tako smanjiti potrebu za "grickanjem" između obroka.

Možda te zanima... Proteinski doručak dok si na dijeti - da ili ne? Hrana

Možda te zanima... Proteinski doručak: 4 ukusna i nutritivno bogata prijedloga Hrana

Znakovi da ne unosiš dovoljno proteina u organizam:

  • Visok kolesterol - povišeni kolesterol može se javiti iz više razloga, a jedan od njih je prehrana puna prerađenih i zaslađenih namirnica. Ako zdrave, proteinske obroke mijenjaš za čips, slatkiše i gotova jela, nivo kolesterola u tvom tijelu mogao bi porasti.
  • Pad raspoloženja i tjeskoba - proteini pomažu mozgu da sintetizira hormone poput dopamina i serotonina, koji podižu raspoloženje. Ako nemaš dovoljno proteina u tijelu, oduzimaš mozgu važan resurs, a tvoje raspoloženje pada.
  • Vježbanje ti je patnja - niskoproteinska prehrana može rezultirati zamorom, upalama mišića, pa čak i debljanjem. Proteini su potrebni za izgradnju i pravilno funkcioniranje mišića.
  • Lošije spavaš - loš san ili nesanica su često vezani uz nestabilnu razinu šećera u krvi. Ako si gladna navečer, radije pojedi neku visoko proteinsku namirnicu jer proteini imaju minimalan utjecaj na glikemijski indeks. Također, zbog već spomenute pomoći kod sintetiziranja dopamina i serotonina, proteini će ti pomoći da bolje spavaš.
  • Koncentracija opada - proteini su vrlo važni za pravilne neurološke funkcije organizma. Zato njihov nedostatak dovodi do pada koncentracije i motivacije za rad, kao i do poteškoća s učenjem novih stvari.
  • Naduta si - nedostatak proteina dovodi do općeg zamora organizma, što će se neizbježno odraziti i na tvoj probavni sustav. Najčešće dolazi do nadutosti u kombinaciji sa zatvorom.
  • Odjeća te steže - proteini su prilično zasitni pa visokoproteinska prehrana uspješno djeluje protiv prejedanja, a samim time i debljanja. S druge strane, namirnice bogate ugljikohidratima obično nas "zovu" da uzmemo još, a sigurno znaš i sama kako se to odrazi na liniju.

Što treba sadržavati dobar proteinski shake?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      grokeze

      Tablete za mršavljenje - https://bit.ly/2Fh1NJR Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sam isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz dalekа.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.