Fitness 16. prosinca 2011.

Novi trend: pilates na morskim oblucima

Vjezbe3B450X300_1
1/11
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Reflexology pilates odnosno pilates na morskim oblucima nova je vrsta grupnog vježbanja u City Fitness&Spa centru. Uz pomoć imitacije šljunčane plaže nazvane "sobna plaža" izvode se pilates vježbe te se na taj način popravlja cirkulacija i jačaju mišići, a problemi sa bolnim stopalima nestaju. Kako se izvode vježbe pogledaj u galeriji

Tražiš novi program vježbanja uz koji ćeš učvrstiti mišiće, popraviti ravnotežu, ali i stimulirati rad svih unutarnjih organa? Probaj Reflexology pilates, koji je od nedavno dostupan u City Fitness&Spa centru.

Program je osmislila naša najbolja triatlonka Željka Šaban, koja ga i vodi, a sastoji se od izvođenja vježbi na imitaciji šljunčane plaže zvanoj sobna plaža.

Sobna plaža umjesto prostirke

Na satu Reflexology pilatesa svoju uobičajenu podlogu zamijenit ćeš sobnom plažom - preventivno–korektivnom podnom podlogom u obliku morskih oblutaka - koje je izumio i izradio hrvatski ortoped i inovator mr.sc. Aleksandar Stošić, dr.med. Sobnu plažu možeš koristiti u svom domu, na radnom mjestu, u školi, fitness i sportskim centrima, a u terapijskom je smislu zamjena ljekovitom učinku šljunka na već deformirana stopala. Više o sobnoj plaži pročitaj ovdje.

Vježbanjem pilatesa na sobnoj plaži dolazi do poboljšanja u cirkulaciji, jačanju mišića i tetiva, a dokazan je i utjecaj na poboljšanje ravnoteže tijela. Primjenjujući ove vježbe također ćeš korigirati svoje držanje.

Reflexology pilates pomaže kod problema s venama i ravnim stopalima, dobar je za jačanje mišića stopala, tetiva i za opću cirkulaciju cijelog tijela', govori Željka Šaban, začetnica programa Reflexology pilates.

Ojačaj mišiće i riješi problem bolnih stopala

Masažom i podraživanjem refleksnih zona na tabanima stopala dolazi do boljeg rada unutrašnjih organa. 

'Na stopalima se nalaze završeci živaca koji se aktiviraju hodanjem po sobnoj plaži, a pritiskom na određene, refleksne točke na stopalima utječe se na rad pojedinih organa', objašnjava Željka.

Reflexology pilates mogu vježbati svi, a posebno je koristan ako vodiš sjedeći način života ili većinu radnog vremena provodiš stojeći.

'Sat počinje s vježbama za stopala i za cirkulaciju, nastavlja se na sobnoj plaži vježbama iz pilatesa i završava masažom mišića leđa, odnosno leđa duž kralješnice', kaže Željka.

Reflexology pilates pogodan je i za djecu, jer tako mogu ojačati mišiće stopala, ali i djelovati na problem ravnih stopala.

Kako se izvode vježbe?

U nastavku pogledaj kako se izvode neke od vježbi u sklopu Reflexology pilatesa te kojim skupinama mišića pogoduju, a u galeriji pogledaj prateće slike!

Vježba 1

  • U početnom položaju stani spojenih nogu u pilates položaj, a ruke su u priručenju (Slika 2).
  • S udahom izvodi podizanje na prste, s istovremenim podizanjem ruku iz priručenja kroz predručenje do uzručenja, te se s izdahom vrati u početni položaj. Pritom naglasak stavi na snažno pritiskanje sobne plaže prednjim dijelom stopala (Slika 3). Vježbom utječeš na jačanje mišića stopala i listova, a pritiskanjem refleksnih zona na prednjem dijelu stopala ''masiraš'' unutrašnje organe u području glave, vrata i gornjeg dijela gornjeg dijela tijela. Vježbu ponovi 8 puta.

