Dijeta 28. siječnja 2010.

Boris u šoku jer ima 101,5 kg!

Bore
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pročitaj kako je protekao Borisov posjet nutricionističkom savjetovalištu Vitaminoteka gdje ga je stručni tim zdravekrave natjerao da stane na vagu, izmjerio mu struk i izračunao indeks Borisove tjelesne mase (BMI), a Boris je bio podvrgnut i strogom ocjenjivačkom sudu naših nutricionistica koje su samo za njega osmislile tjedni jelovnik 

Boris je nestrpljivo ušetao u nutricionističko savjetovalište Vitaminoteku, prepustio se u ruke naših nutricionistica i hrabro stao na neprijatelja broj 1 - vagu. Nakon vaganja, poziranja i fotografiranja, te otkrivanja opasne zone -  trbuha, presuda nije bila onakva kakvu je naš kandidat očekivao.

Borisov bliski susret s vagom

Boris ima 42 godine i 101,5 kilogram, a visok je 178 centimetara. Prema izračunu njegovog indeksa tjelesne mase koji iznosi 32.0, nutricionistice Sandra Krstev Barać i Martina Blašković objasnile su nam kako Borisov BMI spada u pretilost prvog stupnja, što je iznenadilo i prvog našeg sudionika u projektu ''Mršavimo zajedno''. Prema procjeni nutricionista idealna tjelesna težina za Borisa bi iznosila cca 83 kg.

'Iznenadila me težina. Nadao sam se da imam 95, a imam 101,5 kilograma, to me je neugodno iznenadilo', ispričao nam je Boris Rašeta koji je nakon mjerenja prestao zbijati šale i naglo se uozbiljio, te s osobitom pažnjom nastavio slušati savjete nutricionistice Sandre Krstev Barać.

BMI (indeks tjelesne mase) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima.

Zanima te tvoj BMI? Možeš ga lako izračunati...

Trenutak istine

Iako je Boris Sandri povjerio kako bi želio izgubiti 20 kilograma, Sandra mu je objasnila kako je prosječan tjedni gubitak tjelesne mase prema preporukama nutricionista 0, 5 kilograma tjedno, a upravo takav gubitak kilograma sprečava dobro poznati jo-jo efekt koji se javlja kod većine popularnih dijeta koje obećavaju brze rezultate u kratkom vremenkom roku.

Nakon razgovora i ispunjavanja posebnog upitnika o prehrambenim navikama, Boris je po prvi put u životu dobio svoj plan prehrane kreiran posebno za njega prema njegovim prehrambenim navikama, sklonosti prema određenoj hrani i uvjetima u kojima živi i radi.

Kakve su tvoje prehrambene navike? Riješi naš kviz...

Što će Boris jesti tijekom idućih tri mjeseca i hoće li se pridržavati strogih uputa našeg stručnog tima? Hoće li naš i vaš omiljeni novinar i dalje jesti hranu iz dostave ili ćemo ga sve češće viđati kako gricka bundevine sjemenke i krekere od integralnog brašna? S Borisom je sve moguće, ali jedno je sigurno, neće mu biti lako...

Zanima te Borisov jelovnik?

Mišljenje nutricionista

Nutricionistica iz Vitaminoteke, Sandra Krstev Barać prokomentirala je Borisovu prehranu.

Borisova prehrana je raznolika, no nažalost prevladavaju visokokalorične namirnice poput mesa svinjetine i mesnih prerađevina, fast fooda te bezalkoholnih gaziranih pića.

Dodatno, unos poželjnih namirnica bogatih nutrijentima, a relativno siromašnih kalorijama poput niskomasnih jogurta, ribe i integralnih žitarica je nedovoljan.

Problem predstavljaju i količine koje se unose, budući da nadmašuju njegove potrebe i u kombinaciji s pretežno sjedilačkim načinom života pridonose nakupljanju suvišnih kilograma.

Dodatno, 5 do 6 zašećerenih šalica kave dnevno navika je koju bi trebalo ograničiti.

Pozitivna strana Borisove prehrane leži u svakodnevnom unosu obilja svježeg voća bogatog vrijednim nutrijentima.

Saznaj sve o našem novom projektu ''Mršavimo zajedno''...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.