Dijeta 04. listopada 2023.

7 pravila kojih se drži Cindy Crawford kako bi održala vitku liniju

Foto: Instagram Cindy voli jesti razne salate, a drži se dijete s niskim glikemijskim indeksom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cindy Crawford (57) pojavila se na manekenskoj sceni 80-ih godina i brzo je dobila status ikone. Često je krasila i naslovnice poznatih modnih časopisa poput Voguea, a pojavila se u mnogim reklamama i glazbenim video spotovima. Osim ljepote, krasila ju je i vitka linija koju i dalje održava uz nekoliko pravila.

Cindy Crawford (57) poznata je američka manekenka, glumica i tv ličnost koja je najpoznatija bila tijekom 80-ih i 90-ih. No, danas uživa u mirnijem životu sa svojom obitelji, ali još uvijek upravlja višestrukim poslovnim pothvatima koji uključuju i njenu liniju za njegu kože Meaningful Beauty te plan prehrane Cindy's Essentials kojim održava svoju vitku liniju, a evo i kako.

Drži se dijete s niskim glikemijskim indeksom

Sve namirnice koje Cindy konzumira imaju niski glikemijski indeks, a prema dijetetičarki Sam Schleiger takva hrana ima relativno nizak utjecaj na razinu šećera u krvi kada se konzumira. Objašnjava da takvu hranu tijelo sporije probavlja i apsorbira, što dovodi do postupnog i ravnomjernog otpuštanja glukoze u krvotok. Ovo sporo i ravnomjerno otpuštanje pomaže u održavanju stabilnije razine šećera u krvi u usporedbi s hranom s visokim glikemijskim indeksom koja uzrokuje brze skokove i padove šećer u krvi.

"Hrana s niskim glikemijskim indeksom obično ima vrijednost glikemijskog indeksa (GI) od 55 ili manje na ljestvici od 0 do 100. Glikemijski indeks rangira ugljikohidrate na temelju toga koliko brzo podižu razinu šećera u krvi. Hrana s niskim glikemijskim indeksom je obično bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima, što doprinosi njihovoj sporijoj probavi i apsorpciji", dodaje Schleiger za Eat This. 

Prema Schleiger, namirnice s niskim glikemijskim indeksom su:

  • Povrće bez škroba: brokula, špinat, kelj, cvjetača, paprika
  • Mahunarke: leća, slanutak, crni grah, grah
  • Cjelovite žitarice: zob, kvinoja, smeđa riža, ječam, kruh od cjelovitog zrna pšenice
  • Orašasti plodovi i sjemenke: bademi, orasi, chia sjemenke, lanene sjemenke 
  • Voće: bobičasto voće (borovnice, jagode, maline), jabuke, naranče, kruške 
  • Nemasni proteini: pileća prsa, puretina, riba, tofu, jaja
  • Mliječni proizvodi: grčki jogurt, svježi sir, mlijeko (po mogućnosti nemasne ili nezaslađene verzije).

Gricka povrće s humusom

U svom planu prehrane, Crawford navodi humus i povrće kao međuobrok. "Povrće s humusom je definitivno zdrav međuobrok ako se jede umjereno", objašnjava dijetetičar Jesse Feder. Povrće pruža velike količine vlakana, minerala, vitamina i drugih hranjivih tvari, a također je niskokalorično. Humus se pravi od slanutka koji pruža dobru količinu proteina, a zajedno s povrćem odličan je zdrav međuobrok. 

Pije toplu vodu s limunom

Prije nego što išta učini, Cindy popije čašu tople vode s pola ocijeđenog limuna koji ima brojne zdravstvene prednosti. "Limun je vrlo bogat vitaminom C koji je izvrstan za jačanje vašeg imunološkog sustava. Pijenje vode s limunom dobivate dobre količine vitamina C, a istovremeno ostajete hidratizirani. Osim toga, može imati umirujući učinak na trbuhu ako imate problema s probavnim sustavom", Feder objašnjava. 

Možda te zanima... Kako se tijelo mijenja u 50-ima i 60-ima i što jesti za dobru formu Zdravlje

Svako jutro pije proteinski shake

Jedan od načina na koji Cindy započinje svoj dan jest proteinski shake, a 2020. godine podijelila je svoj omiljeni recept:

  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 1/3 smrznute banane
  • 1 šalica svježeg špinata
  • 10 listova svježe metvice
  • 1 mjerica proteina
  • 2 žličice dodatka prehrani sa zelenim biljnim ekstraktima 
  • šaka komadića kakaa

Budući da tijelu treba puno vremena da probavi proteine, oni su odlični za dugotrajnu sitost. "Ako jedete proteine za doručak, možete kontrolirati unos kalorija kroz dan, što je sjajno za održavanje vitkosti i zdravlja. Osim toga, unos proteina može podržati mišićno tkivo i neophodan je za nekoliko drugih tjelesnih funkcija", dodaje Feder.

Vodi računa o tome odakle dolazi hrana

Cindy se brine da je njena hrana organskog podrijetla, a ne genetski modificirana (GMO). "Biti svjestan podrijetla i sadržaja svoje hrane pomaže vam da ne konzumirate samo namirnice bogate hranjivim tvarima, već i one dobivene na odgovran način", kaže trener nutricionizma Paul Bailey. Kada pazite odakle vaša hrana dolazi, birate svježe namirnice, obraćate pažnju na koji način su tretirane te kako njihova proizvodnja utječe na vas i na okoliš. Bailey dodaje da što ste više informirani o podrijetlu hrane, to ćete donositi odluke koje su zdravije i za vas i za planet.

Možda te zanima... 8 prehrambenih navika zbog kojih Jennifer Lopez izgleda odlično s 52 godine Dijeta

Jede bademe

Još jedan međuobrok koji Cindy voli su začinjeni bademi s limunom. Feder objašnjava kako su bademi bogati vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima, a sve je to neophodno za naše zdravlje. "Zdrave masnoće dobre su za smanjenje lošeg kolesterola u našem tijelu i poboljšavaju zdravlje srca. Velika količina vlakana izvrsna je za optimiziranje probave i redovitog pražnjenja crijeva. Bademi također sadrže pristojnu količinu proteina što je odlično za mišiće i osjećaj sitosti", dodaje Feder.

Jede razne salate

Cindy voli jesti i razne salate, uključujući duginu salatu (s povrćem raznih boja) te salatu od rikule. Feder objašnjava da su salate izvrsne za unos raznih vitamina, minerala, zdravih masnoća i vlakana, a pritom su i niskokalorične. "Ovo će vašem tijelu osigurati puno hranjivih tvari koje su mu potrebne za funkcioniranje i pomoći u održavanju probavnog trakta u pokretu. Ovo je sjajno da ostanete zdravi i vitki", dodaje Feder. 

Možda te zanima... Aniston, Grande i Beyonce otkrile recepte za salate koje jedu za ručak Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.