Vježba 2

  • U početnom položaju stani na sobnu plažu spojenih nogu, odruči (Slika 4).
  • Hodaj po sobnoj plaži na prednjem dijelu stopala. Pri izvođenju vježbe naglašeno je intenzivno pritiskanje plaže (Slika 5).Vježbom jačaš mišiće ramenog pojasa, mišiće stopala i nogu, a hodanjem po sobnoj plaži pritišćeš sve refleksne zone prednjeg dijela stopala. Napravi 20 do 25 koraka.

Vježba 3

  • Početni položaj vježbe je isti kao i kod vježbe 2. S izdahom izvodi podizanje koljena prema prsima, naizmjenično jednom pa drugom nogom (težinu tijela prebaci na stojnu nogu). Pritom stavi naglasak na intenzivno pritiskanje sobne plaže stojnom nogom (Slika 6). Ovom vježbom jačaš donje trbušne mišiće, kvadriceps noge koju podižeš, sve mišiće stojne noge te pritišćeš sve refleksne zone stopala. Vježbu ponovi 8 puta naizmjenično svakom nogom.

Vježba 4

  • U početnom položaju ležiš na leđima (pogrčenih nogu, stopala razmaknuti u širini kukova, bradu podigni na prsa te odvoji lopatice s poda - nalaziš se na donjem bridu lopatica) tako da se plaža većim dijelom nalazi ispod lumbalnog dijela leđa (Slika 7).
  • Privuci jedno koljeno na prsa, a drugu nogu pruži. Izvodi se naizmjenično privlačenje jednog pa drugog koljena prema prsima - pritom obuhvati podkoljenicu (Slika 8). Kod izvođenja vježbe pripazi na pritiskanje leđima sobne plaže. Vježbom jačaš trbušne mišiće, mišiće pregibače kuka te snažnim pritiskanjem leđima sobne plaže masiraš lumbalni dio leđa. Vježbu ponovi 8 puta naizmjenično svakom nogom.

Vježba 5

  • Ležiš na leđima, odruči (dlanove zarotiraj na tlo, čvrsto rukama pritisnui tlo), a sobna plaža nalazi se većim dijelom na gornjem dijelu leđa. Naizmjenično podiži pružene noge prema prsima, tzv. ''škarice'' (Slika 9). Pri izvođenju vježbe pazi da se niti u jednom trenutku leđa ne odvoje sa sobne plaže. Vježba jača donje trbušne mišiće, mišiće prednje strane natkoljenice, a snažnim pritiskom leđima na sobnu plažu masiraš gornji dio leđa. Vježbu ponovi 8 puta naizmjenično svakon nogom.

Vježba 6

  • Legni na sobnu plažu tako da se većim dijelom ona nalazi na lumbalnom dijelu leđa. Privuci oba koljena na prsa i obuhvati potkoljenice. Izvodi se ''ljuljanje'' iz jedne u drugu stanu (Slika 10). Pri tome leđima snažno pritisni sobnu plažu. Vježbom masiraš i opuštaš mišiće lumbalnog dijela leđa, te istežeš i opuštaš mišiće vrata. Vježbu ponovi 8 puta na svaku stranu.

Željka Šaban

Više o autorici Reflexology pilatesa

Željka Šaban začetnica je programa Reflexology pilates. U vrhunskom sportu je postigla odlične rezultate kao aktualna prvakinja Hrvatske u dugom triatlonu i rekorderka Hrvatske u Ironman distanci te je licencirani instruktor basic pilates tehnike.

Osim Reflexology pilatesa, također je osmislila i vodi program vježbanja nazvan Aroma pilates. Pilates metodom vježbanja unaprjeđuje se mišićna kontrola, fleksibilnost, koordinacija, snaga i tonus mišića, a vježbanje prati upotreba eteričnih ulja koja uravnotežuju organizam, poboljšavaju vitalne funkcije te na prirodan način popravljaju raspoloženje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Zdrava__Krava
      Zdrava__Krava

      Više o sobnoj plaži možeš naći na http://www.sandi-invent.hr/

    • Default avatar -
      kaledonija

      Gdje se može kupiti podloga za reflexology pilates?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.