Dijeta 06. prosinca 2010.

Anina špageti dijeta

Ana-Spageti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Leća je idealna namirnica za fizički aktivne osobe, a umak od crvene leće odlično se slaže sa svim vrstama tjestenine, otkriva Ana koja je sretna jer se u programu mršavljenja kao istinska ljubiteljica tjestenine nije morala odreći jela sa špagetima

Naša istarska kuhinja se dosta bazira na raznim vrstama tjestenine – njoki, fuži, pljukanci, ravioli koji se najčešće pripremaju u umaku od kokošjeg, goveđeg mesa ili mesa divljači, s gljivama, šparugama ili tartufima.

Ljubitelj sam svih vrsta tjestenine, a na mom studentskom meniju često su se znala naći i talijanska jela – lazanje, makaroni, razna rižota i špageti. Kako se sve više pisalo o štetnosti bijelog brašna, bijelog šećera i bijele riže (tzv. jednostavnih ugljikohidrata koji između ostalog loše utječu i na crijevnu floru), trudila sam se zamijeniti ih njihovim zdravijim inačicama.

Osvježenje za ljubitelje tjestenine

Smeđi šećer koristim već nekoliko godina, a ni integralna tjestenina i riža mi nisu nepoznanica – i prije su se znale naći na mom ranijem jelovniku. Cure iz Vitaminoteke su se zaista potrudile da mi prehrana bude raznovrsna, ali i da ne patim za omiljenom hranom. Uz nove recepte s raznoraznim vrstama žitarica, obradovale su me uvrstivši omlet sa šparugama, rižoto od gljiva i tjesteninu u moju prehranu.

Ana često kuha i dijetne špagete s povrćem i Rio Mare tunjevinom. Pročitaj jedan od Aninih najdražih recepata s Rio Mare tunom...

Iako su jela s tjesteninom po mom mišljenju odlična podloga za kreativnost u kuhanju, tjesteninu sam uglavnom pripremala na vrlo jednoličan način - u pravilu s nekim mesnim umakom, tunom ili gljivama. Ugodno me iznenadila jedna nova kombinacija koja će vjerujem biti osvježenje svim ljubiteljima tjestenine, pogotovo onima kojima je, kao i meni leća novost.

Tjestenina s umakom od crvene leće (sastojci za 1 osobu):

  • pola režnja češnjaka
  • žlica nasjeckanog luka
  • žlica maslinovog ulja
  • malo praha ljute crvene paprike, malo papra i soli
  • lovorov list
  • pola šalice rajčice iz konzerve narezane na kockice
  • ¼ šalice (oko 25 g) nekuhane crvene leće, dobro oprane
  • 110 g integralne tjestenine
  • malo svježeg peršina za posipanje

Priprema:

  1. Na ulju propirjati češnjak i luk, dodati sol, papar i ljutu papriku.
  2. Dodati rajčicu, leću, 1,5 dcl vode i lovorov list, te ostaviti da zakuha.
  3. Poklopiti, smanjiti vatru i kuhati 20 do 25 minuta dok leća ne postane kremasta.
  4. Skuhati tjesteninu.
  5. Kad je umak gotov, umiješati kuhanu tjesteninu i svježi peršin.

Za nas koji se nismo često susretali s lećom, nekoliko korisnih podataka – ta se mahunarka probavlja lakše od graha, a 100 g leće ima dovoljno željeza da zadovolji pola dnevne potrebe organizma.

100 grama leće ima 350 kalorija

Bogata je vitaminima B, C, beta karotenom i retinolom, ali i mineralima- sadrži sumpor, fosfor, kalcij, kalij i magnezij. Što se kalorijske vrijednosti tiče, 100 grama leće ima 350 kalorija, a udio proteina je 35 posto i kako stručnjaci kažu, idealna je namirnica za fizički aktivne osobe.

Umak od crvene leće se odlično slaže sa svim vrstama tjestenine, a meni je najdraža varijanta sa špagetima ili spiralnom tjesteninom. I ovo jelo je dobilo izvrsne kritike sviju koji su ga imali priliku kušati, a da bude još bolje dodaj na kraju i malo parmezana. Dobar tek!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.