Dijeta 15. rujna 2009.

Mršaviji pomoću balzama za usne?

Balzam
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Fat Burner Energy Lip Balm, još jedan 'revolucionarni' proizvod koji jamči gubitak kilograma bez imalo truda, uskoro dolazi na europsko tržište. Njegov tvorac, američki liječnik Allan Kurz, jamči da se 'lickanjem' balzama može izgubiti tri do pet kilograma 

Zvuči kao bajka – balzam za usne koji suzbija apetit i podiže energiju istovremeno ostavljajući usne lijepima i njegovanima. Ipak, sastojci koje proizvod Burner Balm sadrži, poput biljke Hoodia gordonii, ekstrakta zelenog čaja, krom pikolinata i kofeina imaju znanstveno dokazanu učinkovitost u supresiji apetita i poticanju metabolizma.

Hoodia Gordoni je biljka nalik kaktusu koja raste primarno u polu – pustinjama Južne Afrike, Bocvane, Namibije i Angole. Svoju je popularnost u kontroli tjelesne mase stekla kada je utvrđeno da ju Bušmani već tisućama godina koriste kako bi odagnali glad i žed pri dugotrajnom i iscrpljujućem lovu.

Sposobnost biljke Hoodia Gordoni da suzbija apetit je potvrdila i znanost nizom istraživanja. Međutim, znanstvenici se nikad nisu ozbiljno pozabavili mogućim nuspojavama i sigurnošću unosa ove biljke u obliku raznih pripravaka.

Ipak, postoje saznanja o mogućem negativnom učinku na jetru te interakcije s nekim lijekovima. Dodatno, u Hrvatskoj se biljka Hoodia Gordoni ne nalazi na listi dozvoljenih biljnih vrsta što znači da ne zadovoljava uvjete propisane Pravilnikom o dodacima prehrani.

Sastojci djeluju, a proizvod?

S druge strane, u adekvatnoj dozi zeleni čaj dokazano smanjuje tjelesnu masu i naslage masnog tkiva, krom pikolinat povećava mišićnu masu i snagu mišića istovremeno smanjujući količinu masti u tijelu, dok kofein dokazano djeluje stimulativno i ubrzava bazalni metabolizam, dakle potrošnu kalorija, no istovremeno ubrzava i disanje te produkciju mokraće i želučane kiseline.

Unatoč učinkovitosti spomenutih sastojaka u kontroli tjelesne mase, teško je povjerovati da nekoliko razmaza balzama po usnama osigurava dovoljne količine aktivnih tvari. Također, proizvodu treba pristupiti s velikim oprezom, budući da nije dovoljno procjenjena njegova sigurnost i netoksičnost.

Iako zvuči staromodno, za kvalitetno mršavljenje najbolje je zaboraviti na čudotvorna rješenja i iz korijena pomijeniti prehrambene navike koje su i dovele do nakupljanja suvišnih kilograma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.